Steeds meer Nederlanders willen duurzaam reizen

Volgens een recent uitgevoerd onderzoek van Booking.com was 2021 een keerpunt. Een keerpunt op de lange weg naar duurzaam reizen. Steeds meer Nederlanders kiezen er in ieder geval voor om duurzaam te reizen. Booking.com is een internationaal platform waarop mensen een vakantie- of reisaccommodatie kunnen boeken. Het biedt meer dan een miljoen overnachtingslocaties aan en het platform is in meer dan 43 talen beschikbaar. Hierdoor zijn de data en de onafhankelijke bevragingen in opdracht van booking.com altijd enorm waardevol voor wie reis- en vakantietrends in kaart wil brengen.

Nederlandse reiziger vindt duurzaam reizen enorm belangrijk

Volgens het Sustainable Travel Report van Booking.com vinden steeds meer Nederlandse reizigers het essentieel dat reizen duurzaam is. Niet voor niets geeft ongeveer 41% aan dat ze het komende jaar meer moeite willen doen om duurzamer te reizen. Een deel van de respondenten geeft echter aan dat er nog niet voldoende duurzame reismogelijkheden bestaan, waarbij iets meer dan een op drie aanhalen dat ze het vervelend vinden dat accommodaties duurzaam reizen en verblijven net bemoeilijken. Dat is bijvoorbeeld het geval als het verblijf geen recyclingmogelijkheden biedt.

De duurzaamheid van een reis wordt op verschillende manieren bepaald. Het gaat er onder andere om dat reizigers de CO2-uitstoot beperken, bijvoorbeeld door met de trein op vakantie te gaan, door minder ver te vliegen en/of door de CO2-uitstoot te compenseren. Maar het gaat ook om de impact op het lokale milieu en de lokale bevolking.

Duurzame keuzes in het alledaagse leven

Het rapport over duurzaam reizen toont bovendien aan dat Nederlandse consumenten ook op andere gebieden duurzamer door het leven willen gaan. Zo willen ze minder afval produceren, willen ze hun energieverbruik reduceren en willen ze vaker milieuvriendelijkere transportmiddelen gebruiken. Verder blijft het niet louter bij goede voornemens, maar zijn er ook steeds meer Nederlanders die daadwerkelijk duurzamer reizen. Ze zetten bijvoorbeeld bewust de verwarming of de airconditioning uit als ze er niet zijn of ze nemen een herbruikbare waterfles mee. Meer dan de helft van de reizigers geeft aan het komende jaar te willen verblijven in een duurzame accommodatie.

Niet alleen omwille van de steeds krachtiger wordende duurzaamheidseis van de hedendaagse consument, maar ook door de eigen duurzaamheidsvisie van Booking.com, moedigt het platform partners aan om duurzame keuzes eenvoudiger te maken. Zelf opereert Booking.com overigens al even CO2-neutraal. Eind 2021 schakelde het over op 100% duurzame stroom.

Eenvoudige tips om duurzamer te reizen

Wil jij net als veel andere Nederlanders duurzamer reizen? Dan zijn er verschillende dingen die je kan doen. CO2-compensatie is een goed idee, maar de regel blijft: eerst voorkomen en pas dan compenseren. Hieronder benoemen we alvast een aantal tips die je op de goede weg helpen.

  • Beperk de CO2-uitstoot van je transportmiddel. Kies bijvoorbeeld voor de trein in plaats van het vliegtuig. Of voor een directe vlucht met een lagere CO2-uitstoot in plaats van een vlucht met een tussenstop en een hogere CO2-uitstoot.

  • Zoek naar reisorganisaties en accommodaties die duurzaamheid belangrijk vinden en die iets doen voor de lokale gemeenschap.

  • Recycle op je vakantiebestemming en ruim eens een stuk zwerfvuil op.

  • Gebruik het openbaar vervoer in plaats van de taxi.

  • Gebruik een herbruikbare waterfles.

  • Koop en eet lokale producten.

  • Neem eigen toiletartikelen mee en voorkom het gebruik van wegwerpplastic.

  • Neem deel aan duurzame activiteiten. Ga dus niet samen met honderden andere toeristen het koraal vernietigen. En sla toeristische trekpleisters met de vernietigende kracht van massatoerisme over.

  • Compenseer de CO2-uitstoot via een betrouwbare aanbieder, bijvoorbeeld via Trees for All.

Er is met andere woorden niet één manier om duurzamer te reizen. Het gaat telkens om het totale plaatje: de vele kleine, duurzame keuzes die op het einde van de rit het verschil maken. Weet ten slotte dat toerisme ook een positief verhaal kan zijn. Geef daarom eens iets terug aan de lokale gemeenschap, bezoek en steun een lokale ngo of kies voor een vrijwilligersvakantie.