Volgens een recent uitgevoerd onderzoek van Booking.com was 2021 een keerpunt. Een keerpunt op de lange weg naar duurzaam reizen. Steeds meer Nederlanders kiezen er in ieder geval voor om duurzaam te reizen. Booking.com is een internationaal platform waarop mensen een vakantie- of reisaccommodatie kunnen boeken. Het biedt meer dan een miljoen overnachtingslocaties aan en het platform is in meer dan 43 talen beschikbaar. Hierdoor zijn de data en de onafhankelijke bevragingen in opdracht van booking.com altijd enorm waardevol voor wie reis- en vakantietrends in kaart wil brengen.

Nederlandse reiziger vindt duurzaam reizen enorm belangrijk

Volgens het Sustainable Travel Report van Booking.com vinden steeds meer Nederlandse reizigers het essentieel dat reizen duurzaam is. Niet voor niets geeft ongeveer 41% aan dat ze het komende jaar meer moeite willen doen om duurzamer te reizen. Een deel van de respondenten geeft echter aan dat er nog niet voldoende duurzame reismogelijkheden bestaan, waarbij iets meer dan een op drie aanhalen dat ze het vervelend vinden dat accommodaties duurzaam reizen en verblijven net bemoeilijken. Dat is bijvoorbeeld het geval als het verblijf geen recyclingmogelijkheden biedt.

De duurzaamheid van een reis wordt op verschillende manieren bepaald. Het gaat er onder andere om dat reizigers de CO2-uitstoot beperken, bijvoorbeeld door met de trein op vakantie te gaan, door minder ver te vliegen en/of door de CO2-uitstoot te compenseren. Maar het gaat ook om de impact op het lokale milieu en de lokale bevolking.

Duurzame keuzes in het alledaagse leven

Het rapport over duurzaam reizen toont bovendien aan dat Nederlandse consumenten ook op andere gebieden duurzamer door het leven willen gaan. Zo willen ze minder afval produceren, willen ze hun energieverbruik reduceren en willen ze vaker milieuvriendelijkere transportmiddelen gebruiken. Verder blijft het niet louter bij goede voornemers, maar zijn er ook steeds meer Nederlanders die daadwerkelijk duurzamer reizen. Ze zetten bijvoorbeeld bewust de verwarming of de airconditioning uit als ze er niet zijn of ze nemen een herbruikbare waterfles mee. Meer dan de helft van de reizigers geeft aan het komende jaar te willen verblijven in een duurzame accommodatie.

Niet alleen omwille van de steeds krachtiger wordende duurzaamheidseis van de hedendaagse consument, maar ook door de eigen duurzaamheidsvisie van Booking.com, moedigt het platform partners aan om duurzame keuzes eenvoudiger te maken. Zelf opereert Booking.com overigens al even CO2-neutraal. Eind 2021 schakelde het over op 100% duurzame stroom.

Eenvoudige tips om duurzamer te reizen

Wil jij net als veel andere Nederlanders duurzamer reizen? Dan zijn er verschillende dingen die je kan doen. CO2-compensatie is een goed idee, maar de regel blijft: eerst voorkomen en pas dan compenseren. Hieronder benoemen we alvast een aantal tips die je op de goede weg helpen.

  • Beperk de CO2-uitstoot van je transportmiddel. Kies bijvoorbeeld voor de trein in plaats van het vliegtuig. Of voor een directe vlucht met een lagere CO2-uitstoot in plaats van een vlucht met een tussenstop en een hogere CO2-uitstoot.
  • Zoek naar reisorganisaties en accommodaties die duurzaamheid belangrijk vinden en die iets doen voor de lokale gemeenschap.
  • Recycle op je vakantiebestemming en ruim eens een stuk zwerfvuil op.
  • Gebruik het openbaar vervoer in plaats van de taxi.
  • Gebruik een herbruikbare waterfles.
  • Koop en eet lokale producten.
  • Neem eigen toiletartikelen mee en voorkom het gebruik van wegwerpplastic.
  • Neem deel aan duurzame activiteiten. Ga dus niet samen met honderden andere toeristen het koraal vernietigen. En sla toeristische trekpleisters met de vernietigende kracht van massatoerisme over.
  • Compenseer de CO2-uitstoot via een betrouwbare aanbieder, bijvoorbeeld via Trees for All.

Er is met andere woorden niet één manier om duurzamer te reizen. Het gaat telkens om het totale plaatje: de vele kleine, duurzame keuzes die op het einde van de rit het verschil maken. Weet ten slotte dat toerisme ook een positief verhaal kan zijn. Geef daarom eens iets terug aan de lokale gemeenschap, bezoek en steun een lokale ngo of kies voor een vrijwilligersvakantie.

Veelgestelde vragen over duurzaam reizen

Het valt niet alleen op dat steeds meer Nederlanders duurzaam reizen belangrijk vinden en dat het heus niet alleen bij mooie ambities blijft. Maar het valt ook op dat veel Nederlanders nog veel belemmeringen ervaren. Ook Booking.com geeft het toe: er is nog ruimte voor verbetering. Het is dan ook helemaal niet ondenkbaar dat jij hier nog vragen over hebt. Daarom beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen over duurzaam reizen.

Wat doet Booking.com om duurzaam reizen mogelijk te maken?

Booking.com brengt in de eerste plaats vraag en aanbod samen en kan dus niet zelf de accommodaties verduurzamen. Wel kan het de accommodaties aanmoedigen om dat te doen. Dat doet het onder andere door accommodaties te ondersteunen bij het zetten van duurzaamheidsstappen, bijvoorbeeld door richtlijnen en tips te delen. Ook toont het meer dan dertig verschillende certificeringen. Hierdoor kunnen partners hun duurzaamheidstroef op het platform uitspelen.

Hoe kan ik duurzame accommodaties herkennen?

De beste manier om dat te doen, is door na te gaan of de accommodatie beschikt over een certificaat die is goedgekeurd door de GSTC (Global Sustainable Tourism Council). Daarnaast is ook het EU Ecolabel een duurzaamheidsbewijs en zijn er nog talloze duurzaamheidsprogramma’s voor hotelketens. Onder andere op Booking.com vind je duurzaamheidsinformatie over de beschikbare accommodatie. Wil je in Nederland op reis gaan? Dat is een goed idee, want gezellig dicht bij huis betekent ook lekker duurzaam. Bekijk ons overzicht met de duurzaamste hotels van Nederland.

Waarom willen Nederlanders steeds vaker duurzaam reizen?

Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Booking.com blijkt dat hier verschillende redenen voor zijn. Meestal wil men vooral de impact op het milieu verminderen, maar een deel van de respondenten wil op deze manier ook een meer lokale ervaring beleven. Ongeveer een op vier vindt dat duurzame accommodaties beter zijn voor de lokale gemeenschap. Bij plusminus 14% gaat het er vooral om dat duurzame accommodaties stijlvol en trendy zijn. Ongeveer 8% vindt dat duurzame reizen ideaal zijn om op sociale media te plaatsen.

Gaan Nederlanders actief op zoek naar duurzame accommodaties?

Er is natuurlijk een groep die het wel doet en die actief op zoek gaat naar de duurzaamheidsinspanningen van accommodaties (19%). Maar het merendeel van de Nederlanders geeft eerlijk toe dat ze dat helemaal niet doen. Het onderzoek toont aan dat 72% van de respondenten niet actief zoeken naar de duurzaamheidsinspanningen van accommodaties. Het is wel zo dat als het gemakkelijk te vinden is, deze groep het wel bekijkt en er dus rekening mee houdt. Het toont aan hoe belangrijk het is om dergelijke informatie steeds duidelijk en transparant weer te geven.

Welke redenen geven mensen die niet in duurzame accommodaties verblijven?

Volgens het onderzoek zijn er nog steeds heel wat stereotypen op het gebied van duurzaam reizen. Zo geven deze reizigers aan dat een duurzame reis niet het gewenste comfort biedt. Een groot deel van de reizigers denkt ook dat er geen duurzame opties zijn op hun favoriete bestemmingen, bijvoorbeeld omdat duurzame accommodaties enkel in afgelegen gebieden te vinden zijn. Ook denkt men dat duurzame accommodaties minder luxueus zijn. Het gaat om onterechte stereotypen. Duurzame accommodaties zijn er namelijk in alle soorten, vormen en maten, ook in grootsteden en ook in het luxesegment.