Je woning isoleren? Vergeet ook de ventilatie niet!

  • Algemeen
Je woning isoleren? Vergeet ook de ventilatie niet!

In een poging om het warmteverlies in huis zoveel mogelijk te beperken kiezen we er tegenwoordig allemaal massaal voor om onze woning zo optimaal mogelijk te isoleren. We isoleren niet alleen het dak van ons huis, maar indien mogelijk ook de (spouw)muur en de vloer. Als het bovendien even kan voorzien we ook nog hoogrendementsglas waardoor alle warmte tijdens de koude wintermaanden netjes binnen kan worden gehouden. Dat is natuurlijk fantastisch, alleen ontstaat er op deze manier een ongezond leefklimaat. Een goede ventilatie is dan ook van cruciaal belang voor een echt gezonde woning.

Een goede ventilatie, absoluut noodzakelijk!

We moeten eerlijk zijn, een woning ventileren kost altijd een beetje energie. Dit vinden veel mensen natuurlijk erg vervelend. Het merendeel van de groene investeringen die gebeuren aan een woning zijn namelijk net bedoeld om het warmteverlies in te perken. Gelukkig is een huis ventileren ook mogelijk zonder dat er teveel warme lucht verloren gaat. Dit kan gerealiseerd worden door rekening te houden met de hieronder aangegeven tips.

  1. Zorg er voor dat er steeds sprake is van een constante luchtstroom in de woning. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door de ventilatieroosters continue open te laten staan. Op deze manier wordt er continue frisse lucht aangevoerd terwijl de vervuilde lucht steeds de weg naar buiten kan vinden.
  2. Zorg er altijd voor dat de ventilatieroosters schoon zijn. Deze zijn erg eenvoudig schoon te maken door middel van een stofzuiger evenals een doekje. Stof en blaadjes die op de ventilatieroosters zijn terug te vinden kunnen de ventilatiecapaciteit aanzienlijk terugschroeven.
  3. Tijdens het verluchten van de woning kan het de moeite waard zijn om de thermostaat op een lager pitje te zetten. Op deze manier wordt voorkomen dat er onnodig veel wordt gestookt.
  4. Tracht om na het koken en bijvoorbeeld het nemen van een douche de afzuiging zo’n 15 minuten aan te laten staan. Dit zorgt er voor dat het aanwezige vocht in de woning op de meest efficiënte wijze kan worden afgevoerd.
  5. Vergeet niet om regelmatig de filters die zijn terug te vinden in de afzuigkap te reinigen.

Ventileren, een doorn in het oog voor je energiebesparing?

De focus ligt tegenwoordig bij iedereen die een huis gaat bouwen of verbouwen vooral op energiebesparing. Dat is ook niet meer dan normaal, want de energieprijs kan een regelrechte aanslag vormen op je financiële situatie. Toch is het belangrijk om tegelijkertijd ook rekening te houden met de gezondheid van het binnenklimaat. Ondanks het feit dat mensen bijvoorbeeld tocht uit hun huis willen weren is het toch een goed idee om te zorgen voor voldoende frisse lucht in huis. In oude woningen is dit veelal geen probleem. In deze huizen komt de frisse lucht immers min of meer automatisch binnen door de naden en kieren. In een goed geïsoleerde woning is dat minder vanzelfsprekend. Goed ventileren is daar dan ook van cruciaal belang om een echt gezond leefklimaat te creëren.

Je huis ventileren voorkomt vochtproblemen

In een optimaal geïsoleerde woning zonder ventilatie is het niet alleen zo dat de vervuilde lucht zich geen weg kan banen naar buiten. Wat bovendien ook te denken van het vocht dat ontstaat? Zowel tijdens het koken als tijdens het nemen van een bad of douche ontstaat er (condensatie)vocht. Dit vocht kan zich gaan afzetten tegen de muren en het plafond waardoor er schimmelvorming kan ontstaan. Ook om dergelijke ongezonde situaties te voorkomen is het belangrijk om een woning op een gepaste manier te ventileren. Isoleren? Absoluut! Maar ook een goede ventilatie mag absoluut niet over het hoofd worden gezien.