Is hout een alternatief voor gas?

De overheid draait de gaskraan dicht, en als gevolg daarvan zoeken we steeds fanatieker naar ander brandstof om een woning te verwarmen. Een materiaal wat altijd al de tegenhanger is geweest van aardgas is hout. De vraag die nu echter rijst nu meer mensen stoken op hout is; is deze natuurlijke brandstof beter dan gas. We hebben de voor- en nadelen van stoken op hout op een rij gezet.

Het mooie aspect van stoken op hout

Stoken op hout heeft een heel mooi aspect. Niet alleen is het een materiaal wat bijna altijd wel voor handen is. Daarnaast is het een materiaal wat een heel sfeervolle warmte afgeeft. Een houtkachel geeft warmte af om een huis mee te verwarmen, maar daarnaast zorgt het voor een warme sfeer. Het materiaal heeft een specifieke geur die het prettig maakt om te stoken in een huis. Hout is dan ook een materiaal wat een heel eigen karakter geeft aan een huis. Het is een materiaal wat een waardige vervanger is voor aardgas.

De gezondheidseffecten van een houtkachel

Er is echter een opmars bezig. Een leger critici voert aan dat hout stoken leidt tot gezondheidsproblemen op de langere termijn. Dat heeft te maken met het fijnstof wat in de rook zit die vrijkomt bij verbranding van hout. Dit fijnstof kan op de luchtwegen slaan waardoor men last krijgt van klachten zoals astmatische bronchitis en COPD. Deze effecten zijn er niet alleen op de korte termijn maar in veel gevallen ook op de langere termijn. Momenteel wordt onderzocht of vormen van kanker wellicht zijn terug te voeren op het wonen in een gebied waar hout als brandstof wordt verstookt.

Hout stoken in een alternatieve vorm

De houtkachel zoals deze dus nu wordt verkocht zal waarschijnlijk nooit een goed alternatief worden voor het verbruik van aardgas. Feit is wel dat hout daarom niet per definitie ongeschikt is om een huis mee te verwarmen. Er kan altijd worden gekozen voor een vorm van hout stoken waarbij er minder tot geen fijnstof in de lucht komt. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan het stoken van pellets. Daar gaan we nu wat dieper op in.

Afval als brandstof

Pellets zijn korrels die gemaakt zijn van samengeperst houtafval. Dit houtafval is afkomstig van houtverwerkingsbedrijven. Men krijgt een materiaal aangeleverd wat in korrelvorm kan worden verstookt. Deze pellets worden gestookt in een zogeheten pelletkachel. Deze pellets zijn van een zodanige substantie dat er minder fijnstof vrijkomt bij het verstoken. Het materiaal is van nature droger waardoor er minder rookontwikkeling is bij het verbranden van de pellets. Op deze manier wordt een huis gestookt met de warmte van hout, terwijl de gezondheidsrisico’s achterwege blijven.