ANWB start met het leveren van gas en groene stroom

De toekomst van autorijdend Nederland is elektrisch. Na de elektrische fiets en step is het nu de beurt aan de elektrische auto om ons straatbeeld te veroveren. De verwachtingen zijn duidelijk: in 2030 zouden er zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden. En dan is het helemaal niet zo gek dat de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB, die toch een heel duidelijke focus heeft op auto’s en bijvoorbeeld al pechhulp aanbiedt, zich nu tot energieleverancier ontpopt.

Met ANWB Energie focust ANWB op het rijden op groene energie. Daarom levert het groene stroom uit Nederlandse wind- en zonne-energie. Klanten kunnen ook bij hen terecht voor CO2-gecompenseerd gas. In tegenstelling tot biogas is dit gas niet echt groen, maar de CO2-uitstoot wordt wel gecompenseerd via duurzame investeringen. Net zoals je bijvoorbeeld je vliegreis kan compenseren.

Groene energie met een dynamisch stroomtarief

Bijzonder aan ANWB Energie is dat ze de energie aan de werkelijke kostprijs leveren. Dit wil zeggen dat de energieprijzen per dag en zelfs per uur kunnen verschillen. Wie op minder drukke momenten energie verbruikt, zal minder moeten betalen dan wie op de drukste momenten energie verbruikt. Dit maakt bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto buiten de piekmomenten extra interessant. Ook voor wie een thuisaccu heeft, is ANWB Energie hierdoor wel heel interessant. Dit alles doet ANWB Energie via een abonnement en zonder winstmarge op het gebruik. Bovendien is dit abonnement maandelijks en boetevrij opzegbaar.

Het nadeel van een dynamisch stroomtarief is uiteraard dat je ook meer voor je energie moet betalen als de energieprijzen stijgen. Bovendien is stroom tijdens drukke momenten extra duur en daar houd je maar beter rekening mee. Bij energieleveranciers die een vast tarief aanbieden, ben je gedurende een langere periode zeker van ditzelfde tarief. Deze zekerheid heb je niet bij een dynamisch stroomtarief. Wel is het zo dat men bij vaste energietarieven vaak al een veiligheidsmarge inbouwt om zich tegen ongewenste prijsstijgingen te beschermen.

Goedkoper dan een statisch stroomtarief

In theorie is het dynamisch stroomtarief van ANWB Energie interessanter dan de statische stroomtarieven die de grote energieleveranciers hanteren. Dit heeft vooral te maken met een veiligheidsmarge. ANWB Energie maakte zelf de berekening en kwam uit op een gemiddeld verschil van €279 per jaar.

Dit cijfer moeten we wel nuanceren. ANWB Energie werkt namelijk zonder welkomstkortingen en energie aanbiedingen. Dergelijke aanbiedingen kunnen nochtans heel interessant zijn. Zo biedt Vattenfall nieuwe klanten die kiezen voor één jaar vaste prijzen momenteel een bol.com-cadeaubon van €300 aan. Dit compenseert ruimschoots het door ANWB Energie geclaimd prijsverschil van €279. Het is nogmaals het bewijs hoe moeilijk vergelijken op de energiemarkt is.