ANWB start met het leveren van gas en groene stroom

  • Algemeen
ANWB start met het leveren van gas en groene stroom

De toekomst van autorijdend Nederland is elektrisch. Na de elektrische fiets en step is het nu de beurt aan de elektrische auto om ons straatbeeld te veroveren. De verwachtingen zijn duidelijk: in 2030 zouden er zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden. En dan is het helemaal niet zo gek dat de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB, die toch een heel duidelijke focus heeft op auto’s en bijvoorbeeld al pechhulp aanbiedt, zich nu tot energieleverancier ontpopt.

Met ANWB Energie focust ANWB op het rijden op groene energie. Daarom levert het groene stroom uit Nederlandse wind- en zonne-energie. Klanten kunnen ook bij hen terecht voor CO2-gecompenseerd gas. In tegenstelling tot biogas is dit gas niet echt groen, maar de CO2-uitstoot wordt wel gecompenseerd via duurzame investeringen. Net zoals je bijvoorbeeld je vliegreis kan compenseren.

Groene energie met een dynamisch stroomtarief

Bijzonder aan ANWB Energie is dat ze de energie aan de werkelijke kostprijs leveren. Dit wil zeggen dat de energieprijzen per dag en zelfs per uur kunnen verschillen. Wie op minder drukke momenten energie verbruikt, zal minder moeten betalen dan wie op de drukste momenten energie verbruikt. Dit maakt bijvoorbeeld het opladen van een elektrische auto buiten de piekmomenten extra interessant. Ook voor wie een thuisaccu heeft, is ANWB Energie hierdoor wel heel interessant. Dit alles doet ANWB Energie via een abonnement en zonder winstmarge op het gebruik. Bovendien is dit abonnement maandelijks en boetevrij opzegbaar.

Het nadeel van een dynamisch stroomtarief is uiteraard dat je ook meer voor je energie moet betalen als de energieprijzen stijgen. Bovendien is stroom tijdens drukke momenten extra duur en daar houd je maar beter rekening mee. Bij energieleveranciers die een vast tarief aanbieden, ben je gedurende een langere periode zeker van ditzelfde tarief. Deze zekerheid heb je niet bij een dynamisch stroomtarief. Wel is het zo dat men bij vaste energietarieven vaak al een veiligheidsmarge inbouwt om zich tegen ongewenste prijsstijgingen te beschermen.

Goedkoper dan een statisch stroomtarief

In theorie is het dynamisch stroomtarief van ANWB Energie interessanter dan de statische stroomtarieven die de grote energieleveranciers hanteren. Dit heeft vooral te maken met een veiligheidsmarge. ANWB Energie maakte zelf de berekening en kwam uit op een gemiddeld verschil van €279 per jaar.

Dit cijfer moeten we wel nuanceren. ANWB Energie werkt namelijk zonder welkomstkortingen en energie aanbiedingen. Dergelijke aanbiedingen kunnen nochtans heel interessant zijn. Zo biedt Vattenfall nieuwe klanten die kiezen voor één jaar vaste prijzen momenteel een bol.com-cadeaubon van €300 aan. Dit compenseert ruimschoots het door ANWB Energie geclaimd prijsverschil van €279. Het is nogmaals het bewijs hoe moeilijk vergelijken op de energiemarkt is.

Veelgestelde vragen over energie van ANWB Energie

Wanneer een nieuwe energieleverancier de markt betreedt, is het belangrijk om voldoende informatie in te winnen. Het is nooit raadzaam om ongeïnformeerd over te stappen. Het is dan ook om deze reden dat wij een aantal veelgestelde vragen over ANWB Energie beantwoorden.

Levert ANWB Energie zelf de energie?

In de praktijk is ANWB Energie een project dat in samenwerking met EnergyZero wordt uitgerold. EnergyZero biedt bedrijven de mogelijkheid aan om via een eigen energiemerk energie aan te bieden. Ook biedt EnergyZero de nodige kennis en software aan om dit alles te realiseren. Talloze andere bedrijven bieden op deze manier al de energie van EnergyZero aan, zoals Mijndomein Energie en Independer.

ANWB Energie is met andere woorden niet degene die de energie opwekt en levert, maar is louter een wederverkoper. Het is EnergyZero die over de benodigde ACM-vergunning beschikt. Wel heeft ANWB Energie afspraken gemaakt met EnergyZero, bijvoorbeeld over het bieden van een betrouwbare dienstverlening.

Is ANWB Energie er enkel voor wie een elektrische auto heeft?

Hoewel ANWB Energie in de communicatie duidelijk focust op de elektrische rijder, is hun abonnement er voor iedereen. Ook voor wie geen elektrische auto heeft. Wel is het zo dat elektrische rijders de grootste besparing kunnen realiseren. Zij kunnen namelijk slim opladen en op de voor hen voordeligste momenten energie tanken.

Hoe werken de variabele energietarieven?

ANWB Energie rekent de prijzen door die worden betaald bij het inkopen op de groothandelsmarkt. Bij gas worden deze prijzen dagelijks vastgelegd en bij stroom wordt dit per uur vastgelegd. Tijdens de piekuren betaal je dus meer voor je stroom dan tijdens de daluren. Dit wil niet zeggen dat je elke maand verrast wordt met een andere energierekening. In de praktijk wordt er gewoon een schatting gemaakt en legt men een maandbedrag vast. Vervolgens verrekent men op het einde van het jaar het verschil. In de tussentijd kan je via de app steeds het werkelijke verbruik inzien en eventueel kan je ook het maandbedrag bijsturen.

Hoe kan ANWB geld verdienen als ze energie leveren aan de kostprijs?

ANWB biedt een abonnementsdienst aan met een vaste bijdrage van €6 per maand per energieproduct. Als je gas en stroom afneemt, betaal je dus €12 per maand voor de vaste leveringskosten. Dit komt bovenop de energie aan de kostprijs.

Betaalt ANWB Energie overstapboetes?

Nee, deze overstapboetes zijn voor eigen rekening. Controleer dus goed wanneer je boetevrij kan overstappen. Kies altijd een passende startdatum wanneer je je aanmeldt bij ANWB Energie.