Alles over het energielabel

energielabels uitgelegdSinds 1 januari 2015 moeten alle woningen in het bezit zijn van een energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. De schaal loopt van A tot en met G, waarbij A heel goed en G zeer slecht is. Stel, men heeft energielabel B. Er is dan nog niet zoveel aan de hand, want het huis wordt dan gewaardeerd als energiezuinig en comfortabel. We leggen per energielabel het verschil uit.

Verschillende soorten energielabels

Energielabels spelen een belangrijke rol in de verkoop en verhuur van een woning. Verkopers en verhuurders zijn bij de overdracht verplicht om het energielabel mee te geven. Aan de hand van het energielabel weten kopers en huurders waar ze aan toe zijn. Zo wordt duidelijk hoe zuinig de woning is, wat een indicatie geeft van de te verwachten energiekosten. De Rijksoverheid heeft de labels ingedeeld op een schaal van energielabel A tot energielabel G.

Er is een voorlopig energielabel en een definitief energielabel. Bij een voorlopig label gaat het om een schatting. De woning kan beter of slechter zijn. De schatting wordt gebaseerd uit een onderzoek uit 2006. Verder worden er gegevens van het Kadaster gebruikt. Daarbij wordt gekeken naar het type woning, grootte van de woning en het bouwjaar. Het is mogelijk om een energielabel definitief te laten maken.

Het is belangrijk te weten dat er niet meteen slecht nieuws is, als de woning slecht wordt geïndexeerd. In een aantal stappen kan men zelfs van energielabel G naar energielabel A klimmen. Wel is daar een forse investering voor benodigd. We leggen eerst ieder energielabel uit.

Energielabel A

Een woning met energielabel A is zeer energiezuinig. Er zijn dan weinig verbeterpunten. Energielabels A en B vallen onder de ‘groene energielabels’. Dergelijke woningen zijn vaak iets duurder in de aanschaf, maar de investering kan gemakkelijk worden terugverdiend. Het wonen in een woning met energielabel A is niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar ook voor het woongenot.

Een woning met energielabel A wordt vaak snel verkocht en levert een hogere prijs op. Het is zelfs mogelijk energielabel A++ te krijgen. Het gaat dan vaak om duurdere nieuwbouwwoningen. Huizen met energielabel A hebben een lage energierekening en zijn om die reden gewild op de huizenmarkt.

Energielabel B

De woning is geïndexeerd op energielabel B. Er is dan geen reden voor paniek, want het betreft hier nog steeds een ‘groen energielabel’. Het gaat hier om een energiezuinige woning, waarbij het comfortabel is om er in te wonen. Een huis met een groen energielabel wordt sneller verkocht. De stap naar energielabel A is bovendien eenvoudig te maken. Een huis met energielabel B heeft goede isolatie van de vloer, het dak en de spouwmuren. Energielabel B-huizen leveren een besparing van wel 600 euro per jaar op de energierekening op.

Energielabel C

De meeste woningen in Nederland scoren tussen de B en C. Bij een woning met energielabel C zijn de kosten voor energie iets hoger. Er is dan geen sprake van een groen energielabel. Toch verspillen woningen met energielabel C niet echt veel energie. Zo is er bijvoorbeeld wel spouwmuurisolatie. Van energielabel C naar A komen is niet erg ingewikkeld. Er zijn een aantal simpele maatregelen zoals de aanbreng van extra isolatie om hoger te klimmen.

Energielabel D

Een woning met energielabel D is verspilt niet enorm veel energie, maar toch zijn de energiekosten van de woning aanzienlijk. Dat betekent niet alleen dat de energierekening hoog is, maar het gaat er ook om dat de woning bij verkoop minder oplevert. Dat is uiteraard relatief, maar een huis met label D levert minder op dan een woning met energielabel A. Zorg voor de juiste isolatie en laat bijvoorbeeld zonnepanelen aanleggen.

Energielabel E

Energielabel E is een slechte score. Het is geen groen, maar een ‘rood label’. Dat betekent dat er al heel wat aan de woning moet gebeuren voordat men energielabel A kan bemachtigen. Een dergelijk huis is bovendien ook veel minder waard. Er moet een forse investering gedaan worden, maar deze investering kan gemakkelijk terugverdiend worden binnen tien jaar. Het gaat dan voornamelijk om de aanleg van zonnepanelen en het aanleggen van veel betere isolatie.

Energielabel F

Energielabel F maakt de verkoop van een woning vrijwel altijd problematischer. Men zal minder voor de woning betaald krijgen dan het huis eigenlijk waard is. Dat komt doordat woningen met dit energielabel niet erg gewild zijn. Kopers houden rekening met hogere energierekeningen en de extra investeringskosten die ze moeten doen om te kunnen besparen. Zorg voor een betere isolatie, zonnepanelen en laat de VR-combiketel vervangen door een HR-combiketel. Het is een flinke investering, maar kan gemakkelijk worden terugverdiend bij verkoop van de woning.

Energielabel G

De allerslechtste score is energielabel G. De woning is schadelijk voor het milieu en de financiën. Bovendien doet zo’n woning het slecht op de woningmarkt. De verkoopprijs is vaak erg laag en bovendien wordt het huis maar slecht verkocht. De investeringen kunnen al snel oplopen tot zo’n 14.000 euro. In ruil daarvoor krijgt men een enorme besparing op de energierekening.

Aan een energielabel komen

Alle woningen in Nederland hebben een energielabel, geclassificeerd van energielabel A tot en met G. Deze energielabels zijn uitgegeven in januari 2015. In veel gevallen gaat het slechts om een voorlopige indicatie. Het definitieve energielabel kan worden aangevraagd wanneer men de woning wil verkopen of verhuren.

Een energielabel is niet alleen belangrijk voor de verkoper of verhuurder van de woning, maar ook voor kopers en huurders.

Energielabel voor kopers

Alle verkopers van woningen in Nederland hebben een energielabel. Bij verkoop van de woning is het wettelijk verplicht om het energielabel over te dragen. Wanneer dit niet gebeurt, kan men procedures opstarten en stappen ondernemen. In de meeste gevallen wordt het energielabel pas overgedragen wanneer de koop officieel gesloten wordt. Het ondertekenen van de papieren bij de notaris is vaak het meest geschikte moment om een energielabel over te dragen aan een koper.

Energielabel voor verhuurders

Voor huurders kan het soms lastiger zijn om het energielabel te bemachtigen. Toch zijn ook verhuurders wettelijk verplicht een energielabel te overleggen. De classificatie van het energielabel kan van invloed zijn op de hoogte van de huurprijs en is een zeer goede indicatie voor de verwachte vaste lasten, zoals de energierekening.

Wie als huurder geen energielabel van de verhuurder krijgt, kan een officiële brief naar de verhuurder sturen met het verzoek alsnog een energielabel op te stellen. Lukt dat niet, dan kan er een melding worden gedaan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T). In uiterste gevallen kan men kiezen voor een gang naar de rechter.

Leave a Comment