Krijg inzicht in het verbruik met een energieverbruiksmanager

 • Algemeen
Krijg inzicht in het verbruik met een energieverbruiksmanager

De overheid wil dat we minder energie verbruiken. Dat is beter voor het milieu en voor onze portemonnee. En het moet ook de afhankelijkheid van Russisch gas beperken. Het besparen van energie is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een van de belangrijkste voorwaarden om gericht energie te kunnen besparen, is inzicht krijgen in het energieverbruik. Er zijn verschillende manieren om dat te doen en ze zijn doeltreffender dan turen naar de meterkast.

Een energieverbruiksmanager gebruiken

In vrijwel alle woningen in Nederland is er intussen een slimme meter aanwezig. Deze slimme meter legt het verbruik vast en stuurt dit zes keer per jaar door naar je energieleverancier. Hierdoor kan je tijdig te weten komen of je je voorschot moet verhogen of niet. Wie dit uitlezen vanop een afstand niet wilt, kan de slimme meter weigeren of deze functie laten uitschakelen. Met alleen een slimme meter en de doorgestuurde gegevens kan je het energieverbruik echter nog niet voldoende goed monitoren, daarvoor zijn de gegevens onvoldoende gedetailleerd. Een goede manier om wel goed inzicht te krijgen in het energieverbruik, is een energieverbruiksmanager gebruiken.

Twee soorten energieverbruiksmanagers

Je hebt de keuze tussen twee systemen. In de eerste plaats kan je kiezen voor een los kastje dat je dient aan te schaffen en dat je aansluit op de P1-poort van de slimme meter. Het voordeel hiervan is dat de gegevens je woning niet verlaten. Een andere manier is om een aanbieder van een energiemanagementsysteem de toestemming te geven om de data van je slimme meter uit te lezen, waarna het bijvoorbeeld op een webplatform of een app wordt weergegeven. Daarbij geef je je gegevens uit handen. Dergelijke aanbieders dienen te informeren over wat ze met je persoonlijke gegevens doen. In een privacypolicy vind je deze informatie terug.

Mogelijkheden van een energieverbruiksmanager

De exacte mogelijkheden kunnen per aanbieder verschillen. Meestal is het mogelijk om overzichtelijke grafieken en tabellen met verbruiksgegevens te raadplegen. Hierbij is het vaak ook mogelijk om je energieverbruik van dag tot dag te volgen. Je kan het soms ook vergelijken met dat van andere huishoudens of eerdere periodes en zelfs eigen streefdoelen instellen. Je ziet daarbij gemakkelijk hoe je gedrag, bijvoorbeeld korter douchen of de vriezer een graadje hoger zetten, je energieverbruik beïnvloedt.

 • Direct inzicht in het energieverbruik
 • Kom niet voor verrassingen te staan
 • Zie meteen het resultaat van nieuw gedrag
 • Zie meteen het effect van een nieuw apparaat
 • Experimenteer en ga na hoe jij kan besparen

Tips bij het kiezen van een energieverbruiksmanager

Er zijn talloze aanbieders waartussen je kan kiezen en dat maakt het er natuurlijk niet eenvoudiger op. Daarom hebben wij enkele tips en richtlijnen geformuleerd waarmee je gericht op zoek kan gaan naar een geschikte energieverbruiksmanager:

 • Als je een gasaansluiting hebt, kan je het beste kiezen voor een energieverbruiksmanager die zowel het stroom- als het gasverbruik laat zien
 • Geef de voorkeur aan een energieverbruiksmanager waarmee je zelfgekozen periodes kan vergelijken
 • Hoe specifieker je je verbruik kan inzien, hoe meer inzicht je krijgt
 • Het is handig als je zelf streefdoelen kan instellen
 • Heb je een smartphone? Dan is het een meerwaarde als je ook via een app de gegevens kan raadplegen
 • Als je zonnepanelen hebt, kan je het beste kiezen voor een energieverbruiksmanager die ook aangeeft hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken

Overzicht van energieverbruiksmanagers en handige apps

Er zijn zowel onafhankelijke bedrijven die energieverbruiksmanagers op de markt brengen als energieleveranciers die dat doen. Onder meer Oxxio en Essent bieden bijvoorbeeld een handige app aan om het energieverbruik te monitoren. Elke app heeft daarbij eigen mogelijkheden en beperkingen. Wij hebben voor jou reeds een overzicht samengesteld met daarbij aandacht voor de mogelijkheden én het prijskaartje.

☞ Overzicht met apps om energie te besparen

Energieverbruik van apparaten opvolgen

Met een van de bovenstaande energieverbruiksmanagers volg je het energieverbruik van je volledige woning op, met soms ook aandacht voor wat je zonnepanelen opbrengen. Er zijn echter ook tools waarmee je het energieverbruik van een enkel apparaat kan monitoren. Het gaat om energiemeters die je tussen het apparaat en het stopcontact steekt. Dat gaat heel eenvoudig en een goedkope energiemeter heb je al voor een tientje. Daarnaast zijn er ook slimme energiemeters met een app, waarvan er een aantal samenwerken met (enkele van) de bovenstaande energieverbruiksmanagers.

Slimme energiemeters bieden vaak ook extra mogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gekoppeld aan Amazon Alexa of Google Home om met je stem apparaten aan of uit te schakelen. Ook is het daarbij mogelijk om tijdschakelaars in te stellen, waardoor bijvoorbeeld sluipverbruik wordt voorkomen. Het is met andere woorden meer dan alleen een energiemonitor, want het helpt ook om het stroomverbruik daadwerkelijk te beperken. Dergelijke slimme energiemeters kunnen bovendien een oplossing zijn voor wie (nog) geen digitale meter heeft.

Veelgestelde vragen over het monitoren van het energieverbruik

Een energieverbruiksmanager biedt heel wat mogelijkheden, maar het roept natuurlijk ook vragen op. Veel mensen vinden het vooral moeilijk om een goede energieverbruiksmanager te kiezen, zeker nu het aanbod zo ruim is. Door een aantal vragen te beantwoorden, helpen we je bij het kiezen van een geschikte energieverbruiksmanager.

Wat is een goede energieverbruiksmanager voor wie zonnepanelen heeft?

Er zijn verschillende goede keuzes mogelijk. Omdat steeds meer Nederlanders zonnepanelen hebben, kunnen ook steeds meer energieverbruiksmanagers hiermee overweg. Volgens Milieu Centraal zijn er op het moment van schrijven maar liefst 26 geschikte apparaten. De door Milieu Centraal best beoordeelde exemplaren zijn de IUNGO, de Enelogic Basis, de Plugwise Smile P1 (V3), de Energiemanager Online en de Enelogic Premium + Youless.

Bestaan er energieverbruiksmanagers voor mensen met een analoge meter?

Ja, er zijn ook energieverbruiksmanagers voor mensen die geen digitale meter hebben. Deze bestaan dan vaak uit een of meerdere modules die in de stoppenkast te monteren zijn. Onder andere Aurum EnergyFlip (voorheen Huisbaasje), IUNGO, HomeWizzard Energy, Enelogic Premium + Youless en MiLo Home Energy Monitor (2-WIRE) worden goed beoordeeld door Milieu Centraal.

Wat is een goede energieverbruiksmanager met een apart beeldscherm voor aan de muur?

Er zijn slechts een aantal energieverbruiksmanagers die de mogelijkheid bieden om het een en ander te bekijken via een apart beeldscherm dat aan de muur te monteren is. Het gaat om Toon, Domoticon P1G2, het energiedisplay Geo Trio II en de MEMo Modulaire Energie Monitor (2-WIRE). Vooral het energiedisplay Geo Trio II wordt heel positief beoordeeld door Milieu Centraal. Uiteraard kan je ook kiezen voor een energieverbruiksmanager met een app en zelf een oude (maar compatibele) tablet aan de muur monteren.

Waar vind ik een sjabloon om mijn meterstanden in Excel bij te houden?

Er zijn op het internet talloze sjablonen te vinden om dit te doen. Let wel altijd op met het downloaden van bestanden van het internet, ze zijn niet altijd veilig. Je kan bijvoorbeeld dit gratis te downloaden Excelbestand gebruiken. Het energieverbruik bijhouden in Excel is echter omslachtig en staat je niet goed toe om voldoende inzicht te krijgen. Daarom raden we dit af. Een energieverbruiksmanager levert veel betere resultaten op en biedt talloze voordelen.

Wat kost een energieverbruiksmanager?

Elke aanbieder kiest zelf zijn eigen prijzen en die kunnen enorm verschillen. Neem bijvoorbeeld de Bliq-app die al beschikbaar is voor €1 per maand en waarbij er geen installatiekosten zijn. Of het pakket Domoticom P1G2, daarvoor betaal je €272 voor het basispakket en €90 voor de installatie door een monteur. Wil je extra stekkers (+ €121 voor 3 stekkers), sensoren (€300) of een stroommeter voor de zonnepanelen (€121)? Dan loopt het prijskaartje snel op.