Je huis zuinig inrichten: bespaar geld met een renovatie

Een oudere woning renoveren heeft de naam dat het je alleen maar geld gaat kosten. Wie zijn huis slim gaat herinrichten komt er achter dat dit niet waar is. Met een paar simpele stappen is het mogelijk om een huis een heel ander uiterlijk te geven en bovendien behoorlijk wat geld te besparen. We hebben een paar goede tips verzameld.

Weg met die radiator

Het huis verwarmen met een radiator leek ooit de enige methode, maar inmiddels is dat wel achterhaald. De radiator is een sta in de weg in huis, en bovendien is het een zeer ondoeltreffende manier om een huis te verwarmen. Wie de radiator de deur uit wil doen doet er verstandig aan om te kiezen voor een vloerverwarming. Dit is een systeem waarbij leidingen in de grond worden gefreesd. Door deze leidingen stroomt het water voor de verwarming heen. Het gevolg is duidelijk. Er hoeft weinig te worden aangepast aan de cv ketel, maar er is veel minder warm water nodig. Daardoor wordt een huis via de vloer verwarmd, dus de bewoner heeft warme voeten, terwijl er niets in het zicht staat. Een zee aan ruimte is wat er overblijft.

Iets nieuws voor de ramen

Wordt er gekozen voor het behoud van de centrale verwarming, zorg er dan voor dat de warmte de kans krijgt om het huis binnen te trekken. Dat kan bijvoorbeeld worden bereikt door gordijnen die niet zo dik zijn als de standaard overgordijnen. Paneelgordijnen zijn een perfect voorbeeld van gordijnen die genoeg warmte doorlaten. Ze zijn eenvoudig aan de kant te schuiven om licht binnen te laten, en ze zullen slechts een dunne vlies voor de verwarming leggen waardoor het merendeel van de warmte gewoon alsnog het his binnen kan komen. Het is uiteraard ook mogelijk om kortere raambekleding aan te schaffen die echt enkel de ramen afdekt. Denk in dat geval bijvoorbeeld aan shutters die enkel voor de ramen hangen, of aan een bottom up top down plisségordijn wat privacy verschaft zonder dat het voor de verwarming hangt.

Meer licht, minder energie

Wie meer licht in huis wil zou er ook voor kunnen kiezen om in plaats van nieuwe kozijnen te kiezen voor een schuifpui. Deze schuifpui beslaat doorgaans de hele achterkant van het huis. Doordat de panelen gemaakt zijn van HR++ glas met een laag gas tussen de panelen in wordt de warmte binnenshuis gehouden terwijl de kou in de winter buiten blijft. In de zomermaanden is het juist tegengesteld. De verwarming verander je bij een dergelijke grote verbouwing ook. Vaak wordt er gekozen voor een vloerverwarming of voor een convectorput. Wat er overblijft is een prachtige ruimtelijke huiskamer met een extra voordeel. Buiten is het warm maar binnen heerlijk koel. Een prachtige besparing.