Hoe zuinige apparatuur zichzelf terugverdient

voorbeeld van energielabel en het geld dat je kunt besparen

Op het moment dat men naar de winkel gaat omdat de oude wasmachine gesneuveld is valt er gelijk wat op. De wasmachines die in de winkel staan hebben een label aan de zijkant geplakt zitten met daarop een letter. Er kan bijvoorbeeld een D op het label staan, maar dat kan oplopen tot A+++. Voor velen lijkt dit op abracadabra. Feit is dat dit label wel degelijk een flinke waarde heeft. Een apparaat met een waarde die in de A+++ sector zit is namelijk doorgaans een stuk kostbaarder dan een apparaat met een D label.

Waar het label mee te maken heeft

Dat label wat tegenwoordig op witgoed en bruingoed zit heeft een heel belangrijke functie. Het heeft namelijk te maken met het energieverbruik van een apparaat vergeleken met de hoeveelheid werk die wordt verricht. Een wasmachine met een energielabel D zal naar verhouding flink wat stroom verbruiken om een wasprogramma te voltooien. Dat staat niet in verhouding tot een wasmachine die een energielabel A+++ heeft gekregen. Deze wasmachine zal met minder stroom, dus met een minder hoog wattage werken. Er wordt minder KWh stroom verbruikt voor één wasbeurt.

Langzaamaan terugverdienen

Een wasmachine die een A+++ label heeft lijkt in eerste instantie een veel minder interessante aanschaf dan een wasmachine met een D label. Dat heeft als reden dat de A+++ wasmachine een veel hogere prijs heeft dan de andere D wasmachine. Dat prijsverschil is echter iets waar men zich op verkijkt. Het is namelijk een verschil wat zichzelf tijdens het gebruik van de wasmachine terugverdient. Uiteindelijk zal een dergelijke wasmachine, doordat men per wasbeurt een bepaald percentage aan stroom minder verbruikt, zichzelf voor een deel terugverdienen. De bruto aanschafprijs die de consument dus op het prijskaartje ziet staan is een stuk hoger dan de netto aanschafprijs na aftrek van het rendement.

Een subsidie op betere energie labels

De consument zal dus in eerste instantie een veel hogere prijs moeten betalen voor een apparaat wat op den duur zuiniger is. Wanneer de wasmachine net kapot is heeft men dat geld doorgaans niet zomaar op een bankrekening staan. Het is dan ook om die reden dat de overheid aan bedrijven een subsidie geeft om consumenten over te halen vervroegd tot aanschaf over te gaan. Die subsidie treft de consument aan in de vorm van cashback subsidies. Bij aanschaf van een zuinig apparaat betaalt de consument de volle prijs maar krijgt vervolgens een deel van de kosten terugbetaald. Dit alles heeft als doel de consument sneller dan na een defect apparaat te laten overstappen op een witgoedapparaat wat een aantrekkelijker energielabel heeft. Het lijkt behoorlijk effect te sorteren. De oude energie slurpende apparaten verdwijnen steeds meer uit de Nederlandse huishoudens en de zuinigere apparaten zijn aan een opmars begonnen.