Hoe zonnepanelen beter kunnen werken

Veel mensen gaan over tot de aanschaf van zonnepanelen. Dat is immers de beste methode om energievriendelijk te worden in een huis. Men hoeft veel minder energie af te nemen van vervuilende kolencentrales waardoor men op den duur een hoop geld bespaart. Die zonnepanelen hebben echter een heel vervelende eigenschap. Wanneer ze een langere tijd op het dak van een huis liggen zal de energieopbrengst teruglopen. Op een mooie zomerse dag worden een jaar na de plaatsing van de zonnepanelen niet meer de waarden gehaald die eerder gewoon waren. Consumenten voelen zich bedrogen en richten een boze mail tot de leverancier van de zonnepanelen.

Meer rendement door schone panelen

Wie wil weten hoe een zonnepaneel zijn werk doet kan het beste kijken naar het glas in de ruiten. Een schoon raam laat heel veel licht door. Op het moment dat het raam vervuild raakt door regen en weersomstandigheden zal er veel minder licht door komen het huis in. Glas moet regelmatig worden gewassen om genoeg licht door te laten. Ditzelfde gaat dus op voor de zonnepanelen die op het dak van een huis liggen. Het materiaal waar de bovenkant van gemaakt is – glas – zal door de loop der tijd vies worden. Het resultaat is dat de zon niet meer goed kan doordringen op de zonnepanelen. Na een jaar of wat loopt de energie die wordt opgewekt dan ook dramatisch terug.

De glazenwasser aan het werk zetten

Als er al een glazenwasser bij een huis werkzaam is om eens per 6 weken de ramen te lappen kan worden gevraagd of het reinigen van de zonnepanelen in het dienstenpakket kan worden opgenomen. Dat houdt in dat eens per 6 weken de zonnepanelen worden schoongemaakt. Dit zal het rendement hoog houden waardoor men de meerkosten van de glazenwasser vanzelf weer terugverdient. Een investering die iemand doet voor een huis in de vorm van zonnepanelen moet immers wel rendabel blijven.

Controleer de zonnepanelen geregeld

Op het moment dat jouw zonnepanelen alsnog achterblijven in prestatie is het mogelijk bij de meeste moderne systemen om deze te laten uitlezen. Op zo’n moment zal er blijken dat wellicht één zonnepaneel of een deel ervan is uitgevallen. Het paneel heeft door externe omstandigheden een beschadiging opgelopen waardoor het paneel niet meer volledig naar behoren kan werken. In dat geval is het nodig om een reparateur in te schakelen. Deze zal het defecte zonnepaneel herstellen. Wanneer blijkt dat het zonnepaneel onherstelbaar beschadigd is moet worden gekeken naar de oorzaak. Ligt die bij natuurgeweld zoals een flinke hagelbui, dan kan de verzekering worden aangesproken. Ligt de oorzaak bij een fabricagefout dan moet de fabrikant of leverancier van het zonnepaneel aansprakelijk worden gesteld.