De voor- en nadelen van zonnepanelen huren

Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen om hun huis duurzamer te maken. Zonnepanelen worden steeds goedkoper en bovendien kunnen ze relatief goedkoop aangeschaft worden met behulp van gemeentelijke subsidies of een Energiebespaarlening. Toch blijft de aanschaf van zonnepanelen een flinke investering van minimaal enkele duizenden euro’s. Voor veel mensen is er daarom nog altijd een drempel om zonnepanelen te nemen. Deze drempel wordt verlaagd door de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. EnergieAanbieding.nl zet de voor- en nadelen van het huren van zonnepanelen op een rijtje.

Zonnepanelen nemen

Zonnepanelen zijn volledig groen: het klimaat wordt op geen enkele manier belast wanneer met zonnepanelen energie wordt opgewekt. Door zelf energie op te wekken wordt er bovendien geld bespaard. Er hoeft immers minder elektriciteit afgenomen te worden van de energieleverancier. Samen met andere energiebesparende maatregelen en speciale energie aanbiedingen kan er zo flink geld bespaard worden.

Voordelen zonnepanelen huren

Wanneer de aanschaf van zonnepanelen geen optie is, kunnen zonnepanelen ook gehuurd worden. Dit is in eerste instantie goedkoper dan aanschaf, omdat de aanschafkosten volledig wegvallen. Wel zijn er vaak eenmalige kosten voor de installatie. Deze zijn echter niet vergelijkbaar met aanschafkosten. In de meeste gevallen wordt de huurprijs direct afgetrokken van de opbrengst. Over het algemeen wordt er ondanks de huurprijs alsnog maandelijks energie en geld bespaard.

Een ander voordeel is dat reparatie, onderhoud en controle vaak is inbegrepen bij de huurprijs. Als huurder van zonnepanelen loop je dus minder risico op hoge onderhoudskosten als gevolg van bijvoorbeeld schade. Tenslotte is de huur van zonnepanelen vaak ook mogelijk voor mensen met een huurhuis, voor wie aanschaf van zonnepanelen vaak moeilijker ligt. De zonnepanelen blijven gewoon liggen bij een verhuizing, omdat de panelen nooit het bezit van de huurder zijn.

Nadelen zonnepanelen huren

De huur van zonnepanelen biedt een hoop voordelen, maar ook enkele duidelijke nadelen. Weliswaar wordt er geld bespaard met gehuurde zonnepanelen, de besparing is een stuk minder groot dan bij de aanschaf van zonnepanelen. Het kan zelfs voorkomen dat in sommige maanden de huur hoger is dan de opbrengst van de zonnepanelen. Op de lange termijn is de opbrengst bij huur een stuk lager dan bij aanschaf.

Een ander nadeel is dat je vastzit aan een contract. Dit betekent dat je in principe minder tot geen vrijheid hebt wat je doet met de zonnepanelen. Bezitters van een koophuis moeten de zonnepanelen verplicht meenemen, tenzij de nieuwe bewoner akkoord gaat met de overname van het contract. Alles bij elkaar opgeteld is de huur van zonnepanelen zeker aantrekkelijk wanneer aanschaf door bijvoorbeeld hoge investeringskosten geen optie is. Is aanschaf mogelijk, dan is dit de betere optie.