Besparen op het energieverbruik van verwarming

Op vrijwel alle apparaten in huis kan er energie worden bespaard. De grootste winst valt in de meeste gevallen echter te boeken op het energieverbruik van de verwarming. Door slim te stoken, kunnen er in sommige gevallen tot wel honderden euro's per jaar bespaard worden. Een goede isolatie van het huis is hierbij belangrijk, want het is uiteraard niet de bedoeling om voor enkele extra euro’s meer kou te lijden. Slim stoken in een goed geïsoleerd huis is niet alleen goed voor het besparen van geld, maar belast tevens het klimaat minder zwaar.

Bewust omgaan met de verwarming en thermostaat

Wanneer de thermostaat slechts één graad lager wordt gezet, is dit al goed voor zeven procent van de energiekosten. Dan heeft men wel minder warmte in huis, maar hieraan went men wel. Vaak is het echt niet nodig om de thermostaat boven de 20 graden te zetten. Het is bovendien een veel beter idee om enkel de plekken te verwarmen waar dit ook effectief nodig is. De verwarming kan dan uit op de plekken waar men geen verwarming nodig heeft. Er is geen enkele reden om overdag de slaapkamer te verwarmen, draai dan maar gewoon de radiatoren dicht. Het is bovendien ongezond om te slapen in een slaapkamer bij een temperatuur boven de 18 graden.

Elektrisch verwarmen

Het is aan te raden om regelmatig de radiatoren te ontluchten. Bovendien is elektrisch verwarmen steeds populairder. Elektrische kachels verbruiken dan wel meer energie, maar wanneer deze kortstondig gebruikt worden, is dit zelfs energiezuiniger. Gebruik een elektrische kachel bij voorkeur niet als hoofdverwarming, want dat is drie keer duurder dan centrale verwarming op gas. Zorg er bovendien voor dat de verwarming niet wordt geblokkeerd door gordijnen. De gordijnen houden dan de warmte vast, terwijl deze niet verspreid wordt door de rest van de woning. En dat is dan toch een spijtige zaak.

Verwarming in de slaapkamer

Voor baby’s en jonge kinderen ligt de ideale slaaptemperatuur tussen 18 en 21°C. Bij volwassenen mag het zelfs nog iets kouder zijn: dan is 15 tot 19°C ideaal om lekker in te dommelen. Voor het slapengaan kan je dan ook beter een lagere temperatuur instellen. Ook werken en studeren gaat bijvoorbeeld beter bij een lagere temperatuur. Daarom is ook het verwarmen van de werk- of studiekamer af te raden. Uiteraard is een uitzondering mogelijk bij extreem lage temperaturen.

Energie besparen bij het gebruik van de thermostaat

In veel huishoudens zijn er vaste momenten waarop er niemand thuis is. Op deze tijdstippen is het verstandig om de thermostaat één of enkele graden lager te zetten. Bij de meeste thermostaten kan dit automatisch worden ingesteld en vaak is het ook mogelijk om dit te besturen met een app. Op weg naar huis? Even de thermostaat inschakelen en vervolgens meteen lekker knus op de bank voor een spannende film. Onder een warm dekentje uiteraard, want dat bespaart toch weer wat energie.

Ook gedurende de nacht is het aan te raden om de thermostaat lager te zetten. Zet de thermostaat ongeveer een uur voor het slapengaan al wat lager. Hoe laag? Dat is afhankelijk van de verwarming. Huizen met vloerverwarming warmen langzamer op dan huizen zonder vloerverwarming. Bij huizen zonder vloerverwarming kan de temperatuur op slechts vijftien graden worden gezet. In huizen met vloerverwarming is het beter om de thermostaat iets hoger te zetten.

Isolatie van het huis

Er kan erg veel energie bespaard worden wanneer het huis goed is geïsoleerd. Soms is er niet veel nodig om een huis beter te isoleren. Zorg er bijvoorbeeld met behulp van rubbers voor dat alle buitendeuren goed afsluiten. Hierdoor ontsnapt de warmte niet naar buiten en hoeft er minder gestookt te worden. Sluit deuren daarnaast zoveel mogelijk, ook tussendeuren.

Ook het verschil tussen enkel- en dubbelglas is erg groot. Er verdwijnt erg veel warmte bij enkelglas. Overstappen op dubbelglas is een goede optie, maar er kan ook worden gekozen voor een voorzetraam.

Het huis kan op veel andere manieren geïsoleerd worden. Een expert kan het huis inspecteren en suggesties op maat geven om het huis beter te isoleren.

Cv- of hr-ketel

De cv- of hr-ketel is verantwoordelijk voor de verwarming van het huis. De zuinigheid van de ketel is dan ook erg belangrijk voor de hoogte van de uiteindelijke energierekening. Oude ketels zijn vrijwel altijd een stuk minder zuinig dan nieuwere modellen. Hoewel de aankoopkosten van een nieuwe ketel hoog zijn, kan het op de lange termijn wel voordeliger zijn dankzij de zuinigheid van een nieuwe ketel.

Veelgestelde vragen over het besparen op de verwarming

Op het gebied van verwarming kan er in veel woningen nog een grote besparing worden gerealiseerd, bijvoorbeeld door elektrische verwarming te vervangen door een warmtepomp. Dit vergt een grote investering en dan is het een goed idee om eerst een antwoord te zoeken op jouw vragen.

Kan ik besparen met infraroodpanelen?

Ja, ook met infraroodpanelen kan een besparing worden gerealiseerd in vergelijking met traditionele verwarming. Dit komt omdat klassieke radiatoren slechts 40% van hun warmte op basis van straling afgeven, terwijl dit bij infraroodpanelen 80% bedraagt.

Hoe kan radiatorfolie helpen met besparen?

Radiatorfolie voorkomt dat de muur opwarmt in plaats van de ruimte. Hierdoor neemt de efficiëntie van de verwarming toe.

Helpt het ketelonderhoud met besparen?

Ja, omdat op deze manier een efficiënte verbranding wordt gegarandeerd. Laat de ketel echter niet alleen onderhouden om te besparen, maar ook voor de veiligheid. Een slechte verbranding houdt namelijk talloze risico’s in.

Hoe vaak moet ik mijn ketel onderhouden?

Een jaarlijks onderhoud wordt aangeraden voor wie verwarmt met pellets, hout, steenkool of stookolie. In de andere gevallen is een tweejaarlijks onderhoud aanbevolen. Er zijn ook fabrikanten die een driejaarlijks onderhoud aanbevelen. Volg hoe dan ook de instructies op en voorzie een tijdig onderhoud.

Is een ketelonderhoud verplicht?

In principe niet, maar houd er rekening dat dit een beperkende voorwaarde kan zijn voor de fabrieksgarantie en dat ook de verzekeraar dit kan verplichten.