Mkb, zzp of toch grootverbruiker?
Het kan soms ingewikkeld zijn om te weten of er sprake is van een midden- en kleinbedrijf of van een grootzakelijk verbruiker. In principe is er sprake van een mkb-verbruik wanneer de aansluiting kleiner of gelijk is aan 3×80 ampère. Dat is een verbruik tot 100.0000 kilowattuur per jaar. De gasaansluiting dient kleiner te zijn dan 40 m³ per uur.
Dat is meestal het geval bij zakelijk kleinverbruikers en zzp’ers. Het voordeel van een zakelijke energie aanbieding als kleinverbruiker is dat het energieverbruik maandelijks in rekening wordt gebracht. Net als bij particuliere aanbiedingen ontvangt men aan het eind van het jaar een jaarafrekening. Op de factuur staan zowel de leveringskosten van de energie-aanbieder als de kosten voor het netbeheer vermeld. Dat is net zo inzichtelijk.
Energie vergelijken voor grootzakelijke bedrijven
Zakelijke energie aanbiedingen zijn niet alleen aantrekkelijk voor kleine bedrijven, maar ook voor grotere bedrijven worden regelmatig zakelijke energie aanbiedingen samengesteld. We spreken van grootzakelijk verbruik wanneer een bedrijf meer dan 170.000 m³ gas en 100.000 kilowattuur aan energie per jaar verbruikt. In dat geval past een grootzakelijke energie aanbieding goed bij de ondernemer. In vele gevallen is de vergelijkingstool goed te gebruiken. Indien nodig, is het mogelijk contact op te nemen met de energieleverancier.
Voor zakelijke grootverbruikers gelden vaak andere voorwaarden. Zo wordt het energieverbruik maandelijks afgerekend op basis van het echte energieverbruik. Een schatting en voorschotbetaling is dan niet nodig. Grootzakelijke gebruikers krijgen twee aparte facturen: één voor de levering van energie en één voor het netbeheer.
Voor een gemiddeld mkb zijn de energiekosten van de grootste kost naast huisvesting en personeelskosten. Door het juiste energiepakket te kiezen en slim te investeren, kan er op jaarbasis erg veel geld bespaard worden. Voor zakelijke partijen is het erg aantrekkelijk om te investeren in duurzame energieprojecten. De overheid stimuleert duurzaam ondernemen. Bedrijven kunnen bovendien flinke belastingvoordelen ontvangen.
Duurzaamheids investeringen
Voor een bedrijf zijn er erg veel opties om te investeren in de duurzaamheid van het bedrijf. Investeren in duurzaamheid is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De Overheid is bezig om op grote schaal MVO te stimuleren. Door te investeren in groene energie kan er geld bespaard worden en gaat het bedrijf duurzaam om met het klimaat.
Een populaire vorm van duurzaam investeren is het investeren in zonnepanelen. Een andere optie is investeren in bijvoorbeeld windenergie of een warmtepomp. Beide opties zijn volledig groen, waardoor ook hier veel fiscale voordelen mogelijk zijn. Ten slotte is het ook mogelijk om te investeren in duurzame energieprojecten die het bedrijf zelf geen direct energie opleveren, maar bijvoorbeeld wel een periodieke rente. Ook bij dit type investeringen is het mogelijk om belastingvoordelen te ontvangen. Er wordt namelijk nog steeds een bijdrage geleverd aan de productie van duurzame energie.
Subsidies en voordelen
De overheid ziet in ondernemers een voortrekkersrol op het gebied van dagelijks duurzaam handelen. Ondernemers worden actief gestimuleerd om te investeren in duurzame energieprojecten. Met name de Energie-Investeringsaftrek (EIA) is hierbij erg belangrijk. Met deze aftrek kunnen ondernemers fiscaal voordelig investeren in duurzame energie. Met de EIA mag een deel van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving.
De EIA is erg aantrekkelijk, omdat er zo minder belasting betaald hoeft te worden. Zo wordt direct een aanzienlijk deel van de investering terugverdiend. Bovendien wordt er met duurzame energieprojecten jaarlijks geld bespaard op de energierekening.
Naast de EIA kan er ook een subsidie worden aangevraagd wanneer een bedrijf zelf duurzame energie gaat produceren. De zogenaamde SDE++-subsidieregeling (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) richt zich met name op grote projecten om duurzame energie te produceren. Bij de aanvraag voor de SDE++-subsidieregeling moeten er vergunningen worden bijgevoegd. Wanneer het project een vermogen van 0,5 MW of 500 kWp gaat leveren, moet ook een haalbaarheidsstudie met de aanvraag worden meegezonden.
Rendement
Mede dankzij de belastingvoordelen van de overheid is investeren in duurzame energie erg rendabel voor bedrijven. Ook zonder de stimuleringsregelingen van de overheid ligt het rendement bij zakelijke partijen over het algemeen hoger dan bij particulieren. Zo kunnen zij zonnepanelen voor een lagere nettoprijs inkopen dan dat particulieren dit kunnen.
De terugverdientijd verschilt sterk per situatie. Over het algemeen kan wel worden gezegd dat deze een stuk korter is dan bij particulieren. Bij de meeste duurzame energie-installaties is de investering ruimschoots voor het eind van de technische levensduur van de installatie terugverdiend.
Veelgestelde vragen over zakelijke energie