Zakelijke energie aanbiedingen vergelijken

De meeste mensen die een eigen bedrijf hebben, betalen maandelijks een groot deel van de omzet aan vaste lasten. Een fors deel van deze vaste lasten bestaat uit de rekening van gas en licht. Deze kosten kunnen de uiteindelijke winst drukken. Daarom is het aangeraden zakelijke energie aanbiedingen te vergelijken. Zakelijke energie aanbiedingen waren er voorheen alleen voor mkb’ers, maar tegenwoordig bieden energieaanbieders ook energie aanbiedingen aan grootzakelijke verbruikers aan.

Zakelijk energie vergelijken

Zakelijk energie vergelijken loont. Al jaren bieden energieaanbieders zakelijke energie aanbiedingen aan voor het midden- en kleinbedrijf. Tegenwoordig kunnen ook grootzakelijke verbruikers gebruikmaken van energie aanbiedingen. Als ondernemer is het belangrijk een voordelige prijs voor het energieverbruik te vinden. Dat is mogelijk door zakelijke energie te vergelijken. Wel geldt; hoe meer energie er verbruikt wordt, hoe hoger de mogelijke besparing wordt.

Hoe werkt zakelijk energie vergelijken?

Ondernemers willen vaak niet te veel tijd kwijt zijn aan het zakelijk energie vergelijken. Het overstappen wordt vaak als een ingewikkeld en kostbaar proces ervaren, terwijl de overstap in de praktijk binnen een paar minuten geregeld kan zijn. Als mkb’er is het vinden van een zakelijke energie aanbieding net zo gemakkelijk als particulier.

Het contract is eenvoudig online af te sluiten. Het sturen van vertegenwoordigers naar een bedrijf is niet meer nodig. Zo is het mogelijk eenvoudig via de computer de goedkoopste zakelijke energie aanbieder te vinden. Vaak moeten ondernemers wel wat gegevens opgeven, zoals: postcode en huisnummer van het pand en het energieverbruik van afgelopen jaar. Voor kleine en middelgrote ondernemers geldt dat de zakelijke aanbiedingen meteen getoond worden op de websites van de energieleveranciers. Voor groot verbruik moet men vaak een telefoontje plegen.

De goedkoopste zakelijke energieleverancier vinden

EnergieAanbieding.nl indexeert de meest actuele en relevante aanbiedingen voor particuliere en zakelijke energie. Daardoor krijgt de ondernemer snel een overzicht van de aanbiedingen die er op dit moment per energieaanbieder zijn. De beste manier om de goedkoopste zakelijke energieleverancier te vinden, is door naar de aanbiedingen te kijken. In de vergelijkingstool kan men selecteren op enkel duurzame leveranciers, het soort contract, de looptijd en de energieleveranciers die de voorkeur hebben. Vergeet niet ‘zakelijk’ aan te klikken. Net als bij de particuliere maakt kan de ondernemer er ook voor kiezen alleen stroom of alleen gas te vergelijken.

De meeste bekende energieleveranciers bieden niet alleen aanbiedingen voor particulieren, maar ook voor de zakelijke markt. Denk bij dergelijke aanbieders aan bijvoorbeeld NUON, Essent, ENGIE, NLE en GreenChoice.

Waarom zakelijke energie vergelijken nodig is

Particulieren zijn er inmiddels steeds beter in geworden: het vergelijken van de meest actuele energie aanbiedingen. Zij weten dat door regelmatig te vergelijken en over te stappen, er behoorlijk kan worden bespaard op de energierekening. Dat komt mede doordat er vaak welkomstbonussen of cadeaus worden gegeven aan nieuwe klanten.

Datzelfde geldt voor ondernemers. Het is aangeraden regelmatig zakelijke energie aanbiedingen te vergelijken. Zo kan voorkomen worden dat ondernemers te veel betalen voor stroom en gas in het bedrijfspand. Meestal hebben ondernemers een zakelijk energiecontract en blijven jarenlang bij dezelfde aanbieder. Daardoor is het niet zeker of de huidige energie aanbieding nog steeds de beste is. Zakelijke energie aanbiedingen vergelijken kost slechts een paar minuten tijd.

Het vergelijken gaat heel eenvoudig: het is mogelijk de beste aanbiedingen voor enkel stroom, enkel gas of voor een combinatie van beide. Met de meest recente energie aanbiedingen in één overzicht kan men snel uitrekenen hoeveel hij bespaart door over te stappen op een andere energieleverancier.

Hoeveel een ondernemer precies kan besparen, is per situatie verschillend. Zo is het handig om van tevoren te weten hoe hoog het energieverbruik precies kan zijn. Daarnaast speelt ook de locatie van het bedrijfspand een rol.

MKB, ZZP of toch grootverbruiker?

Het kan soms ingewikkeld zijn om te weten of er sprake is van een midden- en kleinbedrijf of van een grootzakelijk verbruiker. In principe weet men of er sprake is van mkb-verbruik wanneer de aansluiting kleiner of gelijk is aan 3×80 Ampère. Dat is een verbruik tot 100.0000 Kilowattuur per jaar. De gasaansluiting dient kleiner te zijn dan 40 m3 per uur.

Dat is meestal het geval bij zakelijk kleinverbruikers en zzp’ers. Het voordeel van een zakelijke energie aanbieding als kleinverbruiker, is dat het energieverbruik maandelijks in rekening wordt gebracht. Net als bij particuliere aanbiedingen ontvangt men aan het eind van het jaar een jaarafrekening. Op de factuur staan zowel de leveringskosten van de energieaanbieder als de kosten voor het netbeheer vermeld. Dat is wel zo inzichtelijk.

Energie vergelijken voor grootzakelijke bedrijven

Zakelijke energie aanbiedingen zijn niet alleen aantrekkelijk voor kleine bedrijven, maar ook voor grotere bedrijven worden regelmatig zakelijke energie aanbiedingen samengesteld. We spreken van grootzakelijk verbruik wanneer een bedrijf meer dan 170.000 kubieke meter gas en 100.000 kilowattuur aan energie per jaar verbruikt. In dat geval past een grootzakelijke energie aanbieding goed bij de ondernemer. In veel gevallen is de vergelijkingstool goed te gebruiken. Indien nodig, is het mogelijk contact op te nemen met de energieleverancier.

Voor zakelijke grootverbruikers gelden vaak andere voorwaarden. Zo wordt het energieverbruik maandelijks afgerekend op basis van het echte energieverbruik. Een schatting en voorschotbetaling is dan niet meer nodig. Grootzakelijke gebruikers krijgen twee aparte facturen: één voor de levering van energie en één voor het netbeheer.

zakelijke-energieEen gemiddeld midden- kleinbedrijf is na huisvesting en personeelskosten erg veel geld kwijt aan energiekosten. Door het juiste energiepakket te kiezen en slim te investeren, kan er op jaarbasis erg veel geld bespaard worden. Voor zakelijke partijen is het erg aantrekkelijk om te investeren in duurzame energieprojecten. De overheid stimuleert duurzaam ondernemen. Bedrijven kunnen flinke belastingvoordelen ontvangen.


Duurzaamheids investeringen
Voor een bedrijf zijn er erg veel opties om te investeren in de duurzaamheid van het bedrijf. Investeren in duurzaamheid is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De Overheid is bezig om op grote schaal MVO te stimuleren. Door te investeren in groene energie, kan er geld bespaard worden en gaat het bedrijf daarnaast bewust om met het klimaat.

Een populaire vorm van duurzaam investeren is de investering in zonnepanelen. Een andere optie is investeren in bijvoorbeeld windenergie of een warmtepomp. Beide opties volledig groen, waardoor ook hier veel fiscale voordelen mogelijk zijn. Tenslotte is het ook mogelijk om te investeren in duurzame energieprojecten die het bedrijf zelf niet direct energie opleveren, maar bijvoorbeeld een periodieke rente. Ook bij dit type investeringen is het mogelijk om belastingsvoordelen te ontvangen. Er wordt namelijk nog steeds een bijdrage geleverd aan de productie van duurzame energie.

Subsidies en voordelen
De overheid ziet in ondernemers een voortrekkersrol op het gebied van dagelijks duurzaam handelen. Ondernemers worden actief gestimuleerd om te investeren in duurzame energieprojecten. Met name de Energie Investeringsaftrek (EIA) is hierin erg belangrijk. Met deze aftrek kunnen ondernemers fiscaal voordelig investeren in duurzame energie. Met de EIA mag 41,5 procent van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving.

De EIA is erg aantrekkelijk, omdat er zo minder belasting betaald hoeft te worden. Gemiddeld genomen levert de EIA een belastingvoordeel van tien procent op. Zo wordt direct een aanzienlijk deel van de investering terugverdiend. Bovendien wordt er met duurzame energieprojecten jaarlijks geld bespaard op de energierekening.

Naast de EIA, kan er ook subsidie worden aangevraagd wanneer een bedrijf zelf duurzame energie gaat produceren. De zogenaamde SDE+ subsidieregeling richt zich met name op grote projecten om duurzame energie te produceren. Bij de aanvraag voor de SDE+ subsidieregeling moeten vergunningen worden bijgevoegd. Wanneer het project een vermogen van 0,5 MW of 500 kWp gaat leveren, moet ook een haalbaarheidsstudie worden meegezonden met de aanvraag.

Rendement
Mede dankzij de belastingvoordelen van de overheid, is investeren in duurzame energie erg rendabel voor bedrijven. Ook zonder de stimuleringsregelingen van de overheid ligt het rendement bij zakelijke partijen over het algemeen hoger dan bij particulieren. Zo kunnen zonnepanelen voor een lagere nettoprijs worden ingekocht dan particulieren dit kunnen.

De terugverdientijd verschilt sterk per situatie. Over het algemeen kan wel worden gezegd dat deze een stuk korter is dan bij particulieren. Bij de meeste typen duurzame energie-installaties is de investering ruim binnen de technische levensduur van de installatie terugverdiend.