Zakelijke energie aanbiedingen vergelijken

De meeste mensen die een eigen bedrijf hebben, betalen maandelijks een groot deel van de omzet aan vaste lasten. Een fors deel van deze vaste lasten bestaat uit de rekening van gas en elektriciteit. Deze kosten kunnen de uiteindelijke winst drukken. Daarom is het aangeraden om zakelijke energie aanbiedingen te vergelijken. Zakelijke energie aanbiedingen waren er voorheen alleen voor mkb’ers, maar tegenwoordig bieden energie-aanbieders ook energie aanbiedingen aan grootzakelijke verbruikers aan.

ondernemer vergelijkt zakelijk energie aanbiedingen op zijn telefoon

Zakelijk energie vergelijken

Zakelijk energie vergelijken loont. Al jaren bieden energie-aanbieders zakelijke energie aanbiedingen aan voor het midden- en kleinbedrijf. Tegenwoordig kunnen ook grootzakelijke verbruikers gebruikmaken van energie aanbiedingen. Als ondernemer is het belangrijk een voordelige prijs voor het energieverbruik te vinden. Dat is mogelijk door energie te vergelijken. Hierbij geldt doorgaans: hoe meer energie er verbruikt wordt, hoe hoger de mogelijke besparing wordt.

Hoe werkt zakelijk energie vergelijken?

Ondernemers willen vaak niet te veel tijd kwijt zijn aan het zakelijk energie vergelijken. Het overstappen wordt vaak als een ingewikkeld en kostbaar proces ervaren, terwijl de overstap in de praktijk binnen een paar minuten geregeld kan zijn. Als mkb’er is het vinden van een zakelijke energie aanbieding net zo gemakkelijk als voor een particulier.

Het contract is eenvoudig online af te sluiten. Het sturen van vertegenwoordigers naar een bedrijf is niet meer nodig. Het vergelijken van de verschillende energieleveranciers kan gewoon op deze website. Zo is het mogelijk om via de computer de goedkoopste zakelijke energie-aanbieder te vinden. Vaak moeten ondernemers wel wat gegevens opgeven, zoals het postcode en huisnummer van het pand en het energieverbruik van het afgelopen jaar. Voor kleine en middelgrote ondernemers geldt dat de zakelijke aanbiedingen meteen getoond worden op de websites van de energieleveranciers. Voor grootverbruik moet men vaak een telefoontje plegen.

De goedkoopste zakelijke energieleverancier vinden

We tonen de meest actuele en relevante energie aanbiedingen voor particuliere en zakelijke energie. Daardoor krijgt de ondernemer snel een overzicht van de aanbiedingen die er op dit moment per energie-aanbieder zijn. De beste manier om de goedkoopste zakelijke energieleverancier te vinden, is door naar de aanbiedingen te kijken. In de vergelijkingstool kan men selecteren op duurzame leveranciers, het soort contract en de looptijd. Daarnaast is het ook mogelijk om enkele voorkeuren van energieleveranciers in te geven. Vergeet hierbij niet om ‘zakelijk’ aan te klikken. Net als bij de particuliere vergelijker kan de ondernemer er ook voor kiezen om alleen stroom of alleen gas te vergelijken.

De meeste bekende energieleveranciers bieden niet alleen aanbiedingen aan voor particulieren, maar ook voor de zakelijke markt. Denk bij dergelijke aanbieders aan bijvoorbeeld Vattenfall, Essent, ENGIE, NLE en GreenChoice.

Waarom zakelijke energie vergelijken nodig is

Particulieren zijn er inmiddels steeds beter in geworden: het vergelijken van de meest actuele energie-aanbiedingen. Zij weten dat er behoorlijk kan worden bespaard op de energierekening door regelmatig te vergelijken en over te stappen. Dat komt mede doordat er vaak welkomstbonussen of cadeaus worden gegeven aan nieuwe klanten.

Hetzelfde geldt voor ondernemers. Het is aangeraden regelmatig zakelijke energie aanbiedingen te vergelijken. Zo kan voorkomen worden dat ondernemers te veel betalen voor stroom en gas in het bedrijfspand. Meestal hebben ondernemers een zakelijk energiecontract en blijven ze jarenlang bij dezelfde aanbieder. Daardoor is het niet zeker of de huidige energie aanbieding nog steeds de beste is. Zakelijke energie aanbiedingen vergelijken kost slechts een paar minuten tijd.

Het vergelijken gaat heel eenvoudig: het is mogelijk om de beste aanbiedingen voor enkel stroom, of enkel gas op te zoeken. Uiteraard is een combinatie van beide ook mogelijk. Met de meest recente energie aanbiedingen in één overzicht kan men snel uitrekenen hoeveel er kan worden bespaard door over te stappen op een andere energieleverancier.

Hoeveel een ondernemer precies kan besparen, is per situatie verschillend. Zo is het handig om van tevoren te weten hoe hoog het energieverbruik precies zal zijn. Daarnaast speelt ook de locatie van het bedrijfspand een rol.

Mkb, zzp of toch grootverbruiker?

Het kan soms ingewikkeld zijn om te weten of er sprake is van een midden- en kleinbedrijf of van een grootzakelijk verbruiker. In principe is er sprake van een mkb-verbruik wanneer de aansluiting kleiner of gelijk is aan 3×80 ampère. Dat is een verbruik tot 100.0000 kilowattuur per jaar. De gasaansluiting dient kleiner te zijn dan 40 m³ per uur.

Dat is meestal het geval bij zakelijk kleinverbruikers en zzp’ers. Het voordeel van een zakelijke energie aanbieding als kleinverbruiker is dat het energieverbruik maandelijks in rekening wordt gebracht. Net als bij particuliere aanbiedingen ontvangt men aan het eind van het jaar een jaarafrekening. Op de factuur staan zowel de leveringskosten van de energie-aanbieder als de kosten voor het netbeheer vermeld. Dat is net zo inzichtelijk.

Energie vergelijken voor grootzakelijke bedrijven

Zakelijke energie aanbiedingen zijn niet alleen aantrekkelijk voor kleine bedrijven, maar ook voor grotere bedrijven worden regelmatig zakelijke energie aanbiedingen samengesteld. We spreken van grootzakelijk verbruik wanneer een bedrijf meer dan 170.000 m³ gas en 100.000 kilowattuur aan energie per jaar verbruikt. In dat geval past een grootzakelijke energie aanbieding goed bij de ondernemer. In vele gevallen is de vergelijkingstool goed te gebruiken. Indien nodig, is het mogelijk contact op te nemen met de energieleverancier.

Voor zakelijke grootverbruikers gelden vaak andere voorwaarden. Zo wordt het energieverbruik maandelijks afgerekend op basis van het echte energieverbruik. Een schatting en voorschotbetaling is dan niet nodig. Grootzakelijke gebruikers krijgen twee aparte facturen: één voor de levering van energie en één voor het netbeheer.

Voor een gemiddeld mkb zijn de energiekosten van de grootste kost naast huisvesting en personeelskosten. Door het juiste energiepakket te kiezen en slim te investeren, kan er op jaarbasis erg veel geld bespaard worden. Voor zakelijke partijen is het erg aantrekkelijk om te investeren in duurzame energieprojecten. De overheid stimuleert duurzaam ondernemen. Bedrijven kunnen bovendien flinke belastingvoordelen ontvangen.

Duurzaamheidsinvesteringen

Voor een bedrijf zijn er erg veel opties om te investeren in de duurzaamheid van het bedrijf. Investeren in duurzaamheid is onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De Overheid is bezig om op grote schaal MVO te stimuleren. Door te investeren in groene energie kan er geld bespaard worden en gaat het bedrijf duurzaam om met het klimaat.

Een populaire vorm van duurzaam investeren is het investeren in zonnepanelen. Een andere optie is investeren in bijvoorbeeld windenergie of een warmtepomp. Beide opties zijn volledig groen, waardoor ook hier veel fiscale voordelen mogelijk zijn. Ten slotte is het ook mogelijk om te investeren in duurzame energieprojecten die het bedrijf zelf geen direct energie opleveren, maar bijvoorbeeld wel een periodieke rente. Ook bij dit type investeringen is het mogelijk om belastingvoordelen te ontvangen. Er wordt namelijk nog steeds een bijdrage geleverd aan de productie van duurzame energie.

Subsidies en voordelen

De overheid ziet in ondernemers een voortrekkersrol op het gebied van dagelijks duurzaam handelen. Ondernemers worden actief gestimuleerd om te investeren in duurzame energieprojecten. Met name de Energie-Investeringsaftrek (EIA) is hierbij erg belangrijk. Met deze aftrek kunnen ondernemers fiscaal voordelig investeren in duurzame energie. Met de EIA mag een deel van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving.
De EIA is erg aantrekkelijk, omdat er zo minder belasting betaald hoeft te worden. Zo wordt direct een aanzienlijk deel van de investering terugverdiend. Bovendien wordt er met duurzame energieprojecten jaarlijks geld bespaard op de energierekening.
Naast de EIA kan er ook een subsidie worden aangevraagd wanneer een bedrijf zelf duurzame energie gaat produceren. De zogenaamde SDE++-subsidieregeling (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) richt zich met name op grote projecten om duurzame energie te produceren. Bij de aanvraag voor de SDE++-subsidieregeling moeten er vergunningen worden bijgevoegd. Wanneer het project een vermogen van 0,5 MW of 500 kWp gaat leveren, moet ook een haalbaarheidsstudie met de aanvraag worden meegezonden.

Rendement

Mede dankzij de belastingvoordelen van de overheid is investeren in duurzame energie erg rendabel voor bedrijven. Ook zonder de stimuleringsregelingen van de overheid ligt het rendement bij zakelijke partijen over het algemeen hoger dan bij particulieren. Zo kunnen zij zonnepanelen voor een lagere nettoprijs inkopen dan dat particulieren dit kunnen.

De terugverdientijd verschilt sterk per situatie. Over het algemeen kan wel worden gezegd dat deze een stuk korter is dan bij particulieren. Bij de meeste duurzame energie-installaties is de investering ruimschoots voor het eind van de technische levensduur van de installatie terugverdiend.

Veelgestelde vragen over zakelijke energie en zakelijke energie aanbiedingen

Zakelijke afnemers dienen vaak een speciaal energiecontract af te sluiten. Wat veel ondernemers niet weten, is dat er ook voor zakelijke energie soms mooie aanbiedingen te vinden zijn. Als je interesse hebt in zakelijke energie is het aan te raden om deze FAQ door te nemen. Hier ontdek je wellicht nog een aantal dingen die je nog niet winst!

Wat is het verschil tussen een grootzakelijke en een kleinzakelijke energieklant?

Dit heeft te maken met de capaciteit van de aansluitingen. Waar kleinzakelijke klanten rekenen op het leveranciersmodel, rekenen grootzakelijke klanten op het netbeheerdersmodel.

Hoe hoog zijn de opzegvergoedingen voor zakelijke klanten?

Net als particulieren kunnen ook zakelijke klanten tegen een opzegvergoeding aanlopen als ze te snel overstappen. Bij kleinzakelijke klanten worden maxima opgelegd door de ACM. Het staat de energieleveranciers vrij om lagere opzegvergoedingen te vragen, maar in de praktijk doen ze dit niet. De ACM hanteert daarbij volgende maxima, waarbij er aan één van deze criteria moet zijn voldaan: Maximum van 15% van de resterende verwachte waarde van de overeenkomst Maximaal 100 euro per jaar dat het energiecontract door had moeten lopen Het verschil tussen de resterende waarde van de overeenkomst en de resterende waarde op basis van de marktprijs, plus 50 euro administratiekosten Grootzakelijke klanten genieten niet van deze bescherming. Daar kunnen de opzegboetes sterk oplopen.

Heb ik bij een zakelijk energiecontract een herroepingstermijn?

Wettelijk is dit niet voorzien en de meeste energieleveranciers bieden dit niet aan. Sommige zakelijke energieleveranciers bieden wel een contractuele bedenktijd aan. Raadpleeg altijd de voorwaarden om na te gaan of je al dan niet over een bedenktijd beschikt.

Wat als ik geen bedenktijd heb en toch annuleer?

Dan betaal je meestal de hoogst mogelijke opzegboete. Let hiermee op en zorg dat je zeker bent alvorens je overstapt.

Ik heb een eenmanszaak. Kan ik ook een zakelijk energiecontract afsluiten?

Ja. Dit heeft het voordeel dat de zakelijke energie die je thuis verbruikt omdat je een thuiskantoor hebt aftrekbaar is van de belastingen. Hierbij gelden wel een aantal voorwaarden. Zo moet de werkruimte bijvoorbeeld een eigen ingang en toilet hebben. Bespreek de situatie daarom eerst even met je boekhouder.