Energie besparen met een groen dak

groen dakDe meeste huizen in Nederland hebben een plat dak of puntdak met dakpannen. Het is echter ook mogelijk om het dak te laten begroeien met planten. Vaak spreekt men ook wel van een sedumdak. Een groen dak heeft enkele voordelen ten opzichte van een dak met dakpannen. Een groen dak isoleert het huis beter, waardoor er energie bespaard kan worden. Bovendien is het rendement van zonnepanelen net wat hoger wanneer deze bevestigd zijn op een groen dak.

Wat is een groen dak

Een groen dak is een dak dat begroeid is met planten. Bijna altijd gaat het om sedum, een bepaalde plantenfamilie. Het is echter ook mogelijk om een dak te laten begroeien met wilde bloemen of grassen. Afhankelijk van het type beplanting verschilt de dikte en het gewicht van het dak. Op sommige daken is het zelfs mogelijk om een (kleine) boom te laten groeien. Groene daken zien er mooi uit, maar bieden bovendien verschillende voordelen. Zo heeft een groen dak een lange levensduur en isoleert het zowel geluid als warmte erg goed.

Een groen dak bestaat uit verschillende lagen. Als eerste wordt de dakbedekking aangelegd, die het dak waterdicht maakt. Vervolgens wordt een beschermlaag gelegd die voorkomt dat wortels de dakconstructie ingroeien. De drainagelaag hierboven zorgt voor een goede afvoer van overtollig water. Deze drainagelaag wordt afgedekt met een filterlaag die voorkomt dat er substraat uit de laag hierboven de drainagelaag verstopt. Op de substraatlaag worden tenslotte de planten geplaatst.

Groen dak en zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een hoger rendement op een groen dak. De panelen werken namelijk beter wanneer de omgevingstemperatuur laag is. De temperatuur op een donker dak kan flink oplopen. Dit is anders op een groen dak. De planten nemen de warmte op en voeren deze effectief af, waardoor de temperatuur bijna nooit boven de 40 graden zal stijgen. De combinatie van een groen dak met zonnepanelen zorgt dus voor een flinke energiebesparing.

Kosten groen dak

Net als bij de meeste andere energiebesparende maatregelen, moet er in eerste instantie geïnvesteerd worden, voordat er geld en energie bespaard wordt. Gemiddeld kost een groen dak ongeveer € 50,- per vierkante meter. In principe zijn er weinig kosten verbonden aan het onderhoud. Eén keer per jaar moet het dak bemest worden. Verder is het vooral belangrijk dat onkruid wordt verwijderd en de afvoer van water niet verstopt raakt. Samen met verschillende energie aanbiedingen en andere energiebesparende maatregelen, kan er erg veel geld en energie bespaard worden met een groen dak op lange termijn.

One Response to “Energie besparen met een groen dak”

Leave a Comment