Energie besparen met je televisie en computer

Het huis staat vol apparaten die dagelijks een hoop energie verbruiken. Op vrijwel alle apparaten kan bespaard worden door ze slim te gebruiken, of zuinigere modellen aan te schaffen. Ook op de televisie en computer kan energie en dus geld bespaard worden. Dit kan soms wel tientallen euro’s schelen op jaarbasis. Bovendien wordt er een positieve bijdrage geleverd aan het klimaat.

Energieverbruik televisie

De televisie is in veel huishoudens een belangrijk onderdeel van de inrichting. De meeste woonkamers zijn gericht op de televisie en ’s avonds staat in veel huizen de televisie continu aan. Dit kost een hoop energie. Een deel van deze energie wordt onnodig verbruikt. Vanzelfsprekend gebruiken televisie met een groot scherm meer energie dan kleinere modellen. Er zit echter ook een groot verschil in het type televisie. Een LED televisie verbruikt veel minder energie dan LCD-, plasma- of beeldbuistelevisies, waarbij televisies met een plasmascherm het minst zuinig zijn.

Let bij de aanschaf van een nieuwe televisie ook op het energielabel. Het verschil in kosten per jaar tussen een televisie met energielabel A++ en C is enkele tientallen euro’s per jaar. Verder kan er ook energie bespaard worden door de helderheid van de televisie iets lager te zetten. Vaak is dit nauwelijks merkbaar en iets waar makkelijk aan gewend kan worden, terwijl het wel leidt tot een besparing. Ook is het belangrijk een televisie écht uit te zetten na het kijken. De meeste televisies staan altijd aan of stand-by. In de stand-bystand verbruikt een televisie weliswaar minder energie dan wanneer hij aanstaat, toch is het verbruik nog altijd relatief hoog.

Energieverbruik computer

Ook op het energieverbruik van de computer kan flink bespaard worden. Dit heeft met name te maken met het uit- en aanzetten. Veel mensen zetten de computer namelijk nooit uit, omdat het opstarten teveel tijd zou kosten. De computer is hierdoor continu aan, wat een hoop energie kost, zelfs wanneer het beeldscherm is uitgeschakeld. Hetzelfde geldt in mindere mate voor laptops die zijn dichtgeklapt. Ze gebruiken nu niet veel energie meer, maar wel meer dan na volledig uitschakelen het geval is.

Een andere manier om energie te besparen is het aanpassen van de beeldhelderheid. Deze kan in veel gevallen lager gezet worden, zonder dat dit de gebruikservaring verslechterd. Bij laptops is het verstandig de accu uit de computer  en het stopcontact te halen wanneer de batterij vol is. Ook dit zorgt voor een kleine energiebesparing.