Wanneer men energie wil besparen, wordt er (terecht) vooral gekeken naar besparingen binnenshuis. Ook buitenshuis kan er echter bespaard worden op het energieverbruik. In veel tuinen staan bijvoorbeeld lampjes die avond na avond branden. Ook een gemiddelde vijverpomp gebruikt erg veel energie. Door bewust om te gaan met elektrische apparaten in de tuin, kan er jaarlijks energie en geld bespaard worden.

Energiebesparing in de tuin

Hoeveel energie er bespaard kan worden in de tuin, verschilt per geval. In grote tuinen is er vaak aardig wat winst te behalen. In kleine tuinen zit het vooral in de details. Bijna altijd kan er veel energie bespaard worden door over te stappen op spaarlampen. Niet zelden zijn de lampjes in de tuin gloeilampen. Zelfs wanneer er wordt overgestapt op spaarlampen in huis, wordt regelmatig vergeten om ook de lampen in de tuin te vervangen.

Een goede optie voor lampen in de tuin is een lamp met daarnaast een klein zonnepaneeltje. Deze zijn relatief goedkoop en besparen veel energie. Zeker op zonnige zomerdagen verbruiken deze lampen niet of nauwelijks energie. Over het algemeen zijn ledlampen overigens beter voor de tuin dan spaarlampen, omdat spaarlampen niet het hele jaar gebruikt kunnen worden.

Tuinen met een vijver hebben vaak ook een vijverpomp en/of filter. Pompen en filters zijn echte energieslurpers. Er kan energie bespaard worden door over te stappen op een eco-model of door de pomp af en toe uit te schakelen. Zeker in grote vijvers is het niet nodig om continu een filter aan te hebben. Het natuurlijke evenwicht in de vijver is sterk genoeg en heeft niet continu filtering nodig.

Gebruik elektrische apparaten in de tuin

Veel mensen gebruiken regelmatig elektrische apparaten in de tuin, zoals grasmaaiers, bladblazers en hogedrukreinigers. Vanzelfsprekend kan er energie bespaard worden door deze apparaten zo bewust mogelijk te gebruiken. Met een klein gazon is het bijvoorbeeld een goede optie om over te stappen op een niet-elektrische grasmaaier. Ook wordt er energie bespaard door de bladblazer een keer te laten liggen en met een hark en bezem de bladeren te verzamelen.

Een nog grotere energieverbruiker is de terrasverwarmer. Terrasverwarmers gebruiken erg veel energie om warmte te genereren. Gezien de warmte gelijk verloren gaat, zijn de verwarmers erg onzuinig. Trek een jas of vest aan, zodat de terrasverwarmer lager gezet kan worden of zelfs helemaal niet aan hoeft. Combineer deze maatregelen met bijvoorbeeld een energie aanbieding en andere besparingsmaatregelen om jaarlijks veel energie en geld te besparen.