Groene energie van Qurrent: aanbiedingen en info

Qurrent, tegenwoordig onderdeel van Greenchoice, was een alternatief energiebedrijf dat zich onderscheidde van de toenmalige concurrenten. In tegenstelling tot de meeste energiebedrijven die ernaar streven om maximaal winst te maken, was dit niet de reden waarom Qurrent in 2011 in het leven werd geroepen. De missie van de energieleverancier was net bekomen dat iedereen zoveel duurzame energie opwekt als dat hij verbruikt. Deze missie wordt heden ten dage verder voortgezet door Greenchoice, dat Qurrent in 2018 overnam.
  • kwalitatief hoogwaardige energie Overgenomen door Greenchoice
  • kwalitatief hoogwaardige energie Uitsluitend groene energie
  • kwalitatief hoogwaardige energie Rotterdamse roots

Klanten van dit bedrijf werden niet enkel als klant beschouwd, maar werden ook meteen lid van de coöperatie. Zo was aanzienlijk besparen op de energierekening mogelijk.

Qurrent was een initiatief van verschillende organisaties die ons milieu na aan het hart liggen. Bijvoorbeeld de stichting DOEN, het Klimaatbureau en de Natuur- en Milieufederaties. In 2011 startten die organisaties samen een nieuw energiebedrijf: We Generate. Onder dit bedrijf werden nieuwe labels als Hier Opgewekt geboren.

Inmiddels is Qurrent onderdeel van Greenchoice.

Samen tegen fossiele brandstoffen

Grijze energie wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. De uitstoot van fossiele stoffen wordt omgezet in CO2, wat slecht is voor ons milieu. De toegenomen CO2-uitstoot zorgt voor de opwarming van de aarde en leidt dus tot de huidige klimaatproblematiek. De meeste energiebedrijven willen uit het oogpunt van winstmaximalisatie zoveel mogelijk grijze stroom en gas of energie-overschotten uit andere landen verkopen onder het mom van groen stroom. Qurrent ging net daartegenin: dit is echt niet meer van deze tijd.

Qurrent was een landelijke energiecoöperatie. Naast de levering van uitsluitend groene energie helpt het bedrijf ook met het opwekken en besparen van energie. Verdienen aan energieverbruik is volgens Qurrent dan ook een slecht idee. Het doel is namelijk net om energie te besparen. Want per slot van rekening moest iedereen net zoveel energie opwekken een duurzame manier als dat er energie werd verbruikt.

Opwekken en besparen

Opwekken en besparen van energie is makkelijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Qurrent maakte het opwekken van duurzame energie en het besparen op het energieverbruik een stuk eenvoudiger. Waar in huis valt er te besparen? Deze energieleverancier stuurde gewoon iemand langs voor een isolatie-check. Bovendien werden consumenten geholpen met de installatie van zonnepanelen op het dak. Toch is niet ieder dak altijd even geschikt. Daarom heeft Qurrent zonneparken in het leven geroepen, zo konden ook die klanten hun steentje bijdragen aan een leefbare toekomst.

Bovendien was het ook mogelijk om mee te betalen aan een windmolen in een windpark. Consumenten konden zich aansluiten bij collectieve acties van de inkoop van kleine producten. Daartoe had Qurrent een eigen inkoop-actiepagina. Daarnaast verkocht het bedrijf ook gewoon groene stroom tegen de inkoopprijs. Die groene stroom kwam uitsluitend van Nederlandse windmolens. Dat was nog zo makkelijk en nog zo eerlijk. Dit zien we vandaag dan ook gewoon terug bij energieleverancier Greenchoice.

Niet voor niets werd Qurrent uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland. Dat zelfs voor drie jaar op rij. Groene stroom en gas was beschikbaar tegen de inkoopprijs. De stroom werd altijd CO2-gecompenseerd. Dat was meteen ook de reden voor de vele prijzen die Qurrent in Nederland behaalde. Deze prijzen werden uitgereikt door Greenpeace, de Consumentenbond, Hivos, Natuur & Milieu, WISE en het WFF (Wereld Natuur Fonds).

Al veel bereikt

Qurrent was slechts een paar jaar op de markt actief, maar toch heeft de energieleverancier aardig wat bereikt. Niet uitgedrukt in winsten of dividenden, maar wel in iets wat veel belangrijker is: CO2-besparing. Bovendien was de duurzame opwekcapaciteit aanzienlijk gestegen, evenals het aantal leden.

Een klant van Qurrent was dan ook meteen lid van de coöperatie. Deze coöperatie investeerde in duurzame energieprojecten. Een bekend voorbeeld is het windpark Hellegatsplein. De opbrengst ging aan de hand van kortingen meteen terug naar de leden. Hoe meer mensen meededen, hoe goedkoper de energie werd. Want dat was dan ook het uitgangspunt van Qurrent. Hoewel het nu niet meer mogelijk is om als klant bij Qurrent aan te sluiten, leeft hun gedachtegoed gelukkig nog steeds verder en dit bij de energieleverancier Greenchoice.