PZEM

Als energieleverancier voor de zakelijke markt communiceert PZEM helder en transparant. Ze zetten in op de duurzame transitie, maar dit wil niet zeggen dat de geleverde energie volledig groen is. De prijzen zijn scherp, maar cashbackkortingen of soortgelijke kortingen zijn er niet te vinden. PZEM levert zowel stroom als gas in Nederland.
PZEM
  • kwalitatief hoogwaardige energie Alles online
  • kwalitatief hoogwaardige energie Energiekennis
  • kwalitatief hoogwaardige energie Snelle service

PZEM of Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij is een energieleverancier die focust op de levering van energieproducten en energiediensten voor de zakelijke markt. Ze geven aan dat ze daarbij het doel hebben om de CO2-uitstoot te beperken. PZEM heeft eigen centrales en maakt werk van een gefaseerde overstap van grijze energie naar groene energie. PZEM heeft verschillende centrales, waaronder de Sloecentrale die tot de schoonste gascentrales van Nederland behoort. Ondertussen is ruim 40% van de door hen geproduceerde energie afkomstig van duurzame bronnen.

PZEM levert energie aan zakelijke verbruikers (aansluiting > 3 x 80 A en/of G40 Nm³) met een volume tot maximaal 5 mio kWh/jaar en/of 1 mio Nm³. Wie aan deze voorwaarden voldoet, kan op PZEM rekenen. Zij bieden contracten aan voor 1, 2 of 3 jaar. Men betaalt er dus een vaste prijs voor elektriciteit en/of gas. Voor handelspartijen en grootzakelijke afnemers wordt de mogelijkheid tot maatwerkcontracten wel opengelaten.

ENERGIE GESPREID INKOPEN
Profiteer van klikmomenten
Via eKlik kunnen klanten hun elektriciteit ook gespreid inkopen om extra te besparen.
ZELF REGELEN
Digitale omgeving
Via een handige digitale omgeving regelen klanten zelf een aantal energiezaken.

Overstappen naar PZEM

Bij PZEM is het mogelijk om volledig online over te stappen, maar dan enkel op voorwaarde dat het gaat om een energiecontract met vaste tarieven. Bij maatwerkcontracten of voor een eKlik-contract moet een expert handmatig een offerte opstellen en zal men zo nodig even contact opnemen met de geïnteresseerde.
1

Stap 1: offerte aanvragen

Op de website van PZEM is er een offerteportaal voorzien. Het offerteportaal is er enkel voor wie kiest voor een vaste prijs. Het offerteportaal vraagt eerst om een aantal persoonlijke en zakelijke gegevens. Het leveringsadres moet bijvoorbeeld al even worden doorgegeven. Vervolgens dient men een startdatum en einddatum (1-, 2- of 3-jarig contract te kiezen). Het is mogelijk om verschillende leveringsperiodes voor gas en elektriciteit in te stellen. Daarna dient men het verwachte verbruik door te geven en krijgt men het verwachte bedrag per maand te zien. Het is dus niet mogelijk om een overzicht met de prijzen voor een 1-, 2- of 3-jarig contract te zien. Hiervoor kan de offertetool eventueel wel verschillende keren worden doorlopen.
Stap 1: offerte aanvragen
2

Stap 2: overeenkomst met PZEM aangaan

Wanneer men het eens is met het voorgestelde maandbedrag, al dan niet na vergelijking met het maandbedrag bij een andere energieleverancier, moeten de contact- en contractgegevens in het offerteportaal worden doorgegeven. Het gaat daarbij onder andere om het KvK-nummer, een mailadres ter ontvangst van de digitale facturen enzovoort. Controleer nadien nog even of alle gegevens wel juist zijn en ga akkoord met de offerte. Op dit moment komt de overeenkomst met PZEM tot stand.
Stap 2: overeenkomst met PZEM aangaan
3

Stap 3: overeenkomst met huidige energieleverancier opzeggen

Om de overstap te finaliseren moet de switch tussen de oude en de nieuwe energieleverancier worden gemaakt. Neem daarom contact op met de oude energieleverancier en zeg de bestaande overeenkomst op. Houd er wel rekening mee dat de oude energieleverancier onder bepaalde omstandigheden een verbrekingsvergoeding moet betalen. Vragen hierover? Neem dan contact op met PZEM of vraag hen om het oude energiecontract op te zeggen. Houd er wel rekening mee dat PZEM geen opzegboetes van andere energieleveranciers zal betalen.
Stap 3: overeenkomst met huidige energieleverancier opzeggen

PZEM review

PZEM investeert sterk in duurzame energie. Desondanks hebben ze nog werk aan de winkel en zou hun inkoop- en verkoopbeleid groener kunnen worden. Op digitaal vlak bieden ze goede oplossingen aan en garanderen ze een verregaande transparantie. Er zijn verschillende contactmogelijkheden en de digitale mogelijkheden gaan ver. Het is zelfs mogelijk om via de online weg klant te worden bij PZEM. Toch blijkt er volgens recensies op het internet wel af en toe nog eens iets mis te lopen, waarbij vooral administratieve fouten worden genoemd. Hoe dan ook lijkt het er wel op dat PZEM dergelijke foutjes snel rechtzet.

Kennis en inzichten

Op de website van PZEM is veel informatie terug te vinden over hun energiediensten. Ze communiceren transparant en helder. Onder andere lijsten met veelgestelde vragen en begrippen zijn er gewoon terug te vinden. Voor bijzondere vragen is het ook mogelijk om de klantendienst of een accountmanager te contacteren. Niet voor niets profileert PZEM zich dan ook als kennispartner. Dankzij hun marktinzichten kunnen zakelijke klanten dan ook op de beste momenten gas of elektriciteit inkopen. Onder andere de papers zijn heel interessant en een meerwaarde voor iedereen die het maximum wil halen uit zijn inkoopbeleid.

Digitale oplossingen

In tegenstelling tot veel andere energieleveranciers voor de zakelijke markt is het bij PZEM wel mogelijk om online klant te worden. Daarnaast is er op de website een chatfunctie voorzien waarmee er snel contact kan worden opgenomen met een klantendienstmedewerker. PZEM beschikt eveneens over een eigen digitaal klantenportaal waarmee de energiezaken te regelen zijn. Via handelsplatformen waarmee PZEM samenwerkingsovereenkomsten sluit, zoals SaxoTraderGO van Saxo Bank, gaat dit zelfs zo ver dat klanten digitaal toegang krijgen tot de energiemarkt. Het bewijst dat PZEM niet alleen duurzaam transformeert, maar ook innoveert en digitaliseert.

Duurzaamheid en groene energie

PZEM geeft op een transparante manier het stroometiket weer en geeft aan hoe ze bouwen aan een duurzamere toekomst. Het moet daarbij worden gezegd dat ze nog een lange weg te bewandelen hebben, want hun energie is nog steeds voor een groot deel afkomstig van kerncentrales en aardgascentrales. Desondanks scoort PZEM een voldoende bij het duurzaamheidsonderzoek van Consumentenbond (2020). Hoewel ze op het vlak van inkoop en verkoop slecht scoren, geeft Consumentenbond hen deze hoge score omwille van hun groene investeringen. Het bewijst dat PZEM wel degelijk alles op alles zet om de transitie mogelijk te maken.

Klanten over PZEM

Google-reviews geven PZEM een 3,6/5. Net zoals wat de duurzaamheid betreft, scoort PZEM ook hier een voldoende. Positieve zaken die er worden genoemd, hebben vooral betrekking op de vriendelijke en begripvolle klantenservice. Negatieve reviews hebben vooral te maken met onhandigheden. Zo zou PZEM al eens fouten hebben gemaakt bij het vaststellen van de meterstanden. Het klinkt niet helemaal ongeloofwaardig, want in 2019 viel de ACM er nog binnen omdat PZEM informatie niet tijdig had gecommuniceerd, waardoor er sprake kon zijn van handel in voorkennis. Wellicht was er in beide gevallen sprake van slordigheden.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Wat zijn de mogelijkheden van Mijn PZEM?

Mijn PZEM is het selfserviceportaal waarmee klanten hun energiezaken kunnen regelen. Hier raadpleegt en wijzigt men eenvoudig klantgegevens, heeft men zicht op facturen en betalingen en kan men eenvoudig contracten raadplegen.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Ik kan een contract niet zien in Mijn PZEM! Wat is het probleem?

Alle energiecontracten die vandaag geldig zijn, worden in PZEM weergegeven. Toekomstige contracten of verlopen contracten worden er niet weergegeven. Wel is het mogelijk om de peildatum te wijzigen om zo contracten die op deze datum geldig zijn te raadplegen.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Ik kan niet inloggen met mijn account van Mijn DELTA. Wat moet ik doen?

Allicht een nieuw account aanmaken. DELTA werd in 2017 opgesplitst in twee takken en deels verkocht. Het resterend gedeelte van DELTA ging over in PZEM. Door de naamswijziging werd de digitale omgeving naar een nieuw domein overgebracht. Het behouden van de bestaande accounts houdt veiligheidsrisico’s in en daarom dient men een nieuw account aan te maken. Het oude account is niet langer geldig.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Ik heb meerdere aansluitingen. Worden ze samen gefactureerd?

Klanten kunnen dit zelf kiezen. Ze hebben de keuze uit één factuur per aansluiting, één factuur voor alle aansluitingen of ze kunnen zelf clusters samenstellen waarvoor ze telkens een gezamenlijke factuur ontvangen.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Kan ik enkel elektriciteit of gas afnemen bij PZEM?

Ja, men is niet verplicht om tegelijkertijd elektriciteit en gas af te nemen. Deze producten kunnen apart worden afgenomen en er kunnen zelfs afwijkende contracttermijnen worden gekozen.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Vraagt PZEM om een waarborg?

Ja, maar enkel wanneer de kredietwaardigheid van de klant te laag is. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de rating die door Moody’s is vastgesteld lager is dan Baa3. In principe wordt dan een waarborgsom van drie maandbedragen gevraagd.