NeoSmart

NeoSmart is een vrij jonge energieleverancier die maximaal inzet op duurzaamheid, betaalbare energie en transparantie. Het is geen grote energieleverancier en dus biedt het ook niet de digitale snufjes aan die andere energieleveranciers wel kunnen aanbieden. Ook de cashbackkortingen zijn er minder gunstig, maar NeoSmart heeft anderzijds wel een aantal andere voordelen te bieden.

De energieleverancier NeoSmart is sinds 2013 druk in de weer met het leveren van voordelige groene energie. Hun naam staat voor New Energy Order Smart en ze zijn ervan overtuigd dat ze de rol van de consument op de energiemarkt kunnen verstevigen. Daarom plaatsen ze de interactie met de consument op het voorplan en willen ze de consument stimuleren om niet alleen energie te verbruiken, maar het ook zelf op te wekken. Op basis hiervan bouwen ze aan een nieuwe en duurzame energie-orde die de macht van de klassieke, vervuilende energie-industrie kan ondermijnen.

Groene stroom van NeoSmart

Bij NeoSmart kunnen consumenten terecht voor groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. De groene stroom is afkomstig uit Nederland en elders in Europa. Daarbij wordt er vooral op wind- en zonne-energie gerekend. Het gas wordt gecompenseerd via het aanplanten van bomen. Hiervoor ondersteunt het wereldwijs bosbeplantingsprojecten. Jaarlijks brengen ze een verslag uit over deze compensatieprojecten. Bij NeoSmart kan de consument terecht voor een eenjarig vast of een eenjarig variabel energiecontract.

100% Groene energie

NeoSmart levert groene energie uit Nederland en de EU en CO2-gecompenseerd gas.

Geïnformeerde consument

Bij NeoSmart verstevigen ze de macht van de consument door transparant met hen te communiceren.

Overstappen naar NeoSmart

Met een goede overstapservice vereenvoudigt NeoSmart het overstapproces. Hierdoor kunnen consumenten eenvoudiger switchen van energieleverancier, wat ze opnieuw extra macht op de energiemarkt geeft. Zelf doen ze bovendien niet aan langdurige wurgcontracten.

  1. Simulatie en contract kiezen

    Via de website van NeoSmart is het mogelijk om een prijssimulatie te maken. Het beste aanbod wordt automatisch gesimuleerd en dit kan worden vergeleken met het aanbod van de huidige of andere energieleveranciers. Houd daarbij ook rekening met cashbackkortingen die NeoSmart toekent. In de praktijk zal men de keuze hebben tussen een variabel tarief en een vast tarief. Het nadeel van een vast tarief is dat overstappen gedurende het eerste jaar moeilijker is, maar anderzijds is men wel zeker dat het voorgestelde tarief gedurende een jaar behouden blijft.

  2. Aanmelden bij NeoSmart

    Na het kiezen van een energiecontract is het noodzakelijk om een aantal persoonlijke gegevens door te geven. Het gaat dan onder andere om de naam, de geboortedatum en leveringsadresgegevens. Het is mogelijk om te vragen om zo snel mogelijk over te stappen of om over te stappen wanneer het contract bij de vorige energieleverancier afloopt. Na het invullen van alle gegevens dient men nog even alles te controleren, de voorwaarden door te nemen en de aanmelding te bevestigen. Voor een spoedaanvraag is er overigens een speciaal aanmeldformulier voorzien, maar de werkwijze is vrijwel identiek.

  3. Bevestiging en welkomstbrief

    Na het aanmelden, zal de klant binnen twee werkdagen een mail ontvangen met daarin de leveringsovereenkomst. Hierin is ook informatie te vinden over het moment waarop de energielevering zal starten, welk termijnbedrag men zal moeten betalen en hoe dit termijnbedrag is berekend. Vanaf dit moment begint ook de bedenktijd van 14 kalenderdagen te lopen. De klant ontvangt per post een welkomstbrief. Om toch nog de startdatum van de energielevering aan te passen, dient er zo snel mogelijk contact te worden opgenomen met de klantendienst van NeoSmart.

NeoSmart review

NeoSmart is een goede en betrouwbare energieleverancier die helder communiceert. Ook de goede overstap– en klantenservice spreken zeker in het voordeel van NeoSmart. Wat de prijzen en cashbackkortingen betreffen, behoren ze zeker niet tot de voordeligste energieleveranciers van Nederland en dit is dan ook geen reden om voor NeoSmart te kiezen. Ook de digitale tools zijn niet zo uitgebreid als bij concurrenten en een app hebben ze niet. Wie kiest voor NeoSmart doet dit over het algemeen omwille van de duurzame en transparante missie en niet zozeer omwille van digitale snufjes of goedkope energietarieven.

Missie en visie van NeoSmart

NeoSmart gaat oprecht om met de belangrijkste missiedoelstellingen, zoals transparantie en duurzaamheid. Het gaat daarbij een stukje verder dan andere energieleveranciers door ook duidelijk over investeringen te rapporteren. Ook de vele bespaartips zijn een pluspunt. NeoSmart zegt echter ook voordelige energie te leveren, wat enigszins lijkt te kloppen. Toch is het niet zo dat NeoSmart de voordeligste energieleverancier van Nederland is, wat ze ook niet beweren. Wel doen ze soms mee aan lokkertjes zoals cashbackkortingen, maar deze cashbackkortingen zijn zeker niet zo gunstig als bij andere energieleveranciers.

Digitale omgeving

De website van NeoSmart is duidelijk vormgegeven en tools als een chatfunctionaliteit zijn geïntegreerd. Anderzijds heeft NeoSmart geen eigen app. Wel hebben ze een eigen klantportaal, Mijn NeoSmart genaamd, waarop het bijvoorbeeld mogelijk is om het rekeningnummer te wijzigen. De verregaande digitale mogelijkheden die andere energieleveranciers bieden, lijken hier echter te ontbreken. Ook is het niet mogelijk om gepersonaliseerd besparingsadvies of verregaande inzichten te verkrijgen, wat toch zou mogen wanneer men beweert de consument net meer macht en inzicht te bezorgen. Dit is een minpunt waar ze bij NeoSmart hopelijk nog werk van zullen maken.

Andere klanten over hun ervaringen met NeoSmart

Reviews van bestaande klanten wijzen vooral op positieve ervaringen met NeoSmart. Onder andere de goede overstapservice wordt vaak genoemd, net zoals de klantenservice en het feit dat klanten altijd goed op de hoogte worden gehouden. Het valt wel op dat klanten er zich vaak van bewust zijn dat de tarieven niet scherper zijn dan die van de concurrenten, maar dit lijkt hen niet te deren. Wellicht gaat het om milieubewuste klanten die de duurzame en klantgerichte aanpak belangrijker vinden dan de voordeligste tarieven. Negatieve reviews zijn er wel en hebben vooral te maken met administratieve problemen. Daar hebben wij geen ervaring mee en daar kunnen wi dan ook niet over berichten.

Klantenservice en contact

Het is op verschillende manieren mogelijk om contact op te nemen met de klantenservice van NeoSmart. Zo kan er hen een mail worden verzonden, waarop ze gemiddeld binnen één werkdag reageren. Daarnaast is het ook mogelijk om hen een berichtje te sturen op WhatsApp of om hen te telefoneren. Wat dit laatste betreft, lijkt het wel dat ze enigszins onderbemand zijn. Een testje van ons wees uit dat het toch zo’n kwartiertje wachten is op een reactie. Een appje is dan toch handiger, of gewoon de chattool die in de website geïntegreerd zit. In ieder geval hebben wij de klantenservice als behulpzaam en klantvriendelijk ervaren.

Veelgestelde vragen over NeoSmart

Verwarring over bijvoorbeeld het termijnbedrag van NeoSmart, het komt wel vaker voor. Het betalingsproces bij NeoSmart is eveneens iets waar men vaak vragen over heeft. Vind het antwoord op deze en andere vragen en raadpleeg deze FAQ.

️Waarom is mijn termijnbedrag niet hetzelfde als bij de simulatie?

Ter bepaling van het gesimuleerde maandbedrag wordt vertrokken vanaf het gemiddelde historische verbruik op de aansluitlocatie. Ter bepaling van het werkelijke termijnbedrag vertrekt men van het recente, werkelijke verbruik. Bovendien wordt de cashbackkorting pas achteraf, op het einde van het contractjaar, verrekend. Hierdoor kunnen bedragen afwijken.

️Kan ik het termijnbedrag verhogen of verlagen?

Ja, een wijziging kan eenvoudig worden doorgegeven via het digitale klantenportaal. Het termijnbedrag kan er met maximaal 15% worden verlaagd. Indien dit niet volstaat, is het noodzakelijk om contact op te nemen met de klantenservice. Wanneer er een digitale meter is en ze het werkelijke verbruik beter kunnen inschatten, zullen ze bereid zijn om het termijnbedrag aan te passen.

️Hoe moet ik betalen bij NeoSmart?

Bij NeoSmart is betalen met automatische incasso de regel. Wie handmatig wil betalen, dient contact op te nemen met de klantenservice. Let wel op, want bij handmatige betalingen gaat het recht op de cashbackkorting verloren. Ze geven dit transparant weer op hun website.

️Is het mogelijk om de betaaldatum bij automatische incasso aan te passen?

Ja, maar hiervoor moet er contact worden opgenomen met de klantenservice. De wijziging gaat dan wel pas de volgende maand in. Mogelijk zal er nog één keer een incasso op de oude datum plaatsvinden.

️Is het mogelijk om uitstel van betaling te krijgen?

Nee, NeoSmart verleent geen betalingsuitstel. Eventueel is het wel mogelijk om via de klantenservice een betalingsregeling te treffen voor een jaar- of eindnota, maar regelingen voor termijnbedragen worden nooit geaccepteerd.

️Sluit NeoSmart mijn energie-aansluiting af als ik niet betaal?

Ja, net zoals alle andere energieleveranciers grijpen ze bij wanbetaling in. Men ontvangt wel altijd eerst een aankondiging van de beëindiging van de levering. Neem na zo’n aankondiging altijd contact op met de klantenservice en ga na of het nog mogelijk is om de openstaande facturen te betalen of een betalingsregeling te treffen.

️Vraagt NeoSmart een borg aan nieuwe klanten?

Dit doen ze, maar enkel voor klanten waarbij ze twijfelen aan de solvabiliteit. De borg bedraagt 150 euro per product (energie en/of gas) en zal dus maximaal 300 euro bedragen. Dit is minder dan bij veel andere energieleveranciers die tot 500 euro borg aanrekenen. Deze borg wordt later, als er geen betalingsachterstand is, natuurlijk gewoon teruggegeven.