Een zuinige cv-ketel aanschaffen

duurzame ketelDe meeste huishoudens gebruiken een cv-ketel die op gas werkt. Gas is duurder dan stroom en mede hierom is het verstandig om een zo zuinig mogelijke cv-ketel te hebben. In veel huishoudens staat een verouderde cv-ketel met een relatief laag rendement en bovendien een relatief hoog energieverbruik. Op een gegeven moment wordt het voordeliger om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

De hr-ketel

De meest zuinige cv-ketels zijn de zogenaamde hoogrendementsketels, ook wel hr-ketels genoemd. Deze hebben een rendement van tenminste 100% en meestal hoger. Er zijn drie keurmerken voor hr-ketels: HR100, HR104 en HR107, wat slaat op het rendement. Een HR100-ketel heeft een rendement van 100% of meer, een HR104-ketel een rendement van 104% of meer en een HR107-ketel een rendement van 107% of meer. De meeste cv-ketels die worden verkocht dragen het HR107-keurmerk. Toch bestaat er ook tussen deze ketels nog een verschil in zuinigheid en functionaliteit. Er zijn verschillende zaken om op te letten bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.

Benodigde capaciteit: Verschillende cv-ketels hebben een verschillende capaciteit. In grote huishoudens moet er een hoop verwarmd worden, terwijl een klein appartement juist weinig nodig heeft. Vanzelfsprekend is het verstandig om een cv-ketel te kiezen die past bij de benodigdheden.

Budget: De meest zuinige cv-ketels zijn niet goedkoop. Ook dit is iets dat moet worden meegenomen bij de keuze. Bovendien kan er een enorm verschil in prijs zitten tussen de meest zuinige en iets minder zuinige ketels, terwijl het verschil in besparing relatief klein is. Kijk daarom goed naar de eigenschappen van een ketel en win eventueel advies in bij de verkoper.

Tijdsduur voor verwarmen water: Behalve het hebben van een zuinige ketel, blijft comfort ook belangrijk. De ene cv-ketel heeft maar enkele seconden nodig om het water te verwarmen, een andere een halve minuut. Dit is zeker iets om mee te nemen in uw afweging. Over het algemeen is een ketel die er langer over doet ook zuiniger in het energieverbruik, maar dit gaat niet altijd op.

Zuinige cv-ketel huren
De aanschafkosten van een nieuwe cv-ketel zijn per definitie hoog. Kunt u het geld voor een nieuwe cv-ketel niet opbrengen, maar wilt u wel af van de oude cv-ketel, dan is het mogelijk om een nieuwe cv-ketel te huren. Een cv-ketel huren verlaagd de drempel om een nieuwe cv-ketel te nemen aanzienlijk. De huur van een gemiddelde cv-ketel is ongeveer € 25,- per maand. In de meeste gevallen zitten service- en onderhoudskosten de eerste tien jaar bij het contract inbegrepen. Op de lange termijn kost de huur van een cv-ketel wel meer dan de aankoop van een nieuwe ketel. Ook moet het huurcontract in één keer afbetaald worden bij verhuizing en heeft u minder vrijheid met een gehuurde cv-ketel.

Leave a Comment