Betrouwbaarheid slimme meter
Verder zijn consumenten vaak ongerust over de betrouwbaarheid van een slimme meter. Je energieverbruik gaat er doorgaans niet van omhoog. Zie je toch een onverwachte stijging, dan kan dit een aantal oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je energieleverancier je iedere maand een overzicht van je energieverbruik stuurt. Deze kan hoger uitvallen, maar dit is slechts tijdelijk. Bij de jaarafrekening wordt het verschil gecorrigeerd.
Sommige oude woningen hadden nog een draaischijfmeter. Deze gaan langzamer draaien. Daardoor heb je eigenlijk al die tijd te weinig betaald. Dit hoef je niet terug te betalen, maar het verbruik kan daardoor wel hoger liggen.
Over het algemeen zijn slimme meters volledig betrouwbaar. Maar het blijkt dat onder extreme omstandigheden de meterstanden voor stroom te hoog kunnen zijn. Er zijn geen gevallen bekend waarbij hier inderdaad sprake van was. Het is altijd slim om zelf je meterstanden bij te houden. Als je afwijkingen ziet, kun je eventueel je energieleverancier om hulp vragen. Als er geen verklaring is, kun je een gespecialiseerde doormeting door de netbetheerder laten maken. Als de meter in orde is, betaal je 100 euro aan meetkosten. Blijkt de fout bij de meter te zitten, dan betaal je uiteraard niets.
Dubbeltarief
Ten slotte het dubbeltarief. Een contract met dubbeltarief op een slimme meter kan alleen als je meter twee telwerken heeft. De slimme meter heeft deze mogelijkheid. Energieleveranciers hoeven niet verplicht mee te werken aan enkel- en dubbeltarieven. Een nieuwe meter is namelijk een wijziging als nieuw contract. Er zijn al energieleveranciers die voor de duidelijkheid alleen maar enkeltarief aanbieden.
Dubbeltarief is in ieder geval niet altijd voordeliger. Pas als je 30 tot 50 procent meer stroom verbruikt na 23:00 of in het weekend wordt deze optie aantrekkelijker. Het accepteren van een slimme meter heeft in principe niets met het dubbeltarief te maken.
Wel is het zo dat dit gaat veranderen door ontwikkelingen op het stroomnet zelf. Oude meters registreerden dubbeltarief door een toonfrequent signaal. Dit is een achterhaalde techniek. Daarom wordt dit signaal uitgeschakeld. Normale meters (niet-slimme meters) kunnen dan dus geen onderscheid maken tussen daluren en piekuren. Wil je toch een dubbeltarief, dan heb je dus een slimme meter nodig. Als je deze niet op afstand wilt laten uitmeten, kun je dit uit laten zetten. Dan heb je een niet-slimme digitale meter.
Slimme meter en gezondheid
Sommige consumenten maken zich zorgen over de gezondheidseffecten van de slimme meter. De slimme meter verstuurt immers gegevens via het GPRS-netwerk. Daardoor zijn consumenten bezorgd over de effecten van elektromagnetische straling. De blootstelling hieraan is een stuk lager dan als je een moderne mobiele telefoon zou gebruiken. Je hoeft dus niet bang te zijn voor gezondheidseffecten.
De straling van de slimme meter is vooral vergelijkbaar met het vasthouden van een mobiele telefoon op een paar meter afstand. Maar die telefoon moet dan altijd aan staan, er moet niet mee gebeld worden en je stuurt hooguit een paar sms’jes per maand. Dat betekent dus ook dat de verbinding er niet altijd is.
Alleen als er communicatie is met de netbeheerder en een paar keer per dag als de slimme meter aan het netwerk laat weten dat hij nog werkt, is er kort sprake van verbinding. Dit is dus niet altijd het geval. Je mobiele telefoon heb je vaak veel vaker in de hand dan de slimme meter, dus is er weinig kans op negatieve effecten op de gezondheid door een slimme meter.
Gebruik je een energieverbruiksmanager met de slimme thermostaat, dan is er wel sprake van blootstelling aan elektromagnetische velden. Maar ook dit is te verwaarlozen en te vergelijken met het vasthouden van bijvoorbeeld een tablet. Een energieverbruiksmanager ligt binnen 10 tot 100 keer onder de internationale limieten. Je hoeft je dus absoluut geen zorgen om je gezondheid te maken.