Een warmtepomp kopen: voor nu of later

een warmtepomp kopenDe overheid is steeds harder bezig met het aanmoedigen van de bevolking om het huis energiezuinig en klimaatneutraal te maken. Een methode die veel wordt gebruikt om het energieverbruik terug te dringen is het afsluiten van woningen van het gasnet. Voordat dit mogelijk is moet er echter wel het een en ander gebeuren. Een van die dingen die absoluut moeten gebeuren wanneer dit bewerkstelligd wordt is het aanbrengen van een andere toepassing om warmte op te wekken. De warmtepomp is een apparaat wat dan ook steeds meer in huishoudens wordt geplaatst. De discussie die nu ontstaat is; wanneer gaat men over tot de aanschaf van een warmtepomp.

Wanneer een warmtepomp kopen? In het heden of toekomstmuziek?

Een warmtepomp is een apparaat wat de warmte voor jouw huis opwekt met een natuurlijke grondstof. Denk in dat geval aan lucht, warmte uit de grond of water. Het klinkt allemaal behoorlijk als het huis van de toekomst. Deze techniek is in Nederland nog iets wat behoorlijk in de kinderschoenen staat. In het buitenland, waar niet elk huis standaard op het gasnet zit, is het echter al veel meer gemeengoed geworden. Doordat de warmtepomp in eigen land nog relatief weinig wordt verkocht is de kostprijs naar verhouding nog behoorlijk hoog. Deze prijs is voor veel consumenten een belemmering om een warmtepomp aan te schaffen. Daardoor is het een aanschaf die niet heel snel wordt gedaan op dit moment.

Het obstakel overwinnen
Omdat juist voor veel consumenten de prijs een belangrijk obstakel is komt de overheid de consument tegemoet. Er wordt een subsidie verstrekt die ervoor zorgt dat de gebruiker niet meer het hele bedrag van de warmtepomp zelf hoeft te betalen. Deze subsidie bedraagt een bepaald percentage van de aanschafprijs. Daarnaast is de hoogte afhankelijk van het rendement en de prijs van de warmtepomp. Het restbedrag van de aanschaf is na aftrek van de subsidie echter alsnog onredelijk hoog. Om te voorkomen dat een consument alsnog kiest voor een goedkopere cv ketel komt de overheid de kopers verder tegemoet in de vorm van een lening met een lage rente. Deze kan worden afgesloten om een warmtepomp aan te schaffen, waarna de consument deze verspreid over een aantal jaren terugbetaalt.

Goedkoper in de toekomst
Als er op dit moment een cv ketel moet worden vervangen is het verstandiger om gelijk een warmtepomp te kopen. Men staat dan wel voor redelijk hoge kosten, maar de investering verdient zichzelf over een aantal jaren weer terug. Wanneer de cv ketel nog niet aan vervanging toe is, kan de consument beter wachten met de aanschaf van een warmtepomp. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat deze in de loop der komende jaren door een toenemende productie een stuk goedkoper zal worden.

Leave a Comment