Gaslicht.com

Gaslicht.com biedt een vergelijkingswebsite aan waarmee consumenten, instellingen en bedrijven op een transparante manier worden geïnformeerd over de tarieven van energieleveranciers. Dit is heel belangrijk want zelden zijn de tarieven echt transparant.

Eenvoudig energiecontracten vergelijken via Gaslicht.com

De website werd al verschillende keren uitgeroepen tot website van het jaar en dat heeft natuurlijk alles te maken met de duidelijkheid. In enkele klikken kan men er een passend energiecontract vinden en alles verloopt conform de eisen van de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Het aanbod wordt, zoals vereist, ook heel helder en begrijpelijk uitgelegd. Vergelijken is met andere woorden mogelijk in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van makkelijke filteropties, bijvoorbeeld op basis van kortingen, looptijden, tariefsoorten enzovoort.

Is Gaslicht.com betrouwbaar?

Deze website maakt deel uit van de Bencom Group, het bedrijf van internetondernemer Ben Woldring. Bencom Group heeft kantoren in Groningen en Voorthuizen en heeft op het moment van schrijven 45 werknemers in dienst. Met talloze vergelijkingswebsites werd hij miljonair en werd hij eerder al uitgeroepen tot Entrepreneur of the Year door het Amerikaanse zakenblad Bloomberg Businessweek. Hij is netjes ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en betaalt mooi zijn belastingen. Er is geen reden om deze website te wantrouwen.

In ieder geval voldoet Gaslicht aan de vijf eisen die ConsuWijzer aan goede vergelijkingssites stelt en dan zit het altijd goed:

  • De persoonlijke situatie kan voldoende concreet worden aangegeven

  • Gaslicht is duidelijk over hoe de vergelijking tot stand komt

  • Gaslicht geeft altijd een volledige vergelijking weer

  • Het aanbod wordt altijd duidelijk en helder geformuleerd

  • Gaslicht communiceert duidelijk over het verdienmodel

Gaslicht.com kost de consument niets

Men moet natuurlijk begrijpen dat er ook achter Gaslicht.com een verdienmodel zit, maar het mooie daaraan is dat de consument niks extra hoeft te betalen. De vergelijkingsdiensten worden gratis aangeboden en het zijn de energiebedrijven die betalen wanneer er een consument via deze website overstapt. Voor energieleveranciers is dit natuurlijk gewoon een handige manier om nieuwe klanten te verwerven, maar anderzijds worden ze hierdoor ook gedwongen om mee te betalen voor extra transparantie op de energiemarkt.

Objectief en onafhankelijk vergelijken

Hebben die vergoedingen dan geen invloed op de vergelijkingsresultaten? En zet Gaslicht dan niet aan tot overstappen? Helemaal niet. Alles wordt eerlijk en helder weergegeven. Er is bijvoorbeeld geen energieleverancier top-5 maar altijd een volledig overzicht. Als de huidige energieleverancier de beste keuze is, zal deze energieleverancier ook gewoon bovenaan het lijstje pronken.

Meest volledige energievergelijkingssite in Nederland

Verder is het aanbod bij Gaslicht gewoon heel uitgebreid. Zo worden er ook aanbiedingen opgenomen van energieleveranciers die helemaal niet bij Gaslicht zijn aangesloten en waaraan het bedrijf niks kan verdienen.

Toch zijn niet alle energieleveranciers opgenomen. Gaslicht legt immers strenge eisen op aan de energieleveranciers. Ze moeten bijvoorbeeld voldoende transparant zijn opdat ook Gaslicht transparant kan communiceren. Zijn ze dat niet, dan hebben ze geen plaats op de vergelijkingswebsite. Desondanks zijn er toch zo’n dertig energieleveranciers te vinden en is het hierdoor, naar eigen zeggen, de meest volledige energievergelijkingssite op de Nederlandse markt.

Ook voor zakelijke energieverbruikers

In tegenstelling tot andere vergelijkingswebsites biedt Gaslicht.com ook vergelijkingsmogelijkheden aan voor zakelijke energieverbruikers. Het focust daarbij sterk op het MKB, maar het kiest wel voor de eenvoudige taal zoals dat ook bij het consumentengedeelte het geval is. Verder blinkt het zakelijk websitegedeelte uit in duidelijkheid, met goede informatie en een handige FAQ.

Voor grootzakelijke energieverbruikers, we spreken dan over een elektriciteitsaansluiting die groter is dan 3×80 A of een gasmeter die groter is dan G25 en een doorlaatwaarde heeft van meer dan 40 m³/uur, is vergelijken niet mogelijk. Niet bij Gaslicht.com, maar elders evenmin. Hier gaat het altijd om maatwerkcontracten. Toch helpt Gaslicht.com grootzakelijke energieverbruikers eveneens graag verder. Via een offertetool is het mogelijk om meteen offertes aan te vragen voor stroom en gas. Deze offerteaanvraag wordt dan doorgegeven aan energieleveranciers. Zij worden ook op de hoogte gebracht van de andere energieleveranciers die de aanvraag hebben ontvangen, waardoor de kans groot is dat ze meteen hun beste prijs communiceren.

Geschiedenis van Gaslicht.com

Zoals eerder gezegd maakt Gaslicht deel uit van Bencom Group, waarvan de eerste onderneming (Bellen.com) in 1998 het levenslicht zag. Hiermee was Ben Woldring sneller op het internet te vinden dan Wikipedia (toen nog onder de naam Nupedia) en de bekende weblogs. Gaslicht.com volgde in 2003 en nog later werden ook websites als LookingforBooking.com en Poliswijzer.nl aan de portfolio van Bencom Group toegevoegd. Centraal daarbij stond altijd het onafhankelijk en objectief informeren van de consument.

Maar wie was die Ben Woldring die als internetpionier in 1998 begon met het uitbouwen van een onafhankelijk vergelijkingsimperium? Een 13-jarige jongeman die als schoolopdracht verschillende tarieven voor vaste telefonie moest vergelijken. Hij merkte dat het allemaal heel complex was en wilde anderen informeren. Met een boek uit de bibliotheek bouwde hij de website Bellen.com. Tegenwoordig gaat het er allemaal professioneler aan toe, maar het oorspronkelijke gedachtegoed bleef wel gewoon aanwezig.

Veelgestelde vragen over Gaslicht.com

Bij het navigeren door de wereld van energie aanbieders kan Gaslicht.com een waardevolle gids zijn. Ontdek de ins en outs van de RekeningScan en leer over de (on)afhankelijkheid van Gaslicht.com.

Wat is de RekeningScan van Gaslicht.com?

Hier kan je je jaarafrekening uploaden. De software zal vervolgens de jaarafrekening analyseren en men zal vervolgens op zoek gaan naar het beste energiecontract voor jouw situatie. Je gegevens worden niet met derden gedeeld en het advies is 100% onafhankelijk. Binnen de twee werkdagen ontvang je een persoonlijke adviesmail.

Is Gaslicht.com onafhankelijk?

Ja. Gaslicht.com geeft energieleveranciers geen zeggenschap in hun beslissingen, bevoordeelt geen enkele energieleverancier en toont ook aanbieders met wie ze niet samenwerken.

Wat is het verdienmodel achter Gaslicht.com?

Gaslicht.com werkt gratis voor particulieren en laat zich betalen door de energieleveranciers. Dit doet het enerzijds door hen een commissie te laten betalen per overstap-aanmelding. Daarnaast kunnen energieleveranciers op de website adverteren, bijvoorbeeld door advertorials of banners te plaatsen.

Kan ik ook zakelijk energie vergelijken via Gaslicht.com?

Ja, Gaslicht.com heeft ook een gratis zakelijke energievergelijker.

Wie is de gemiddelde gebruiker van Gaslicht.com?

De gemiddelde gebruiker is mannelijk (60%) en tussen 25 en 54 jaar (63%). Uiteraard is Gaslicht er voor iedereen die energie wil vergelijken, ongeacht leeftijd of geslacht.