Een snelkookpan, cruciaal in een energiezuinige keuken

Energiezuinig koken is iets waar veel mensen een beetje bang voor zijn. Het gebeurt dan ook niet zelden dat mensen denken dat dit ten koste zal gaan van de smaakervaring en de kwaliteit van de gerechten. Niets is minder waar. Bovendien is het ook nog eens zo dat investeren in een energiezuinige keuken helemaal niet veel geld hoeft te kosten. Er zijn dan ook helemaal geen dure toestellen voor vereiste, wel in tegendeel. Gebruikmaken van een snelkookpan is bijvoorbeeld niet alleen lekker praktisch, daarnaast verkort het de bereidingstijd van de producten aanzienlijk. Bij frequent gebruik van een snelkookpan kan er dan ook heel wat energie worden uitgespaard.

Waarom gebruikmaken van een snelkookpan?

De aanzienlijk toegenomen populariteit van bijvoorbeeld snelle kant-en-klare maaltijden heeft er voor gezorgd dat de snelkookpan een beetje naar de achtergrond is verdwenen. Dit neemt echter niet weg dat er nog steeds heel wat interessante voordelen zijn verbonden aan het gebruik van een snelkookpan, namelijk:

  • De smaak van de ingrediënten kan zo puur mogelijk worden gehouden;

  • De vitamines in de diverse voedingswaren blijven veel beter bewaard;

  • Er kan heel wat energie worden bespaard;

Onderzoeken die zijn uitgevoerd hebben aangetoond dat de kooktijd door gebruik te maken van een snelkookpan met zomaar even één derde kan worden verminderd. Dit betekent dat er in de praktijk tot wel 70 procent aan gas en/of stroom kan worden uitgespaard. Dit is niet alleen gunstig voor ons milieu, maar ook voor de energierekening!

Er dient wel rekening mee te worden gehouden dat het even duurt vooraleer een snelkookpan op stoom is. De energiebesparing begint dan ook slechts op het ogenblik dat de daadwerkelijke bereidingstijd ingaat. Dit betekent dat het vooral mogelijk is om een zeer mooie energiebesparing te realiseren bij gerechten die over een lange kooktijd beschikken. Enkele klassieke voorbeelden hiervan zijn stoofpot evenals bouillon.

Hoe werkt een snelkookpan precies?

Eigenlijk geeft het woord reeds precies aan wat een snelkookpan is. Ze maakt het namelijk mogelijk om voeding aanzienlijk sneller te bereiden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de hoge druk in de pan. Water zal koken van zodra er sprake is van een gemiddelde druk van 1 bar bij een temperatuur van 100 graden Celsius. Het is echter bekend dat het kookpunt van water afhankelijk is van de hoeveelheid aan druk waarvan sprake is. De hoge druk die wordt gerealiseerd door een snelkookpan zorgt er voor dat er eenvoudig en snel een temperatuur tot wel 122 graden of meer kan worden bereikt. Mede omwille van deze reden wordt er in de praktijk dan ook vaak naar een snelkookpan verwezen als zijnde een ‘hogedrukpan’.

Energie besparen met een snelkookpan

Ondanks het feit dat het globaal gezien mogelijk is om een aantrekkelijke energiebesparing te realiseren door gebruik te maken van een snelkookpan zal het daadwerkelijke rendement altijd verschillend zijn per keuken. Dit is het geval omdat mensen met een druk leven bijvoorbeeld weinig tijd hebben om vers te koken. Zij die hoofdzakelijk gebruikmaken van maaltijden die in de magnetron gestopt kunnen worden hebben waarschijnlijk maar weinig baat bij het aankopen van een snelkookpan. Mensen die er echter van houden om vers te koken zullen in een snelkookpan een trouwe en bovendien ook energiezuinige metgezel vinden voor in de keuken. Bovendien komt het gebruik van een snelkookpan ook de smaakervaring van de gerechten alleen maar ten goede. Zo sla je twee vliegen in één klap!