ANWB Energie

ANWB Energie is een belangenbehartiger die sterk actief is op de transport- en de automarkt. In het verleden bood ANWB Energie al praktische oplossingen aan, zoals een mobiliteitskaart en verzekeringen. De komende jaren zullen auto's steeds vaker elektrisch worden en dus heeft ANWB besloten om zich ook op de energiemarkt te storten. Met ANWB Energie wil het echter niet alleen energie leveren aan autobezitters, maar wel aan alle Nederlanders.
ANWB Energie
  • Energie aan inkoopprijzen
  • Elke maand overstappen
  • Dynamische energietarieven

ANWB Energie is een onafhankelijke belangenbehartiger en kiest ervoor om groene energie te leveren voor de kostprijs. Hieraan zijn geen kleine lettertjes verbonden en het maakt niet uit of je nu een jaar of een maand klant blijft bij ANWB Energie. Iedereen betaalt dezelfde prijs voor dezelfde energie. ANWB Energie biedt de energie via dynamische tarieven aan. Dit wil zeggen dat de energieprijzen voortdurend variëren. Wie slim energie verbruikt, kan dan ook veel besparen. Dit maakt ANWB Energie vooral interessant voor autobestuurders die hun elektrische auto slim opladen. Toch kunnen ook anderen besparen via ANWB Energie.

Kenmerken van ANWB Energie

Bij ANWB Energie zijn er geen welkomstbonussen of getrouwheidskortingen. Er is ook geen winstopslag bovenop de kostprijs, maar je betaalt wel vaste leveringskosten. Het tarief is heel scherp en het blijft ook scherp. Dit alles is eenvoudig te monitoren via de website van ANWB Energie. Via een speciale tool zie je op welke momenten van de dag de energie het voordeligste is. Wie een elektrische auto of een thuisaccu heeft, maakt gebruik van deze informatie om goedkoop energie in te slaan.

ENERGIE AAN KOSTPRIJS
Enkel vaste leveringskosten
Bespaar door op de juiste momenten energie te verbruiken.
FLEXIBILITEIT
Eenvoudig overstappen
Het contract is maandelijks opzegbaar, zonder opzegboetes.

Overstappen naar ANWB Energie

ANWB Energie maakt overstappen extra eenvoudig. Hiervoor hebben ze een speciale tool ontwikkeld die je stap voor stap helpt om over te stappen. Deze tool is raadpleegbaar via de website van ANWB Energie.
1

Stap 1: prijs berekenen

Via de website van ANWB Energie kan iedereen eenvoudig berekenen hoeveel ze elke maand moeten betalen voor energie. Het volstaat om het adres en het werkelijke gas- en stroomverbruik in te geven. Daarnaast is het mogelijk om in te geven hoeveel energie je opwekt. Als je je energieverbruik niet kent, is er een speciale tool die je helpt om het jaarverbruik in te schatten. De volledige prijsopbouw is meteen te raadplegen en kan ook per e-mail worden toegezonden.
Stap 1: prijs berekenen
2

Stap 2: gegevens invullen

Wanneer je tevreden bent met het voorstel, dien je een aantal gegevens in te vullen. Als bestaande ANWB-klant log je gewoon in met een bestaand account en dan worden veel gegevens al automatisch opgehaald. Als je nog geen klant bent, moet je handmatig een aantal gegevens doorgeven. Het gaat om persoonsgegevens als je naam, telefoonnummer en geboortedatum. Als je wil overstappen van je huidige energieleverancier, dan is het belangrijk dat je dit doorgeeft. Geef ook op wanneer het contract bij je huidige energieleverancier afloopt, want ANWB Energie kan dit niet zien. Geef daarnaast door of je al dan niet over een slimme meter beschikt of deze wil bestellen. Dit alles kan zowel privé als zakelijk.
Stap 2: gegevens invullen
3

Stap 3: ANWB Energie regelt de overstap

Eenmaal je alle persoonsgegevens hebt ingevuld en de contractaanvraag bevestigt, zal ANWB Energie het nodige voor je doen. Op basis van de doorgegeven startdatum zegt ANWB Energie het oude contract op. Of je al dan niet een overstapboete moet betalen, is afhankelijk van de regels bij je oude energieleverancier. ANWB Energie betaalt dergelijke overstapboetes niet. Enkel wanneer je gaat verhuizen en een energiecontract aanvraagt voor een nieuw adres, moet je zelf het oude contract bij je huidige energieleverancier opzeggen.
Stap 3: ANWB Energie regelt de overstap

ANWB Energie review

ANWB Energie is een goede en betrouwbare energieleverancier met scherpe tarieven. Bij ANWB Energie krijgen nieuwe klanten geen welkomstkortingen of cadeaus en er is ook geen getrouwheidsprogramma voor bestaande klanten. Hierdoor kan het soms toch interessanter zijn om voor een andere energieleverancier te kiezen en na een jaar opnieuw over te stappen. Bij ANWB Energie laten ze dit toe. Volgens hun contractvoorwaarden is het namelijk mogelijk om maandelijks over te stappen en dit zelfs boetevrij.

Geen kortingen voor nieuwe en bestaande klanten

Bij ANWB Energie leveren ze energie aan de kostprijs. Net zoals bij andere energieleveranciers die dit doen, is er ook hier geen ruimte voor kortingen en welkomstcadeaus. Je zal dan ook geen energie aanbieding voor ANWB Energie vinden. Ook voor bestaande klanten zijn er geen loyaliteitskortingen of andere voordelen. Hierdoor kan het soms interessanter zijn om voor een andere energieleverancier te kiezen.

Groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

Bij ANWB Energie leveren ze 100% gecertificeerde Nederlandse stroom. Volgens het geraadpleegde stroometiket (2021) gaat het om 66,7% windenergie van Nederlandse oorsprong en om 33,3% zonne-energie van Nederlandse oorsprong. Er wordt geen beroep gedaan op biomassa-energie of op fossiele energiebronnen. Het geleverde gas is echter niet groen, maar is CO2-gecompenseerd. Dit wil zeggen dat ze de CO2-uitstoot compenseren via zogenaamde Goldstandard-projecten. Het kan bijvoorbeeld gaan om investeringen in duurzame bebossing.

Elk uur andere prijzen

Bijzonder aan de aanpak van ANWB Energie zijn de dynamische energietarieven. Dit wil zeggen dat de prijs van de stroom elk uur wijzigt. Bij gas wijzigt de prijs elke dag. Dit dynamische tarief is in principe voordeliger dan de vaste tarieven die andere energieleveranciers hanteren, maar dan vooral voor wie buiten de piekuren energie verbruikt. Dit maakt ANWB Energie vooral interessant voor wie een thuisaccu of een elektrische auto heeft. Voor wie enkel tijdens de piekuren energie verbruikt, is ANWB Energie een minder interessante optie.

Mooie contractvoorwaarden

Bij ANWB Energie krijg je niet met strenge contracten te maken. Je kan namelijk elke maand van energieleverancier veranderen en dit zonder dat je een boete moet betalen. Je bent ook niet verplicht om via automatische incasso te betalen en de opzegtermijn is beperkt tot een maand. Het is een van de weinige energieleveranciers die zo’n soepele voorwaarden hanteren en dat verdient zeker een pluim.

Hoe kan ik betalen bij ANWB Energie?

Bij ANWB Energie kan je betalen per automatische incasso of handmatig per factuur. Handmatig betalen kan via iDEAL. Als je ervoor kiest om te betalen via een automatische incasso, wordt de aanvraag via de betalingspartner Buckaroo afgerond. Je kan er ook voor kiezen om een invulformulier in te vullen om de automatische incasso te activeren. Hiervoor dien je contact op te nemen met de klantendienst van ANWB Energie.

Hoe kan ANWB Energie geld verdienen als ze energie leveren voor de kostprijs?

Er zijn twee manieren waarop energieleveranciers geld verdienen. Enerzijds rekenen energieleverancier vaste leveringskosten aan die door iedereen te betalen zijn, ongeacht hoeveel energie je verbruikt. Anderzijds rekenen energieleveranciers een toeslag op de energieprijs aan. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer winst de energieleverancier maakt. Bij ANWB Energie kiezen ze ervoor om geen toeslag aan te rekenen, maar je moet wel vaste leveringskosten betalen. Het verdienmodel van ANWB Energie is op deze vaste leveringskosten gebaseerd.

Levert ANWB Energie zelf de energie?

Nee, ANWB Energie werkt hiervoor samen met EnergyZero. ANWB Energie is met andere woorden een wederverkoper, terwijl EnergyZero het bedrijf is dat daadwerkelijk de energie levert en dat over een ACM-vergunning beschikt. Dit wil echter niet zeggen dat ANWB Energie niet in de melk te brokkelen heeft. ANWB Energie heeft goede afspraken gemaakt met EnergyZero en die afspraken moet EnergyZero naleven.

Is ANWB Energie interessant als ik stroom teruglever?

Dit is moeilijk te voorspellen. Bij ANWB Energie lever je stroom terug aan het actuele uurtarief in plaats van een vastgesteld tarief. Het actuele uurtarief kan gunstiger zijn, maar het kan ook minder gunstig zijn. Dit is afhankelijk van de vraag naar energie en hoeveel energie er op dat moment beschikbaar is.

Ik heb geen elektrische auto. Kan ik overstappen naar ANWB Energie?

Ja, ANWB Energie is er ook voor mensen die geen elektrische auto hebben. Als je wel een elektrische auto of een thuisaccu hebt, kan je echter het meeste voordeel halen uit de dynamische tarieven van ANWB Energie.