Frank Energie

Frank Energie is een relatief nieuwe energieleverancier op de Nederlandse markt. Het noemt zichzelf een openhartige, duidelijke, eerlijke en directe energieleverancier. Hiermee speelt het in op de behoeften van de Nederlandse consument, een bewuste consument die houdt van heldere zaken. En die er niet van houdt om te veel te betalen. Omwille van dat laatste biedt Frank Energie stroom en gas tegen inkoopprijzen aan.
Frank Energie
  • Energie aan inkoopprijzen
  • Geen boetes en vrij overstappen
  • 100% groene stroom uit Nederland

Frank Energie biedt energie aan tegen inkoopprijzen. Hierdoor zijn de energietarieven dynamisch. Als kleine consument is het mogelijk om energie te kopen op de groothandelsmarkt, aan de prijzen die ook de grote energieleveranciers betalen. En dit zonder dat Frank Energie een marge hanteert. In de plaats daarvan is er enkel een vaste vergoeding per maand. Ook het termijnbedrag is dynamisch. In de winterperiode betaal je over het algemeen meer dan in de zomerperiode. Dat komt omdat er dan meer energie wordt verbruikt en de inkoopprijzen meestal iets hoger liggen.

Kenmerken van Frank Energie

Frank Energie is een energieleverancier die het anders aanpakt. Ten gevolge van de invasie van Oekraïne door Rusland ontstonden er problemen op de energiemarkt. Het bestaande model bleek niet te werken en sommige energieleveranciers gingen op de fles. Voor de kleine consument had dat grote gevolgen. Met een nieuw en dynamisch model beperkt Frank Energie de risico’s en houdt het de prijzen laag. Omdat Frank Energie door dit model geen baat heeft bij een hogere energie-afname, kan men bovendien eerlijk handelen en bijdragen aan een groenere wereld waarbij consumenten minder energie verbruiken.

 

ENERGIE AAN INKOOPPRIJZEN
Enkel vaste leveringskosten
Koop rechtstreeks op de groothandelsmarkt energie in.
GROENE ENERGIE
100% groene energie uit Nederland
Reken op groene stroom en CO2-gecompenseerd gas.

Overstappen naar Frank Energie

Zowel overstappen naar Frank Energie als overstappen van Frank Energie wordt heel eenvoudig gemaakt. Klanten kunnen er weg wanneer ze willen. En ze stappen gemakkelijk over dankzij de overstapservice.
1

Stap 1: aanbod berekenen

Via de berekeningstool op de homepagina van Frank Energie is het mogelijk om na te gaan wat je betaalt voor de groene energie van Frank Energie. Daarvoor zijn er slechts een beperkt aantal gegevens in te geven, zoals je adres en je energieverbruik. Als je je energieverbruik niet weet, helpt de tool je met dit te schatten. Daarvoor geef je onder andere het type huis en het aantal bewoners door.
Stap 1: aanbod berekenen
2

Stap 2: gegevens invullen

Om het energiecontract te kunnen aanmaken, heeft Frank Energie een aantal persoonlijke gegevens nodig. Het gaat om standaardgegevens die door alle energieleveranciers worden gevraagd. Het is belangrijk om hierbij aan te geven dat jij wil overstappen én om goed de einddatum van het huidige contract na te gaan. Voor de afschrijving van het maandbedrag dien je ook je rekeningnummer aan Frank Energie door te geven.
Stap 2: gegevens invullen
3

Stap 3: Frank Energie regelt de overstap

Controleer ten slotte het voorgestelde contract en dien de contractaanvraag in. Frank Energie zal vervolgens de rest doen. Je zal per mail een aanvraagbevestiging ontvangen. Men zal voor jou het energiecontract bij je huidige energieleverancier opzeggen en de volledige overstap voor je regelen. Daarbij kom je nooit zonder energie te zitten. Houd er wel rekening mee dat boetes steeds voor eigen rekening zijn. Als je eigen energieleverancier een boete oplegt, zal Frank Energie deze boete niet terugbetalen. Indien je niet weet of je een boete moet betalen, kan je maar beter vooraf even contact opnemen met je huidige energieleverancier.
Stap 3: Frank Energie regelt de overstap

Frank Energie review

Frank Energie is een betrouwbare leverancier die de dingen net iets anders aanpakt. Hoewel Frank Energie hierdoor voordeliger kan zijn dan andere energieleveranciers, is dat niet per se een uitgemaakte zaak. Bovendien werkt men met een dynamisch termijnbedrag, waardoor je elke maand een ander bedrag betaalt. Het termijnbedrag is afhankelijk van het verbruik. Niet voor alle consumenten is dit even geschikt. Niet iedereen is even goed in het tijdens de zomer aanleggen van een spaarpotje om de hogere facturen tijdens de koude wintermaanden te betalen. Bedenk daarom vooraf goed of de dynamische formule van Frank Energie wel bij je past.

 

Dynamische tarieven

Een van de stokpaardjes van Frank Energie is dat het mogelijk is om energie op een dynamische wijze in te kopen. Door in te kopen op de groothandelsmarkt en dat zonder een marge zou Frank Energie in theorie goedkoper kunnen zijn. Dit valt echter niet te voorspellen, want je bent volledig afhankelijk van de prijsontwikkeling. Hierdoor kan een contract met vaste prijzen achteraf bekeken toch voordeliger zijn. Houd er ook rekening mee dat het termijnbedrag volledig afhankelijk is van het verbruik van die maand en dus per maand kan verschillen. Je betaalt dus niet een twaalfde van het jaarverbruik, maar betaalt de ene maand (veel) meer dan de andere maand. Niet voor alle consumenten is dat een geschikte formule.

Eerlijk en direct

Bij Frank Energie communiceren ze heel helder en eerlijk en bieden ze de klant veel keuzemogelijkheden aan. Zo kies je bijvoorbeeld zelf of je je gas CO2-compenseert en zie je vooraf wat het je kost. Men geeft ook eerlijk aan waarnaar de vaste vergoeding op het verbruikt stroomt. Dat een deel daarvan voor de marketing is, vindt niet iedereen even fijn. Maar het is tenminste eerlijk dat men dat gewoon toegeeft.

 

Zelf bepalen

Frank Energie biedt veel tools om inzicht te krijgen in het energieverbruik en in de actuele energietarieven. De keuzes zijn echter volledig zelf te maken. Voor geïnformeerde klanten die heel bewust omgaan met hun energieverbruik en die bijvoorbeeld nu al een energieverbruiksmanager hebben, kan Frank Energie de beste energieleverancier van dit moment zijn. Hetzelfde geldt voor wie een thuisaccu heeft. Via de slimme seintjes weet je wanneer het ideale moment is om je thuisaccu op te laden, zodat je steeds zo voordelig mogelijk stroom inkoopt. Voor klanten die het gezonde verstand liever op zak laten en die andere dingen hebben om zich zorgen over te maken, is Frank Energie wellicht niet de beste keuze. Niet elke consument zit namelijk te wachten op diepgaande inzichten en de verantwoordelijkheid om zelf de touwtjes in handen te hebben.

Geen onaangename verrassingen

Bij Frank Energie kiezen ze voor variabele contracten waar klanten niet aan gebonden zijn. Dat wil zeggen dat je steeds kan overstappen en dit zelfs boetevrij. Er hoeft ook geen boete te worden betaald. Tegelijkertijd krijg je voortdurend inzicht in je verbruik en kosten en zie je meteen hoe hoog je volgende termijnfactuur wordt. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

Veelgestelde vragen over Frank Energie

De aanpak van Frank Energie is op dit moment nog redelijk uniek op de Nederlandse energiemarkt. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat sommige consumenten hier nog een aantal vragen over hebben. In de onderstaande FAQ over Frank Energie vind je wellicht het antwoord op jouw vragen.

Ik heb geen slimme meter. Kan ik ook bij Frank Energie terecht?

Ja, maar als je geen slimme meter hebt, kan je niet genieten van de dynamische tarieven van Frank Energie. Dat wil zeggen dat men een modelcontract met vaste prijzen aanbiedt. In de praktijk liggen deze vaste prijzen hoger dan de actuele, dynamische prijzen.

Kan ik zonder een smartphone bij Frank Energie terecht?

Ja, zonder de smartphone en de handige app is het mogelijk om klant te worden bij Frank Energie. De app biedt echter veel voordelen en staat je toe om energiebewuster te worden en meer controle te krijgen over de energiekosten. Zonder de app loop je veel van deze voordelen mis.

Is energie aan inkoopprijzen altijd voordeliger?

Gemiddeld genomen is energie aan inkoopprijzen voordeliger, maar dat is in de praktijk niet altijd het geval. Als de energieprijzen snel stijgen en deze bij een vast contract werden vastgeklikt, kan energie aan inkoopprijzen toch duurder zijn. Als de energieprijzen constant blijven of dalen, is energie aan inkoopprijzen wel voordeliger. Er zijn met andere woorden ook risico’s verbonden aan dergelijke inkoopprijzen.

Hoe kan ik betalen bij Frank Energie?

Bij Frank Energie dien je in principe te betalen via een automatische incasso. Hier zijn geen betaalkosten aan verbonden. Het is ook mogelijk om handmatig te betalen. De betaaltermijn bedraagt dan zeven dagen.

Energie aan inkoopprijzen: kan dat wel?

Natuurlijk wel en dat bewijst ook Frank Energie. Uiteraard moet Frank Energie ergens geld aan verdienen. Dat doet men door elke maand 5 euro abonnementskosten per aansluiting aan te rekenen, onafhankelijk van het verbruik. Frank maakt dus niet meer winst als jij meer verbruikt, maar krijgt gewoon een eerlijke vergoeding voor zijn diensten. Men communiceert heel eerlijk over hoe dat geld wordt aangewend. Zo gaat ruim de helft van de inkomsten naar platformverbeteringen, appontwikkelingen, marketing en het planten van bomen.