Zo zorg je voor minder stookkosten

stookkostenDe stookkosten van een gemiddeld huishouden maken een groot deel van de jaarlijkse vaste lasten uit. Bijna het hele jaar door moet het huis verwarmd worden. Zeker in jaren met koude winters kost dit veel geld. Door slim om te gaan met de verwarming kunnen er honderden euro's per jaar bespaard worden. Besparen op de verwarming kan op meerdere manieren. Sommige maatregelen kunnen binnen een dag getroffen worden en toch erg veel geld besparen. EnergieAanbieding.nl zet de verschillende manieren op een rijtje.

Verlies van warmte

Over het algemeen verliest een gemiddeld huishouden onnodig veel warmte. Vaak worden bijvoorbeeld ruimtes verwarmd waar niemand zich bevindt. Dit is zonde, omdat dit erg veel energie kost. Draai radiatoren dicht in ruimtes waar niemand is, zodat er niet onnodig gestookt wordt. Op dezelfde manier kan warmteverlies voorkomen worden door deuren zoveel mogelijk te sluiten. Het verlies is met name erg groot bij buitendeuren. Zeker in de koudere maanden is het temperatuurverschil tussen het huis en de buitenlucht zo groot, dat de warmte erg snel verloren gaat.

Thermostaat lager zetten

Door de thermostaat bewust te gebruiken kan er enorm veel energie bespaard worden. Zet de thermostaat bijvoorbeeld standaard een graad lager om dagelijks kosten te besparen. Ook is het verstandig om de thermostaat enkele graden lager te zetten wanneer er niemand thuis is. Op deze momenten is het niet nodig om het huis te verwarmen. Bij de meeste thermostaten is het mogelijk om de temperatuur op vaste momenten op de dag lager te zetten. Doe dit bijvoorbeeld ook ‘s nachts. Met een slimme thermostaat is het ook mogelijk om op afstand de thermostaat lager te zetten.

Hoe laag de thermostaat gezet kan worden, hangt af van het type verwarming in huis. In huizen zonder vloerverwarming kan de thermostaat op slechts 15 graden gezet worden. Huizen met vloerverwarming warmen minder snel op. Daarom is het hier niet verstandig om de thermostaat meer dan twee graden lager te zetten dan normaal. Het duurt dan te lang voordat het huis weer goed verwarmd is. Overigens is een huis met vloerverwarming over het algemeen wel zuiniger dan een huis zonder vloerverwarming.

Vloerverwarming

Met vloerverwarming kan de temperatuur in huis lager gezet worden, zonder dat dit ten kosten gaat van het comfort. Een koude vloer voelt erg onprettig aan. Met vloerverwarming heb je hier geen last van. De temperatuur voelt sneller behaaglijk aan. Hierdoor hoeven er minder radiatoren aanwezig te zijn of hoeven deze minder vaak open te staan.

Leave a Comment