Weetjes bij overstappen

overstappenIn Nederland is de energiemarkt volledig vrij. Dit betekent dat iedereen zelf mag bepalen van welke leverancier zij energie ontvangen. Overstappen op een andere energieleverancier wordt steeds makkelijker. Toch zijn sommige onderdelen van het overstapproces soms nog onduidelijk. Lees hieronder nuttige weetjes over het overstapproces.

Tussentijds overstappen en opzegvergoeding

Regelmatig hebben energiebedrijven bepaalde energie aanbiedingen of kortingen, waardoor overstappen erg aantrekkelijk wordt. Met een opzegtermijn van dertig dagen mag een energiecontract altijd worden opgezegd. Niet altijd kan er echter kosteloos worden overgestapt. Bij de meeste energiebedrijven wordt een contract voor één of enkele jaren getekend. Dit contract moet in principe worden uitgediend door zowel het energiebedrijf als de klant. Wanneer de klant toch tussentijds het contract wil stopzetten, moet er meestal een opzegvergoeding worden betaald.

De opzegvergoeding kan worden gezien als een compensatie richting het energiebedrijf, omdat de klant eerder weggaat dan afgesproken. De hoogte van de opzegvergoeding hangt af van het type energiecontract en het moment van stopzetten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de maximumbedragen voor de opzegvergoeding vastgesteld. De maximale vergoeding is 125 euro. Dit bedrag mag alleen in rekening worden gebracht wanneer er nog minimaal 2,5 jaar van het contract resteert op het moment van opzeggen. Een opzegvergoeding mag daarnaast alleen in rekening worden gebracht wanneer deze is opgenomen in de overeenkomst of algemene voorwaarden.

Ongewild overgestapt
Het kan voorkomen dat er ongewild wordt overgestapt op een andere energieleverancier. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een handtekening wordt geplaatst zonder te weten dat het om een nieuw energiecontract gaat. Energiecontracten hebben een bedenktijd van veertien dagen. Binnen deze veertien dagen mag het contract zonder opgave van reden worden geannuleerd. Vaak kan de oude energieleverancier assisteren bij dit proces.

Wanneer deze bedenktijd verstreken is en u van mening bent dat er gebruik is gemaakt van onrechtmatige wervingsmethoden, kan er een klacht worden ingediend bij het energiebedrijf. In uiterste gevallen kan er een klacht worden ingediend bij de geschillencommissie Energie en Water. Deze onafhankelijke commissie geeft een bindende uitspraak over de zaak en is in het leven geroepen om rechtszaken tussen consumenten en energiebedrijven te voorkomen.

One Response to “Weetjes bij overstappen”

Leave a Comment