Besparen op het energieverbruik van warm water

De meeste huishoudens hebben combiketels die op gas werken. Deze ketels zijn niet alleen verantwoordelijk voor de verwarming van het huis, maar ook voor het verwarmen van water. De verwarming van water kost veel energie. Dit veroorzaakt niet alleen kosten, maar belast ook het klimaat. Ongeveer een vijfde van het totale gasverbruik van een gemiddeld huishouden wordt besteed aan het verwarmen van water. Door bewust om te gaan met warm water, kan er flink worden bespaard op het energieverbruik.

Besparen op warm water

Er zijn verschillende manieren om te besparen op warm water. De meeste huishoudens gebruiken een combiketel, maar dat is niet milieuvriendelijk. Een goede manier om te besparen op het energieverbruik en om de CO2-uitstoot te verminderen, is de aanschaf van een zonneboiler. In sommige gevallen is er hiervoor zelfs een subsidie van de overheid beschikbaar.

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen op warm water. Minder lang douchen ligt voor de hand, maar zoek ook even naar een energiebesparende douchekop. We raden bovendien aan om rekening te houden met de plaats van de montage van de boiler of de ketel.

Besparen op warm water door er bewust mee om te gaan

Er is een aanzienlijke winst te behalen wanneer men de boiler of ketel dichtbij de kraan monteert die warm water door moet geven. De afgelegde weg van het warme water naar de kraan wordt verkort, waardoor er energie bespaard kan worden. Uiteraard is er ook stroom te besparen door minder vaak warm water en vaker koud water te gebruiken.

Bewust douchen

Per douchebeurt wordt er gemiddeld ruim vijftig liter water gebruikt (bron: Vitens). Dit water moet vooraf worden verwarmd, wat veel energie kost. Een gasketel is hierin zuiniger dan een ketel die op elektriciteit werkt. Een douchekop gebruikt in de meeste gevallen zo’n zeven liter water per minuut, hoewel dit ook sterk afhangt van het type douchekop.

Er kan water bespaard worden door een spaardouchekop te gebruiken. Dit zijn douchekoppen die per minuut minder dan zeven liter water gebruiken, maar wel nog steeds hetzelfde comfort leveren. Een spaardouchekop bespaart water en verwarmingskosten. Een andere goede besparing op het energieverbruik is simpelweg korter douchen. Door iedere dag slechts een halve minuut korter te douchen, wordt er op jaarbasis flink bespaard. Uiteraard is douchen nog steeds zuiniger dan een bad nemen. Een gevuld bad bevat ongeveer 120 liter water. Onthoud bovendien dat het helemaal niet nodig is om dagelijks de haren te wassen. Integendeel zelfs, het is beter voor het haar om dit niet elke dag te doen.

Warmteterugwinning (wtw)

Een wtw-installatie kan in de afvoer van de douche worden geïnstalleerd. Deze installatie onttrekt warmte van het afvoerwater dat gebruikt wordt om de rest van het huis te verwarmen. Zo wordt warm water opnieuw gebruikt en kan je besparen op stookkosten.

Laat de warme kraan niet te lang doorstromen

In veel huishoudens staat de warme kraan dagelijks onnodig lang aan, bijvoorbeeld bij het afwassen of afspoelen van vuile vaat. Zeker wanneer de kraan volledig openstaat, wordt er zo erg veel warm water verbruikt. Moet er alleen iets afgespoeld worden, overweeg dit dan met koud water te doen of uit te stellen tot er meer is om af te wassen.

Wees kritisch voor de kwaliteit van de ketel

Een gemiddelde ketel gaat erg lang mee. Toch is een nieuwe ketel nemen soms het overwegen waard, ook wanneer de oude het nog doet. Nieuwe ketels zijn vele malen zuiniger dan oudere modellen. Dit kan op jaarbasis tientallen tot honderden euro’s schelen. Het is eveneens verstandig om kritisch te kijken naar de temperatuur van de ketel. Soms kan deze lager worden gezet, zonder dat dit ten koste gaat van het leefcomfort. Zet de ketel overigens nooit lager dan zestig graden, dit om de groei van de gevaarlijke legionellabacterie te voorkomen. Deze bacterie kan niet overleven in water dat warmer is dan 55 graden.

Wanneer er doordeweeks wordt gewerkt, kan de ketel op deze momenten worden uitgezet. Wanneer er niemand thuis is, hoeft de watervoorraad immers niet op temperatuur te worden gehouden. Gebruik een tijdschakelaar om de ketel op vaste tijden uit te schakelen. Bij sommige ketels is het tegenwoordig ook mogelijk om dit met een app via de smartphone te regelen.

Veelgestelde vragen over het besparen op warm water

Er gaat niks boven een lekker warm bad. En een douche is vaak zo heerlijk warm dat je er maar onder blijft staan. Eigenlijk is dat geen goed idee, want zo verbruik je heel veel energie. Dat bewijst ook deze FAQ over besparen op warm water.

Hoeveel kan ik besparen door korter te douchen?

Een gemiddelde Nederlander doucht ongeveer 9 minuten. Hiermee verbruikt hij 24 liter per dag. Door niet na te genieten onder de douche en 4 minuten korter te douchen, bespaar je echter zowel water als energie. Op jaarbasis betekent dit voor een gemiddeld huishouden een besparing van 90 m³ gas en 16.000 liter water.

Hoeveel kan ik besparen met een spaardouchekop?

Een spaardouchekop levert een besparing van ongeveer 20% water op ten opzichte van een klassieke douchekop. Ten opzichte van een regendouchekop kan de besparing zelfs tot 50% oplopen. Vergeet niet dat er ook waterbesparende kranen voor in de keuken zijn.

Levert een eengreepsmengkraan een besparing op?

In principe niet, maar in de praktijk wel. Dit heeft vooral te maken met de bediening. Veel mensen laten eerst de ene kraan lopen en dan de volgende en wachten vervolgens tot het water de juiste temperatuur heeft. Met een eengreepskraan is de wachttijd door de enkele bediening kleiner en gaat er minder water verloren.

Hoe kan ik water besparen bij het toilet?

Over het algemeen verbruikt een toilet 8 tot 10 liter water per spoelbeurt en is dat gewoon onnodig veel. Er zijn toiletten met een bespaarknop waardoor er minder water wordt gebruikt. Maak er gebruik van. Wanneer het toilet dit niet heeft, loont het om een baksteen in de stortbak te leggen. Hierdoor vult het zich met minder water en bespaar je al snel 7 tot 10 euro per jaar. Ook kan je zelf een spoelonderbreker op de toiletstortbak plaatsen. Zo’n spoelonderbreker koop je al voor 7 euro en levert een besparing tot 8.000 liter per jaar op.

Wanneer is het ideale moment om mijn plantjes water te geven?

Doe dit wanneer de zon onder is. Zo verdampt het water niet alvorens het de wortels heeft bereikt. Bovendien vinden de plantjes het ook niet leuk om water te krijgen in volle zon. Ze kunnen namelijk brandplekken oplopen en het maakt hen vatbaarder voor ziekten en plagen.