Waarom nog niet iedereen bespaart met isolatie

bespaar met isolatieDe meeste huizen die in ons land staan zijn al wat ouder. Deze huizen zijn nog niet voorzien van een isolatie waardoor er een hoop energie verloren gaat in de wintermaanden. De overheid is bezig met een campagne om mensen massaal over te halen hun huis te isoleren, maar dat lijkt nog niet helemaal overtuigend te lukken. De zachte dwang die wordt uitgeoefend op huizenbezitters werkt niet afdoende. We namen een aantal argumenten onder de loep waarom mensen nog niet hun oudere woning laten isoleren.

Isoleren is veel te duur

Wie zijn woning laat isoleren krijgt namens het isolatiebedrijf in eerste instantie een offerte voorgeschoteld. Die offerte is in ogen van de meeste mensen veel te hoog. Het feit dat er voor het maken van de winst in de vorm van minder stoken eerst moet worden geïnvesteerd schrikt enorm af. Tel daarbij op dat de meeste huishoudens sinds de crisis nog geen reserve hebben kunnen opbouwen om een dergelijke isolatie van te betalen. Dat alles maakt het isoleren van een woning tot een investering die niet iedereen kan doen.

Een uitgave terugverdienen in een paar jaar
Wie wil gaan isoleren bij zijn huis komt er echter al snel achter dat deze investering binnen een paar jaar wordt terugverdiend. De termijnen van tien jaar die in het verleden werden genoemd zijn inmiddels behoorlijk verouderd. Met de moderne materialen die worden gebruikt voor isolatie is de terugverdien periode terug gedrongen tot 5 a 7 jaar. Dat is een periode die voor de meeste woningbezitters beter te overzien is wanneer ze een investering gaan doen.

Het is immers voor een woningbezitter niet zinvol om eerst een investering te doen om er vervolgens achter te komen dat de woning nog voor de terugverdien periode verkocht wordt. Het geld lijkt dan in het water gegooid. Een kortere periode klinkt dan gelijk haalbaarder, want de woningbezitter weet dan dat hij zelf nog de vruchten zal gaan plukken van de uitgevoerde isolatie.

Beter besparen met een goed advies
Wie gebonden is aan een bepaald budget bij isoleren en dat budget zo efficiënt mogelijk wil besteden doet er goed aan om eerst een advies op te vragen. Daarvoor dient men naar een gecertificeerd adviesbureau te gaan. Men zal daar een advies op maat geven waarbij gekeken wordt naar de huidige situatie, de bouwperiode van een huis, maar ook naar de mogelijkheden.

Bovendien wordt er rekening gehouden met de benodigde periode om een investering in een huis terug te verdienen. Een dergelijk advies is niet gratis; de woningbezitter zal er wel voor in de buidel moeten tasten. Gelukkig heeft de overheid een subsidiemogelijkheid om de kosten van dit advies terug te vragen.

 

Leave a Comment