Voorkom sluipverbruik met deze 4 belangrijke tips

Veel mensen verbazen zich er over hoe hun energiefactuur toch nog zo hoog kan zijn ondanks verschillende reeds toegepaste maatregelen. Zonder dat we het goed en wel beseffen is echter zo dat er heel wat toestellen in huis energie verbruiken, zelfs wanneer deze (min of meer) zijn uitgeschakeld. De zogenaamde ‘sluipverbruikers' zijn elk jaar opnieuw goed voor een niet te onderschatten meerwaarde op de energiefactuur waardoor het van belang is om deze zoveel als mogelijk is te elimineren. De onderstaande 4 belangrijke tips zorgen er voor dat iedereen voor eens en altijd komaf kan maken met het sluipverbruik in zijn of haar woning.

Tip 1: Laat de stekker niet in het stopcontact zitten

Iedereen beschikt in zijn of haar woning wel over enkele toestellen die eigenlijk slechts sporadisch worden gebruikt. Wanneer dit het geval is, is het steeds een aanrader om deze toestellen los te koppelen van het elektriciteitsnet. Alleen op deze manier is het namelijk mogelijk om er honderd procent zeker van te zijn dat er geen sprake is van sluipverbruik. Laat bovendien ook geen toestellen gedurende een lange tijd aan de lader hangen. Dit zijn permanente stroomverbruikers die op het einde van de rit de energiefactuur altijd duurder zullen laten uitvallen. Dit lijkt voor de hand liggend, maar toch zijn er bijzonder veel mensen die geen rekening mee houden. Vooral laptops, smartphones en tablets blijven vaak bijzonder vaak aan de lader hangen waardoor ze meer energie verbruiken dan noodzakelijk is.

Tip 2: Maak gebruik van een stekkerdoos met aan- en uitschakelaar

In een huis wordt er bijzonder vaak gebruik gemaakt van een stekkerdoos waar meerdere stekkers in aangesloten kunnen worden. Het is steeds aan te raden om er voor te kiezen om gebruik te maken van een stekkerdoos welke is voorzien van een aan- en uitschakelaar. Dit geldt niet in het minst voor stekkerdozen waar bijvoorbeeld een computer evenals allerhande randapparatuur op worden aangesloten. Met één enkele druk op de knop is het dan immers mogelijk om alle sluipverbruikers meteen uit te schakelen. Praktisch en efficiënt!

Tip 3: Maak gebruik van een standby killer

Het loont altijd de moeite om er voor te kiezen om gebruik te maken van een zogenaamde standby killer voor televisie en randapparatuur. Standby killers zorgen er voor dat de elektriciteit volledig wordt onderbroken op het ogenblik dat de toestellen met behulp van de afstandsbediening in standby worden gezet. Het is echter belangrijk om steeds goed na te denken over het gebruik van een standby killer. Mensen die bijvoorbeeld vaak programma's opnemen van op de televisie dienen er rekening mee te houden dat hun toestel waarmee de opname wordt uitgevoerd wel elektrische voeding dient te krijgen.

Denk eventueel na over een standby killer met timer

Iedereen beschikt in huis wel over één of meerdere toestellen die regelmatig moeten worden opgeladen. Te lang toestellen verbonden houden met het elektriciteitsnet zorgt er echter voor dat ze onnodig veel energie verbruiken. Dit kan een halt toegeroepen worden door gebruik te maken van een standby killer met timer. Dit is onder meer handig voor het opladen van bijvoorbeeld een smartphone of een elektrische tandenborstel. Nadat de door de gebruiker ingestelde tijd is verstreken zal het toestel zichzelf volledig afsluiten van de stroomtoevoer.

Tip 4: Bijzonder aandachtspunt voor gebruik van halogeenlampen

In een woning waar gebruik in wordt gemaakt van zogenaamde halogeenlampen is het steeds belangrijk om rekening te houden met de plaats van de schakelaar. De schakelaar wordt bij voorkeur dan ook niet geplaatst tussen de transformator en de lampen, maar wel voor de transformator. Op deze manier kan worden voorkomen dat de transformator stroom blijft verbruiken op het ogenblik dat de lampen niet branden.

Leave a Comment