Tot 25% energie besparen met vloerisolatie

energie besparen met vloerisolatieWanneer mensen er aan denken om hun woning beter te laten isoleren gaat de aandacht in eerste instantie uit naar het dak. Dat is ook normaal, want via het dak kan er een aanzienlijke hoeveelheid warmteverlies optreden. Wat echter wanneer het dak reeds is geïsoleerd? In dat geval kan het interessant zijn om even de vloeren onder de loep te nemen. Dit geldt niet in het minst voor mensen die tijdens de winter vaak last hebben van koude voeten. Wist je namelijk dat de temperatuur van een niet geïsoleerde vloer altijd ettelijke graden lager ligt dan de rest van de ruimte? Het is onnodig om te zeggen dat dit niet alleen warmteverlies in de hand werkt, daarnaast komt het ook het wooncomfort niet ten goede, in tegendeel.

Waarom kiezen voor vloerisolatie?

Zoals de inleiding van deze pagina reeds een beetje doet vermoeden is het zo dat de keuze voor vloerisolatie altijd bepaalde, niet onaanzienlijke voordelen met zich meebrengt. Ondanks het feit dat dakisolatie veruit de populairste vorm van isoleren blijft willen steeds meer mensen ook kunnen genieten van een geïsoleerde vloer in hun woning. Dit niet alleen omdat de vloer op deze manier veel warmer zal aanvoelen, maar ook omdat hierdoor zomaar even één vierde van alle warmteverlies in huis kan worden voorkomen. Dit geldt in het bijzonder voor huizen waarbij er gebruik wordt gemaakt van warmtebronnen die zich in of dichtbij de vloer bevinden.

Het plaatsen van vloerisolatie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hoeft het realiseren van vloerisolatie helemaal niet ingrijpend te zijn. De meest efficiënte manier is echter wel om de vloerisolatie aan te brengen aan de onderkant van de vloer. Dat lijkt een probleem te zijn, maar dat is het vaak helemaal niet. Is er een kruipruimte aanwezig in je woning? Dan is dit werkelijk zo gepiept. Deze ruimte bevindt zich immers tussen de bodem en de begane grond van je woning. Ze is doorgaans bereikbaar door middel van een luik welke zich onder een mat bij de voordeur bevindt. Op deze manier is het zonder probleem mogelijk om verschillende isolatiematerialen aan te brengen aan de onderkant van de vloer. Denk hierbij niet alleen aan kurk, maar ook aan hout of zelfs aan vlas. Is er geen kruipruimte in je huis voorzien? Dan wordt het aanbrengen van vloerisolatie uiteraard net even wat complexer.

Wat bij een niet toegankelijke kruipruimte?

Is er in een woning wel sprake van een kruipruimte, maar is deze niet toegankelijk, bijvoorbeeld omdat ze over een te beperkte hoogte beschikt? In dat geval kan er worden gekozen voor bodemisolatie. Dit type van isolatie wordt in de ruimte gespoten. Deze vorm van vloerisolatie geniet veelal niet de voorkeur omdat ze vrij duur is. Bovendien is bodemisolatie ook net wat minder efficiënt. Dit heeft alles te maken met het feit dat er via de wanden van de kruipruimte nog steeds warmteverlies kan optreden. Omwille van deze reden wordt het dan ook steeds aangeraden om uitsluitend te kiezen voor bodemisolatie wanneer gewone vloerisolatie (om wat voor reden dan ook) geen optie is.

Vloerisolatie, extra interessant bij vloerverwarming!

Tot slot nog een belangrijke extra tip: Veel mensen die kunnen genieten van vloerverwarming in hun woning stellen namelijk dat het toepassen van vloerisolatie voor hun niet interessant is. Dat is echter een compleet foute aanname. Sterker nog, net voor deze doelgroep is het voorzien van vloerisolatie extra interessant. Zonder de vloer te isoleren zal er namelijk een significant deel van de geproduceerde verwarming in de vloer verloren gaan. Het spreekt voor zich dat de energiefactuur hierdoor onnodig hoog zal uitvallen en dat kan natuurlijk helemaal niet de bedoeling zijn.

Leave a Comment