Tips die de deur dicht doen: Geen extra investering nodig voor besparing

deur dicht besparenWie denkt aan energiebesparing denkt al snel aan het nemen van allerlei kostbare maatregelen om te voorkomen dat je teveel geld uitgeeft aan energie besparen. We hebben echter een onderwerp onder de loep genomen wat op jaarbasis zomaar tientjes kan besparen zonder dat er ook naar iets voor hoeft uit te worden geven.

Houd de warmte waar het hoort

Warmte in huis houdt men graag waar het hoort. In de zomermaanden houdt men de warmte graag buitenshuis om het comfortabel koel te houden, maar in de wintermaanden houdt men de warmte juist weer graag binnenshuis. Om de warmte daar te houden waar het hoort zal er dan ook maar één ding opzitten. De deuren in je huis moeten voortdurend dicht worden gedaan als men een kamer bent in of uit gegaan. Op die manier zullen de diverse vertrekken in een huis goed op temperatuur blijven. De woonkamer behoudt zijn gewenste temperatuur wanneer er geen warmte of kou van buiten kan binnenkomen. Daarnaast wordt voorkomen dat de temperatuur van de woonkamer overslaat naar andere ruimten in een huis.

Verhoog de isolerende waarde van een deur
Deuren hebben van zichzelf doorgaans geen heel sterke isolerende waarde. Sterker nog; om een goede werking te waarborgen zal er altijd een stuk van ongeveer een halve centimeter speling rondom een deur zitten. Toch kan worden voorkomen dat er warmte of koelte verloren gaat langs een deur. Dat kan worden bereikt door één of een paar isolerende maatregelen te treffen.

  • Een deurborstel: is een strip die je aan één kant van de deur bevestigt. Deze borstel veegt over de vloer. Daardoor voorkom je dat er tocht onder de deur door kan trekken. Bovendien behoud je de temperatuur in één vertrek. Zo’n deurborstel is op zich een heel geringe uitgave. Vanaf ongeveer 10 euro kan er één worden gekocht, die zijn investering in een paar maanden terugverdient.
  • Foam strips: kan men rondom de deur plakken. Ze kunnen ook in het kozijn zelf worden geplakt. Deze strips zorgen eveneens voor dat er geen warmte of kou meer rondom de deur kan ontsnappen. Men zal de strips goed stevig moeten bevestigen; doorgaans werken ze met een plaklaag die je eenvoudig aanbrengt.
  • Een dranger: niet echt een isolerende maatregel maar wel een manier om te voorkomen dat er een deur blijft open staan terwijl men die liever dicht houdt. Een dranger is te koop voor een prijs vanaf 30 euro. Door een correcte montage wordt de deur achter de bewoner automatisch weer gesloten. Een dranger zal niet voor iedereen een even prettige oplossing zijn. Doordat een deur hierdoor stroever opent is deze oplossing niet geschikt voor mensen met weinig spierkracht.

 

Leave a Comment