Slimme thermostaat

thermostaatDe slimme thermostaat is een nieuwe generatie thermostaten die inmiddels bij vrijwel iedere energieleverancier verkrijgbaar is. Een slimme thermostaat kan op afstand bestuurd worden en maakt daarnaast het verbruik van energie inzichtelijker. Samen met een slimme meter kan er zo bewuster geleefd worden. Door de slimme thermostaat verstandig te gebruiken, kan er veel energie bespaard worden op jaarbasis.

Eigenschappen slimme thermostaat

Er zijn verschillende slimme thermostaten op de markt die elk enigszins verschillen in werking en eigenschappen. Elke slimme thermostaat is echter via het internet in te stellen en geeft tot op zekere hoogte inzicht in het (historische) verbruik. Ook kan iedere slimme thermostaat ingesteld worden om op vaste momenten lager of juist hoger te staan. Sommige slimme thermostaten kunnen samenwerken met zonnepanelen en -boilers of warmtepompen. De slimme thermostaat kost gemiddeld tussen de 200 en 300 euro, maar is vaak met speciale energie aanbiedingen ook gratis te verkrijgen.

Besparen met een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat is het mogelijk om op afstand de thermostaat aan te passen. Zo kun je de thermostaat lager zetten als je bent vergeten om de verwarming lager te zetten als je weggaat en kun je de thermostaat op afstand aanpassen op het weer. Is het weer bijvoorbeeld omgeslagen terwijl je van huis was, dan kun je de thermostaat hier vast op aanpassen voor als je thuiskomt.

Veel energieleveranciers beweren dat er honderden euro's bespaard kunnen worden met de slimme thermostaat. Uit onderzoek is gebleken dat deze uitspraken een iets te optimistisch beeld schetsen. In de praktijk kan er met name energie bespaard worden als de bewoner intensief gebruik maakt van de slimme thermostaat en continu let op de standen. Dit betekent dat bij veel huishoudens de slimme thermostaat vooral nuttig is vanwege het gebruiksgemak. Je kunt bijvoorbeeld vanuit de luie stoel de thermostaat wat hoger of juist lager zetten.

Zelflerende thermostaat

Een interessante eigenschap van de meeste slimme thermostaten is dat ze zelflerend zijn. Op den duur past de thermostaat zich aan op het levensritme van de bewoner. Zijn er vaste momenten waarop er niemand thuis is, dan gaat de thermostaat automatisch lager staan op deze momenten. In de praktijk is gebleken dat dit vermogen op dit moment met name nuttig is wanneer een huis niet teveel bewoners heeft en er sprake is van een regelmatig leefritme. Wel moet worden opgemerkt dat de technologie steeds beter wordt en het zelflerende vermogen waarschijnlijk nog verbeterd gaat worden in de komende jaren.

2 Responses to “Slimme thermostaat”

Leave a Comment