Sfeer met zuinige verlichting: adieu gloeilamp

zuinige verlichtingDe gloeilamp zoals we die jaren kenden heeft zijn langste tijd gehad. In de winkel wordt hij niet meer verkocht, en ook in de Nederlandse huishoudens is deze nauwelijks nog te vinden. De redenen hiervan zijn heel simpel. De productiemethode is verouderd, de materialen werden te kostbaar, de levensduur was naar verhouding te kort en het verbruik was te hoog. Redenen te over om over te stappen op een andere verlichting. De vraag is nu; is het er wel gezelliger op geworden sinds het afscheid van de gloeilamp.

Traag licht wat lelijk is

De eerste opvolger van de gloeilamp was de spaarlamp. Dit is een lamp die massaal werd gekocht, maar die een grote weerzin opriep. De lampen bleken lang niet zo prettig in het gebruik als een gloeilamp. Het licht kwam traag op gang waardoor er eerst een reactie te zien was in de spaarlamp zelf. Daarbij was het licht uitermate lelijk. Het bleek spierwit licht wat enkel kilte uitstraalde. Dat, samen met een futuristisch uiterlijk, zorgde ervoor dat de klassieke spaarlamp nooit echt is doorgebroken. Gelukkig maar, want het werd er niet mooier op in de Nederlandse huizen.

Hallo geen lamp

Een andere lamp die een korte glorietijd beleefde is de halogeenlamp. Deze lamp kwam op de markt als verbetering van de gloeilamp en de spaarlamp. Het bleek een lamp waarvan het gebruik niet echt lager bleek dan van de gloeilamp. Het uiterlijk zorgde voor winst en door de kleine afmeting bleek de lamp een perfecte oplossing voor plafondlampen en in de afzuigkap. Een besparing leverde deze lamp niet op. Feit is wel; dat de halogeenlamp meer sfeer in zich had dan de spaarlamp. De meeste halogeenlampen bleken namelijk eenvoudig te dimmen. Dat zorgde ervoor dat de lamp kon worden aangepast aan het interieur zonder dat er een complete andere installatie in het wandcontact nodig was.

Let op led
De meest verkochte lamp van dit moment is wel de led lamp gebleken. Die populariteit dankt de led lamp aan het feit dat deze in heel veel uitvoeringen te koop is. Er zijn led lampen die een afmeting hebben van een traditionele gloeilamp maar ook lampen die in de vorm van een heel klein puntje te koop zijn. Deze led lamp heeft geen apart armatuur nodig zoals de halogeenlamp. De led lamp past gewoon op een E14 of een E27 fitting. Daarnaast is het een lamp die sfeer biedt. De lamp kan worden gedimd en daarnaast is de led verkrijgbaar in een paar warmere tinten. Daardoor is het een lamp die in alle mogelijke interieurs kan worden toegepast. Daarnaast is de lamp spotgoedkoop. Een groot voordeel voor de klant en bovendien een extra aansporing om de bestaande resterende gloeilampen in huis te vervangen door led lampen.

Leave a Comment