NieuweStroom

NieuweStroom is een energieleverancier voor de zakelijke markt. Het zegt de energiemarkt anders te benaderen en het vertrekt daarbij van variabele tarieven die zonder verhoging aan de klant worden doorgerekend. Men kan zowel voor stroom als gas bij NieuweStroom terecht, maar vaste contracten en consumentencontracten behoren er niet tot de mogelijkheden.
NieuweStroom
  • kwalitatief hoogwaardige energie Eenvoudig overstappen
  • kwalitatief hoogwaardige energie Totale controle
  • kwalitatief hoogwaardige energie Peak shaving

NieuweStroom belooft voordelige, controleerbare en transparante stroom en gas voor zakelijke klanten. Ze beweren dat ze de energie op de goedkoopste manier inkopen en hun klanten maximaal in staat stellen om voor een duurzame levenswijze te kiezen. Ze sporen kansen op de markt af en dat maakt ze ietwat brutaal ten opzichte van leveranciers, maar net zo betrouwbaar en flexibel tegenover klanten. In de praktijk rekent NieuweStroom de werkelijke prijs aan, communiceert het transparant over de kostenopbouw en stelt het klanten in staat om ook zelf hun eigen energiekosten en verbruiksgedrag te optimaliseren. Dit laatste is de duurzame leest waarop NieuweStroom is geschoeid.

Bij NieuweStroom kunnen zakelijke klanten terecht voor FullFlex Stroom en Gas. Daarbij wordt energie op de handelsbeurs ingekocht en rekenen klanten op variabele inkooptarieven die een-op-een worden doorgerekend. Vaste contracten en overstapboetes zijn niet aan de orde. Zowel kleinverbruikers als grootverbruikers kunnen bij NieuweStroom terecht. Daarnaast kan men er ook terecht voor EerlijkLaden-laadpunten. Ten slotte biedt NieuweStroom allerlei slimme tools aan om real-time inzicht te verkrijgen in het verbruik. Deze tools zijn ook handig voor eigenaren van zonnepanelen.

NIEUWE STROOM
Zelfde energie
NieuweStroom hanteert een vernieuwde aanpak, maar levert net dezelfde energie als concurrenten.
VRIJHEID BLIJHEID
Geen opzegboetes
Met alleen variabele energiecontracten wordt men niet definitief aan NieuweStroom gebonden. Er zijn geen opzegboetes.

Overstappen naar NieuweStroom

Overstappen naar NieuweStroom kan gewoon online. Op de website van NieuweStroom is er een overstapformulier voorzien waarbij om persoonlijke informatie wordt gevraagd. Omdat de tarieven flexibel zijn, is het moeilijk om accuraat na te gaan hoe hoog de besparing kan oplopen.
1

Stap 1: bereken de energiebesparing

Op de website is er een tool te vinden om de energiebesparing te berekenen. Hiervoor moet het werkelijke verbruik worden doorgegeven, net zoals de tarieven bij de huidige energieleverancier. De vergelijking wordt vervolgens gemaakt en de energiebesparing wordt weergegeven. Omdat NieuweStroom echter met variabele tarieven werkt, is deze vergelijking louter indicatief. Wel geeft men aan dat men bij de berekening vertrekt van de verwachte, gemiddelde tarieven voor de komende 12 maanden. Op korte termijn zou dit enigszins zekerheid kunnen geven bij het vergelijken van contracten, maar het is onduidelijk of NieuweStroom ook op lange termijn voordeliger zal zijn.
Stap 1: bereken de energiebesparing
2

Stap 2: aanmelden bij NieuweStroom

Surf naar de website van NieuweStroom en klik op overstappen. Er opent een aanmeldscherm dat stap voor stap informatie zal vragen. Voor bedrijven gaat het bijvoorbeeld om hun bedrijfsnaam en KvK-nummer, terwijl er bij een privé-aansluiting dan weer wordt gevraagd naar de naam, het adres, de geboortedatum enzovoort. Soortgelijke gegevens worden ook bij andere energieleveranciers gevraagd. Na het invullen van de persoonsgegevens moeten er ook een aantal contractgegevens worden doorgegeven. Zo maakt men bijvoorbeeld de keuze tussen stroom en/of gas en kan men een betalingskeuze instellen. In de praktijk behoort enkel een automatische incasso tot de mogelijkheden.
Stap 2: aanmelden bij NieuweStroom
3

Stap 3: afronding van de overstap

Na het invullen van de persoons- en contractgegevens volgt een controlescherm waar alle ingevoerde gegevens nog even te controleren zijn. Hiermee akkoord? Dan kan de overstapaanvraag worden afgerond. Binnen twee weken ontvangt men een welkomstbrief ter bevestiging van de aanmelding en vervolgens voeren zij het volledige overstapproces uit. Zo nodig vragen ze ook een slimme meter voor de nieuwe klant aan. Hoewel zij het administratief proces volledig uit handen nemen, betaalt NieuweStroom geen overstapboetes. Het is de verantwoordelijkheid van de klant om na te gaan of er overstapboetes van toepassing zijn en om ze indien nodig te betalen.
Stap 3: afronding van de overstap

NieuweStroom review

NieuweStroom belooft eerlijke energie te leveren, maar het is ons niet helemaal duidelijk hoe ze dit doen. Er is keuzemogelijkheid, maar dit betekent ook dat de optie voor 100% grijze energie er gewoon aanwezig is. Daarnaast neemt men wel energie af aan inkooptarieven, maar hierin is NieuweStroom zeker niet uniek. De slimme tools en inzichtmogelijkheden zijn bovendien aanwezig, maar gaan niet verder dan dat wat hun concurrenten aanbieden. Ook hun algemene voorwaarden zijn niet gunstiger dan bij andere aanbieders van variabele energiecontracten. NieuweStroom kan zeker een voordelige energieleverancier zijn voor wie door de huidige evoluties op de energiemarkt op zoek is naar variabele energietarieven, maar we raden toch aan om goed te vergelijken en altijd na te gaan of het niet mogelijk is om elders gunstigere energietarieven voor een langere tijd vast te leggen.

Nieuwe stroom, maar net zo grijs als vroeger

Het stroometiket van NieuweStroom toont aan dat er toch voor een heel groot deel wordt gefocust op grijze energie, wat allicht past in het kader van hun voordelige energiestrategie. Bij de analyse van een recent stroometiket bleek bijvoorbeeld dat de stroom vooral wordt opgewekt door aardgas. Slechts 19% van de opgewekte energie was afkomstig van hernieuwbare energiebronnen en 14% was zelfs afkomstig van vervuilende kolen. Wel is het zo dat de klant zelf de keuze kan maken voor duurzame energie. De klant kiest dan zelf voor 100% zonne-, wind- of biomassa-energie, maar betaalt ook meer voor die duurzame energie. Op dezelfde manier kunnen klanten ook kiezen voor 100% grijze energie. Keuzemogelijkheden zijn mooi, maar zeker deze laatste optie getuigt van een wel heel beperkte duurzaamheidsvisie.

Totale controle

Via allerlei slimme tools is het mogelijk om in real-time inzicht te krijgen in onder meer de beursprijzen en het verbruik. Het is dus perfect mogelijk om achteraf te zien hoeveel men per uur of per dag heeft verbruikt en wat de kosten op dat moment waren. Deze verbruiksdetails kunnen ook als csv-bestand worden gedownload zodat het via een analysetool verder onder de loep kan worden genomen. Het zijn handige tools die zeker een meerwaarde zijn, zeker voor wie via peak shaving extra wil besparen, maar er zijn energieleveranciers die hier verder in gaan en die handige apps hebben die ook echt besparingstips delen.

Voorwaarden

Een belangrijk pluspunt is dat NieuweStroom geen vaste contracten en zo ook geen opzegboetes hanteert, maar er geldt wel altijd een opzegtermijn van 30 dagen zoals dit ook bij andere energieleveranciers het geval is. Betalen moet in principe via automatische incasso, want anders worden er extra meerkosten in rekening gebracht. Het is altijd een minpunt als administratiekosten om betalingen te verwerken aan de klant worden doorgerekend. Bij energieleveranciers lijkt het stilaan normaal te worden, maar dat is het echt niet. Als kassiersters dit zouden doen, zou men het ook niet pikken. Ten slotte zijn er nog een aantal andere voorwaarden die nadelig zijn. Als de overeenkomst door verschillende personen wordt aangegaan, zijn ze bijvoorbeeld allen hoofdelijk gehouden tot de volledige betaling. Voorkom verrassingen en lees altijd vooraf de voorwaarden goed door.

Transparantie en tarieven

Bij NieuweStroom koppelen ze het verbruik een-op-een aan de inkooptarieven bij daghandelaars. Daarmee willen we echter nog niet zeggen dat NieuweStroom ook de voordeligste keuze is, aangezien de totale energierekening meer dan alleen de feitelijke stroom- of gastarieven bevat. Bovendien kan een vast energiecontract interessanter zijn wanneer de energietarieven stijgen. Dit is iets dat ze op de website van NieuweStroom, dat toch pronkt met transparantie, niet voldoende toelichten. Ten slotte is het ook opletten met de vergelijker aangezien vergelijkingen met variabele energietarieven nooit accuraat kunnen zijn. Ook dit geven ze niet voldoende duidelijk aan.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Kan ik ook privé bij NieuweStroom terecht?

NieuweStroom levert alleen actief aan bedrijven, maar zakelijke klanten kunnen ook als consument bij hen terecht als ze er al zakelijke energie afnemen. Wie alleen privé energie wil afnemen, kan wel bij hun partner EasyEnergy terecht.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Hoe werkt het afnemen van groene stroom bij NieuweStroom?

Klanten nemen net dezelfde stroom en gas af, maar kopen dan een Garantie van Oorsprong en betalen dus een toelage om hun grijze stroom groen te maken. De GvO-toeslag is onder andere afhankelijk van het type groene stroom en de afkomst. Zo is Europese windenergie voordeliger dan Nederlandse biomassa-energie.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Doet NieuweStroom ook de opzegging voor grootverbruikers?

Nee, NieuweStroom regelt enkel de opzegging voor kleinverbruikaansluitingen. Bij grootverbruikaansluitingen moeten nieuwe klanten zelf de opzegging bij de huidige energieleverancier uitvoeren.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Kan ik ook een toekomstige datum kiezen voor mijn overstap naar NieuweStroom?

Ja. Het is mogelijk om tot meer dan 6 maanden na de aanvraag over te stappen naar NieuweStroom, bijvoorbeeld omdat het energiecontract bij de huidige energieleverancier pas dan afloopt. Houd er wel rekening mee dat NieuweStroom al meteen een slimme energiemeter aanvraagt en dat deze dus mogelijk al eerder wordt geplaatst.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Kan ik mijn voorschot bij NieuweStroom aanpassen?

Dit kan wanneer er een vermoeden is dat het verbruik sterk zal afwijken van het verwachte verbruik. Hierdoor moet men contact opnemen met de klantenservice van NieuweStroom.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Wat is de betalingstermijn bij NieuweStroom?

NieuweStroom hanteert een korte betalingstermijn van 7 dagen. Wanneer deze betalingstermijn wordt gemist, volgen er maximaal twee gratis herinneringen. Nadien volgt een aanmaning en worden extra kosten in rekening gebracht.

kwalitatief hoogwaardige energie ️Kan ik ook als ondernemer met zonnepanelen bij NieuweStroom terecht?

Ja. NieuweStroom helpt ondernemers met zonnepanelen net om meer te halen uit hun investering in duurzame energie.