Naked Energy

Naked Energy is een energieleverancier die inzet op transparantie en voordelige energietarieven, maar voordelige prijzen betekent natuurlijk ook dat een energieleverancier op andere punten moet besparen. Wie nadrukkelijk kiest voor voordelige energietarieven, moet daar dan ook van op de hoogte zijn. We leggen het uit.
Naked Energy
  • kwalitatief hoogwaardige energie Altijd voordelig
  • kwalitatief hoogwaardige energie Eenvoudig overstappen
  • kwalitatief hoogwaardige energie Verschillende betaalmogelijkheden

Naked Energy is een energieleverancier die inzet op betaalbare energie. Het beperkt de overhead en het beweert ook echt de goedkoopste te zijn, in tegenstelling tot energie aanbiedingen die met behulp van acties enkel in het eerste jaar voordelig zijn. Hoe dan ook zetten ze niet in op dure marketingcampagnes, actietarieven, greenwashing, betaalde vergelijkingssites en dure kamerthermostaten of iPads die “gratis” worden weggegeven. De klassieke werkwijze die energieleveranciers hanteren hebben ze uitgekleed en ze beperken zich tot de essentie: het transparant leveren van goedkope energie.

Bij Naked Energy heeft men de keuze tussen een maandcontract en een jaarcontract. Bij een maandcontract stapt men zonder opzegboete over, met een opzegtermijn van 30 dagen. De geldende beursprijzen is wat men moet betalen en minstens tien dagen van tevoren brengt Naked Energy klanten op de hoogte van een tariefwijziging. Liever een vast tarief voor gas en elektriciteit? Dan is een jaarcontract de ideale oplossing. Gedurende een jaar wordt het tarief bevroren en na een jaar volgt er een nieuw voorstel van Naked Energy. Tussentijds overstappen kan, maar dan wordt er wel een opzegboete in rekening gebracht.

SIMPEL EN DOELTREFFEND
100% transparant
Naked Energy doet niet mee aan greenwashing. Het aandeel groene stroom is ook echt groen. En uit Nederland.
OVERSTAPPEN IS MAKKELIJK
Overstapservice
Naked Energy maakt overstappen eenvoudiger, maar betaalt geen opzegboetes van andere energieleveranciers.

Overstappen naar Naked Energy

Bij Naked Energy betalen ze geen vergelijkingswebsites om een "gratis overstap" te regelen. In de plaats daarvan bieden ze wel een eigen overstapservice aan. In enkele stappen is de overstap naar Naked Energy al geregeld. Onthoud wel dat ze geen opzegboetes van vorige energieleveranciers betalen. Controleer dan ook zelf goed het huidige energiecontract.
1

Stap 1: berekenen of Naked Energy goedkoper is

Het is aangeraden om eerst even te controleren of Naked Energy wel degelijk voordeliger is dan de huidige energieleverancier. Hiervoor hebben ze een tool op hun website gepubliceerd. Hierin geven geïnteresseerden hun adresgegevens in en het aantal personen die er wonen. Op basis hiervan maakt Naked Energy een schatting, maar het is mogelijk om deze schatting te overrulen door exacte verbruiksgegevens in te geven. We raden aan om dit te doen. Geef ook door of gas en/of elektriciteit wenselijk zijn en maak de keuze tussen een maand- of jaarcontract. Vergelijk nu het voorgestelde jaarbedrag met dit van de huidige energieleverancier.
Stap 1: berekenen of Naked Energy goedkoper is
2

Stap 2: klant worden bij Naked Energy

Wanneer het voorstel van Naked Energy voordeliger is, hoeft men enkel nog het voorstel te bevestigen door op "Ja! Ik wil klant worden" te klikken. Vervolgens worden er een aantal persoonlijke gegevens doorgegeven. We raden aan om extra aandacht te schenken aan de startdatum van het contract, zodat er niet nodeloos opzegboetes in rekening worden gebracht door de vorige energieleverancier. Daarna worden de persoonlijke gegevens en de betalingsgegevens doorgegeven en kan het bestelproces worden afgerond. Binnen twee werkdagen volgt er een mail met een bevestigingsbrief en met de contractvoorwaarden. Vanaf dit moment begint de herroepingstermijn van 14 kalenderdagen te lopen.
Stap 2: klant worden bij Naked Energy
3

Stap 3: Naked Energy regelt de overstap

De overstapdienst van Naked Energy zal het energiecontract bij de vorige energieleverancier opzeggen. Klanten hoeven hier verder niks voor te doen, maar eventuele opzegboetes zijn wel altijd voor hun rekening. Daarom is het belangrijk om voor het overstappen na te gaan of een overstap wel mogelijk is. Net voor de overstap ontvangen klanten zonder digitale meter ook nog een verzoek om hun meterstanden aan Naked Energy door te geven. Dit moeten ze binnen vijf dagen doen. Op de datum van de overstap begint Naked Energy met het leveren van energie. Via een bericht bevestigen ze ook nog even dat men is overgestapt naar Naked Energy.
Stap 3: Naked Energy regelt de overstap

Naked Energy review

Bij Naked Energy zetten ze in op beperkte overheadkosten om zo hun energietarieven laag te houden. Het is inderdaad een voordelige energieleverancier, maar er zijn natuurlijk een aantal bemerkingen. Zo zijn er bijvoorbeeld geen cashbackkortingen of allerlei voordelen die andere energieleveranciers wel te bieden hebben. Ook de digitale mogelijkheden zijn beperkt. Daarnaast doen ze, zoals ze zelf beweren, niet aan greenwashing. Ze vergeten er dan wel even duidelijk bij te vertellen dat ze vooral kiezen voor grijze stroom. Kortom, Naked Energy is een voordelige energieleverancier zonder extraatjes. Wie enkel op zoek is naar goedkope energie en de herkomst van deze energie geen breekpunt is, kan Naked Energy zeker overwegen.

Beperkte overheadkosten

Naked Energy geeft aan dat ze de overhead beperken en die belofte lijken ze ook waar te maken. Geen dure reclamespotjes, geen geld dat doorstroomt naar rijke voetbalploegen en geen fancy applicaties die helpen om energie te besparen. Daartegenover zijn cashbackkortingen, korting in de fanshop van de favoriete voetbalploeg en allerlei extraatjes niet van de partij. Deze besparingen hebben ook gevolgen voor de service. Veel gegevens moeten bijvoorbeeld per mail worden doorgegeven in plaats van via een app of een digitaal portaal, waar ze nochtans wel over beschikken. Of dit goed of slecht is, laten we in het midden en is vooral afhankelijk van waar de persoonlijke prioriteiten liggen.

Prijzen en contracten

Ten opzichte van grote spelers op de energiemarkt is Naked Energy inderdaad voordelig. Toch zijn er nog energieleveranciers die zich als prijsvechter etaleren en wil dit nog niet zeggen dat Naked Energy ook de voordeligste is. We raden dan ook altijd aan om prijzen goed te vergelijken. Verder is het een pluspunt dat er de keuze is tussen een maandcontract en een jaarcontract. Een minpunt is dan weer dat het niet mogelijk is om de energietarieven gedurende een langere periode vast te zetten. Bij veel energieleveranciers is het toch mogelijk om tot drie jaar lang van vaste tarieven te genieten, wat toch interessant is wanneer de energietarieven laag zijn.

Grijze energie

Enerzijds zegt Naked Energy helemaal transparant te zijn over zaken zoals groene energie, maar anderzijds is het moeilijk om een stroometiket op hun website te vinden. Pas na het doornemen van de veelgestelde vragen op hun website werd dit duidelijk. Opvallend is daarbij het heel beperkte aandeel groene energie. Zeven tot acht procent groene energie is er de afgelopen jaren toch wel het maximum geweest. Vooral aardgas en kolen maken er deel uit van de energiemix. Wat wel klopt, is dat ze als grijze energieleverancier inderdaad niet aan greenwashing doen.

Kleine lettertjes

De algemene voorwaarden wijken niet meteen sterk af van de voorwaarden die ook andere energieleveranciers hanteren. Een pluspunt is alvast dat het mogelijk is om te betalen per bankoverschrijving en dat automatische incasso niet verplicht wordt. Echter, ze rekenen hier wel een administratiekost van 3,10 euro per maand voor aan. Het is altijd spijtig als energieleveranciers administratiekosten aanrekenen omdat ze betalingen moeten ontvangen en verwerken. Bij wanbetaling kunnen ze incassokosten in rekening brengen ten bedrage van 40 euro, wat conform is met de kosten bij andere energieleveranciers. Ten slotte geven ze ook aan dat ze bij een nadelige betaalhistorie een waarborgsom van 200 euro kunnen vragen, wat lager is dan bij veel andere energieleveranciers die waarborgsommen tot 500 euro durven vragen.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat vind ik terug op Mijn Naked Energy?

Op Mijn Naked Energy is het onder meer mogelijk om de openstaande facturen te raadplegen. Ook de reeds betaalde bedragen zijn er weergegeven.

kwalitatief hoogwaardige energie Kan ik het termijnbedrag bij Naked Energy laten wijzigen?

Ja, maar hiervoor moet er een verzoek worden ingediend bij de klantenservice. Het termijnbedrag kan met maximaal 10% worden verlaagd en met maximaal 100% worden verhoogd.

kwalitatief hoogwaardige energie Hoe kan ik contact opnemen met Naked Energy?

Dit kan per brievenbuspost, mail of telefoon. Daarnaast is er op de website een chattool voorzien om in contact te komen met een medewerker. Zij zijn enkel tijdens de kantooruren bereikbaar.

kwalitatief hoogwaardige energie Is het mogelijk om enkel gas of elektriciteit af te nemen bij Naked Energy?

Ja, men kan bij Naked Energy terecht voor gas en/of elektriciteit.

kwalitatief hoogwaardige energie Verstrekt Naked Energy mijn gegevens aan derden?

Volgens de privacy statement wel. Ze kunnen persoonsgegevens bijvoorbeeld doorgeven aan EDR (Economic Data Resources B.V.) die het op hun beurt kunnen doorgeven aan informatiebureaus, internationale partners, derden zoals IT-leveranciers enzovoort. Naked Energy benadrukt wel dat persoonlijke gegevens op geen enkele wijze voor commerciële doeleinden met derden worden gedeeld.

kwalitatief hoogwaardige energie Wat gebeurt er na een jaar met mijn jaarcontract?

Naked Energy zal een nieuw aanbod doen dat al dan niet te accepteren is. Wanneer dit aanbod wordt geaccepteerd, begint er een nieuw jaarcontract te lopen. Uiteraard kan er ook tijdig worden overgestapt. Wie geen actie onderneemt, zal zijn jaarcontract in een maandcontract omgezet zien worden. De energielevering blijft dan gegarandeerd, maar aan variabele tarieven. Het energiecontract is dan altijd boetevrij opzegbaar met een opzegtermijn van 30 dagen.

kwalitatief hoogwaardige energie Hanteert Naked Energy ook opzegboetes?

Ja, maar enkel bij de jaarcontracten. Omdat de duur van deze contracten beperkt is tot een jaar, zijn de boetes eveneens beperkt. Voor zakelijke afnemers kunnen de opzegboetes wel oplopen.

kwalitatief hoogwaardige energie Mijn termijnbedrag komt niet helemaal overeen met de berekening op de website. Wat is er mis?

Het kan inderdaad dat het te betalen termijnbedrag enigszins afwijkt van hetgeen op de website was weergegeven. Dit komt omdat de nieuwste meterstanden voor de overstap worden opgevraagd en deze worden gebruikt voor de berekening. Deze meterstanden kunnen afwijken van het verbruik dat bij de simulatie is opgegeven. Wanneer er bij de simulatie geen exact verbruik is doorgegeven, maar er louter is vertrokken vanaf het gemiddelde verbruik van een gemiddeld soortgelijk gezin, zijn afwijkingen natuurlijk logisch.