Meer energie en aardgas verbruikt in 2017

Het afgelopen jaar hebben we meer energie en aardgas verbruikt dan het jaar ervoor. Nederland consumeerde in 2016 voor twee procent meer energie dan in 2015. Het bleef langer koud in ons land, waardoor meer huishoudens besloten de kachel langer aan te houden.

Er werd vooral meer aardgas verbruikt, zo schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek. 2016 verliep een stuk kouder dan 2015.

Energiebronnen

De belangrijkste energiebronnen in Nederland zijn aardgas, olie en steenkool. Het komende jaar kunnen we ons opmaken voor een iets duurdere energierekening, omdat we vorig jaar meer verbruikt hebben dan het jaar ervoor. In Nederland wordt 92 procent van de energie opgewekt uit bijvoorbeeld aardgas, olie en steenkool. Het aandeel hernieuwbare energiebronnen is juist tanende.

Hoewel de overheid veel investeert in het op peil krijgen van het aandeel hernieuwbare energiebronnen, daalde deze verder van 4,7 naar 3,6 procent. Het gaat hier vooral om bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie en biomassa. Nederland verbruikt ongeveer 1 procent kernenergie.

Energie opwekken

Aardgas wordt in ons land steeds vaker gebruikt om elektriciteit op te wekken. In Nederland wordt er steeds minder energie geproduceerd uit steenkool. Het aardgasverbruik is overigens nog niet zo hoog als in de recordjaren, tussen 2000 en 2010. Toen werd er een zesde meer aardgas verbruikt dan in 2016. Aardgas is vooral belangrijk omdat het ons warmte levert. 2016 was een relatief koud jaar. Het bleef daarnaast ook veel langer koud, waardoor huishoudens langer gebruik maakten van (elektrische) kachels.

De aardgaswinning in ons land loopt wel steeds verder terug, mede door ingrijpen van de overheid. In Groningen vinden regelmatig aardbevingen plaats als gevolg van de gaswinning, waardoor de overheid besloten heeft de gaskraan bij Slochteren steeds verder dicht te draaien. Daarom werd er vorig jaar 6,3 miljard kubieke meter aardgas uit ondergrondse opslagen gehaald. De aardgas wordt opgeslagen in bijvoorbeeld lege gasvelden of zoutgrotten. Daarnaast werd er ook meer aardgas uit andere landen in ons land ingevoerd om zo alsnog aan de vraag te kunnen voldoen.

Kolencentrales
Daarnaast gebruiken we een stuk minder steenkool dan de jaren ervoor. Het verbruik van steenkool om op die manier energie op te wekken, is met tien procent afgenomen. In de steenkoolcentrales die recent werden geopend, is het verbruik wel toegenomen. Toch woog dat niet op tegen de daling die plaatsvindt doordat drie oude kolencentrales werden gesloten.

Daarnaast werd er ook steenkool verbruikt voor de productie van bijvoorbeeld ijzer en staal. Dat verbruik is in vergelijking met voorgaande jaren gelijk gebleven.

De energierekening
Het feit dat we meer energie verbruikt hebben, betekent waarschijnlijk ook dat we meer gaan betalen op de eindejaars afrekening dit jaar. Er zijn meerdere tips om te voorkomen dat we te veel betalen. Dit kan mede door energie aanbieders te vergelijken en regelmatig over te stappen. De meeste energie aanbieders bieden een welkomstbonus aan nieuwe klanten. Je bent al een nieuwe klant als je het huidige energiecontract opzegt en vervolgens voor een andere aanbieder kiest. Je kunt dus tussen twee energieleveranciers wisselen. Op die manier profiteer je ieder jaar van de eindejaarsbonus.

De energierekening valt niet alleen hoger uit omdat we meer verbruiken, maar ook omdat er meer aardgas uit andere landen wordt geïmporteerd.

Leave a Comment