Maak jouw apparatuur slim

Ooit was het een echte hype op tv. We hebben het over het huis van de toekomst. Iedereen keek ademloos toe hoe een huis voor zichzelf kon nadenken. Het huis was helemaal afgekoppeld van het gasnet, en ook stroom was niet nodig. Je was helemaal zelfvoorzienend in dat huis. Het was een huis wat kon nadenken, waardoor er behoorlijk wat geld werd bespaard. Wie nu goed om zich heen kijkt ziet dat het huis van de toekomst steeds een beetje meer realiteit begint te worden. De apparatuur die in jouw huis staat is erop gericht om zo min mogelijk energie te verbruiken. De oorzaak; de apparatuur wordt steeds een stukje slimmer.

Waarom hard stoken in de zomer

De thermostaat was het eerste item wat slimmer werd gemaakt. Een huis heeft een thermostaat die erop gericht is om in de winter een huis warm te houden terwijl het in de zomermaanden juist koel is. Wat veel mensen niet weten is dat die thermostaat het meest vergeten item in een huis is. Kijk maar eens goed op de thermostaat thuis; in de meeste huizen staat die zowel zomer als winter ingesteld op een temperatuur van 21 graden. Dat heeft er alles mee te maken dat het zo vanzelfsprekend is dat een huis warm is. De thermostaat zou zichzelf wellicht het beste kunnen terugstellen naar een koelere temperatuur wanneer het buiten warmer is.

Hoe één sensor extra het verschil maakt
Het continue stoken naar 21 graden zal ervoor zorgen dat een cv ketel nodeloos veel aardgas verbruikt binnenshuis. Een extra sensor die de buitentemperatuur meet is in staat om veel geld te besparen. Dat is nu precies wat een slimme thermostaat doet. Op het moment dat het buiten warm begint te worden in de zomer zal de thermostaat automatisch terugschakelen naar en koelere temperatuur. Ook de temperatuur van het kraanwater kan zelfs omlaag worden gebracht op dat moment. Niemand zit immers te wachten op heet kraanwater op een zomerse dag. Op het moment dat het winter wordt zal de thermostaat zich automatisch in een hogere stand schakelen. Een goede CV ketel kan ook veel geld besparen.

Niemand thuis gas omlaag
Stoken terwijl er niemand thuis is, behoort eveneens tot het verleden. Een slimme thermostaat zal namelijk meten wanneer er niemand in huis is. Op dat moment zal de temperatuur automatisch naar beneden worden gedraaid. Doordat veel slimme thermostaten zelf lerend zijn wordt op den duur opgeslagen op welke momenten de bewoners weer thuis komen. Dat is het moment waarop de temperatuur weer omhoog gaat in een huis. Zo wordt er geen moment voor de vogels gestookt en zal jouw gasverbruik door slimme apparatuur dalen.

Leave a Comment