Leningen voor bedrijven voor duurzaamheid

Het wordt steeds belangrijker als bedrijf: de energierekening in de hand houden. Veel bedrijven worden jaarlijks geconfronteerd met een hoge energierekening. Tegenwoordig stellen steeds meer wetten paal en perk aan het energieverbruik van bedrijven.

Bovendien doen bedrijven ook zelf steeds meer om het energieverbruik in de hand te houden. De belangrijkste manier om energie te besparen, is door energiebesparende maatregelen door te voeren. Ook in een bedrijfspand kan isolatie een grote rol spelen. Daarnaast kunnen bedrijven bijvoorbeeld denken aan het opwekken van energie middels zonne-energie. Al deze middelen kosten geld. De meeste bedrijven hebben niet het budget om de energiebesparende maatregelen zelf te kunnen betalen. Om die reden zijn er diverse manieren om geld te lenen voor duurzaamheid. Deze leningen worden vaak ‘duurzaamheidsleningen’ genoemd.

Wat is een duurzaamheidslening?

Duurzaamheidsleningen zijn er in verschillende vormen. In principe kunnen bedrijven in sommige gevallen leningen aanvragen bij de gemeente. Niet iedere gemeente verstrekt zulke leningen. Of een bedrijf in aanmerking komt voor een dergelijke lening, is dus afhankelijk van de gemeente waarin het bedrijf gevestigd is. Gemeenten mogen zelf beslissen aan welke woningen – en in dit geval bedrijven – zij de lening verstrekken.

In ieder geval heeft een Duurzaamheidslening een aantal spelregels. Zo moet de Duurzaamheidslening tenminste 2500 en maximaal 25000 euro bedragen. Tot een bedrag van 7500 euro geldt een looptijd van 10 jaar. Voor hogere bedragen ligt de looptijd ook hoger: soms tot wel vijftien jaar. Bedrijven moeten het geleende bedrag in een bouwkrediet storten. In de meeste gevallen is het mogelijk om de lening geheel of gedeeltelijk boetevrij af te lossen.

In sommige gemeenten worden er aanvullende eisen gesteld aan het verstrekken van een duurzaamheidslening voor bedrijven. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de aansluitwaarde: gaat het hier om kleinverbruik of grootverbruik? Kleinverbruikers kunnen in sommige gemeenten niet in aanmerking komen voor de duurzaamheidslening, maar voor een leaseconstructie die sommige gemeenten aanbieden.

Wanneer is een duurzaamheidslening aantrekkelijk?

Een duurzaamheidslening is in veel gevallen aantrekkelijk. Het gaat hier om een tijdelijke investering. De meeste bedrijven sluiten niet zomaar een lening af, maar laten eerst een energiescan voor bedrijven uitvoeren. Daarmee worden alle energiebesparende maatregelen in kaart gebracht. Meestal wordt bij zo’n rapport ook informatie mee geleverd over hoe lang het duurt om de investering terug te krijgen. Dat betekent dat het in sommige gevallen mogelijk is de lening terug te betalen voordat de looptijd is afgelopen.

Alternatief voor gemeentelijke duurzaamheidslening
Sommige bedrijven zijn gevestigd in een gemeente waarin de gemeente geen duurzaamheidsleningen verstrekt. Niet iedere gemeente biedt deze leningen aan. Om die reden zijn er nog andere mogelijkheden: veel banken bieden ook duurzaamheidsleningen aan. Als een gemeente deze leningen niet aanbiedt, of als de gemeente ervoor kiest om een bedrijf af te wijzen, is het altijd nog mogelijk een beroep te doen op de bank. De voorwaarden van zo’n lening kunnen wel verschillen met die van de gemeente. Informeer dus van tevoren naar de voorwaarden en kenmerken van de lening. Bereken daarnaast ook hoe lang het duurt totdat de investering is terugverdiend.

Leave a Comment