Koele tips om te besparen: De stroom gaat verloren in de koelkast

koelkast en energie/stroomKijkend naar apparaten die grootverbruiker zijn op het gebied van stroom komt men er snel genoeg achter. De koelkast is een energie slurpend apparaat. Toch kan men daar zelf als gebruiker behoorlijk wat aan doen. We hebben een paar koele tips voor huishoudens op een rij gezet. Zo wordt voorkomen dat een koelkast voor een oververhitte energierekening zorgt.

Deur dicht spaart stroom

Een koelkast moet een hoop werk doen om het eten in de koelkast zelf te koelen. Daarvoor is het nodig dat de deur van de koelkast goed sluit. Wanneer de deur om wat voor reden dan ook op een kier blijft staan moet de motor van de koelkast een stuk harder werken, wat uiteraard een hoop stroom kost.

Om de motor van de koelkast te besparen is het dan ook nodig dat er geen warmte van buiten meer naar binnen komt. Deur dicht; het spaart stroom. Klapt de deur steeds weer wat open, kijk dan goed of er niets in de deur staat wat een goede sluiting tegenhoudt.

Hamsteren vreet energie
Het zit in de mens; een hamstervoorraad aanleggen om het weekend en de hele week mee door te komen. De koelkast puilt dan ook uit na zo’n winkelmoment. Dat is echter niet goed voor het energieverbruik van de koelkast. Niet alleen kost het jou een hoop energie, de apparatuur ook.

Veel eten op elkaar gepakt in de koelkast heeft een langere tijd nodig om goed te kunnen koelen. Het is dan ook verstandiger om de koelkast niet te vol te pakken. Ga als het kan liever een keer extra naar de winkel toe in plaats van dat eens per week de koelkast propvol wordt gestopt. Het energieverbruik zal er drastisch door dalen.

De rubbertjes die hun geld opleveren
Het is niet alleen een uitdrukking in programma’s waar de hygiëne in de keuken onder de loep wordt genomen door een strenge keurmeester. De rubbers van een koelkast zijn wel degelijk heel belangrijk. Niet alleen voor de hygiëne, maar ook voor het afsluiten van de koelkast. Zorg er dan ook voor dat vuil en etensresten niet blijven liggen op de rubbers. Ze zullen er sneller door hard en poreus worden.

Kapotte rubbers langs de koelkastdeur zorgen er eveneens voor dat de koelkast niet meer goed sluit. Zo gaat er alsnog ondanks alle tips die we eerder gaven veel stroom verloren. Controleer eens per jaar de rubbers van de koelkast. Mochten deze aan vervanging toe zijn, dan is het aan te raden om deze bij de onderdelenwinkel te bestellen. De rubbers zijn eenvoudig zelf te vervangen. De kosten vallen doorgaans enorm mee vergeleken met het geld en energie wat bespaard wordt.

Leave a Comment