Kamer uit? Licht uit: Wees zuiniger met stroom zonder dat het opvalt

zuinig met lichtDe stroomrekening is voor veel huishoudens een jaarlijks moment om te reflecteren hoe er op energie kan worden bespaard. In een bijsluiter van het energiebedrijf staan doorgaans een aantal tips om met isolerende maatregelen geld te besparen. In werkelijkheid is het ook mogelijk om geld te besparen op een manier die eigenlijk helemaal niemand opvalt. We hebben een paar tips op een rij gezet die het mogelijk maken om met geen of een geringe uitgave te besparen op de energierekening.

Licht waar niemand gebruik van maakt

Een van de grootste posten waar energie verloren gaat is de verlichting in een huis. Het is natuurlijk wel heel verleidelijk om de lampen in een kamer waar niemand is aan te laten. Dat wordt dan gedaan voor de sfeer, of om inbrekers af te schrikken. Voor dat tweede valt wat te zeggen maar daar komen we later op terug. Sfeerverlichting terwijl er niemand thuis is, is echter zinloos.

Het lijkt heel uitnodigend, maar het is in feite zinloos verspilde energie. Wanneer er niemand in een ruimte aanwezig is kan het licht dus net zo goed uit zijn. Licht waar niemand gebruik van maakt is een kostenpost; het kost op jaarbasis tussen 140 en 200 euro. Dat zijn bedragen waar men liever andere dingen mee doet.

Te dure verlichting
Verlichting is iets waar nog veel meer op valt te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een gloeilamp. Deze heeft zijn beste tijd gehad, mede doordat er een hoop energie mee verloren gaat. Gloeilampen kan je dan ook maar beter vervangen nog voor ze kapot springen. LED lampen zijn een stuk goedkoper en ze verbruiken nauwelijks energie. Deze soort van verlichting aanschaffen levert binnen een jaar een besparing op die kan oplopen tot 20 euro per lamp. Dat lijkt niet veel. Maar als er wordt berekend dat het al snel om minimaal 5 a 10 lampen gaat in totaal die worden vervangen kan er al snel een besparing tot 200 euro worden gerealiseerd zonder dat er veel moeite aan te pas komt.

Hou het veilig met slimme verlichting
Het is niet voor niets dat er in tv campagnes wordt gewaarschuwd om minimaal één lamp in het huis te laten branden. Het voorkomt dat inbrekers worden aangetrokken door een compleet donker huis. Slimme verlichting is een manier om te voorkomen dat een leeg huis helemaal donker is. Dat kan worden gedaan door een klik aan klik uit installatie waarmee op afstand via een app een lamp kan worden aangedaan in een huis. Het is ook mogelijk om een alarminstallatie met een geïntegreerde verlichting aan te schaffen. Op die manier blijft er altijd ergens een lampje aan waardoor het thuis nog veiliger wordt.

 

 

Leave a Comment