Hoe om te gaan met een extremer klimaat

Wie de afgelopen tijd het weer in de gaten heeft gehouden is tot een conclusie gekomen dat de weersomstandigheden steeds extremer worden. Dat heeft nogal wat gevolgen voor een woningbezitter. Het huis wat tot voorheen een goed wooncomfort bood voelt in de zomer extreem plakkerig warm en in de wintermaanden onaangenaam koud. Het is dan ook goed om een huis te wapenen om ervoor te zorgen dat het binnenshuis comfortabeler voelt. Dat wapenen van een huis kan op meerdere manieren gebeuren. We hebben er een paar onder de loep genomen.

Het rolluik voor meer comfort

Wie in de zomermaanden binnen zat heeft het gemerkt. Een donker huis mag dan minder aantrekkelijk ogen; het blijft wel een heel stuk koeler. Het is dan ook altijd aan te raden om de ramen van buitenaf te wapenen tegen de warmte. Rolluiken zie je op het eerste oog niet echt zitten wanneer ze opgerold boven een raam zitten. Pas wanneer ze worden uitgerold zal men merken dat er een krachtig pantser voor de ramen zit. Zeker wanneer men rolluiken kiest die geïntegreerd in de kozijnen zitten heeft men te maken met een verborgen kracht in het huis. Rolluiken vormen een geringe investering wanneer ze tegelijk worden aangeschaft met nieuwe kozijnen.

Een facelift voor een huis
De kozijnen van een huis zijn een punt waar het weer behoorlijk vrij spel heeft. Wie weer en wind liever buiten houdt doet er dan ook heel goed aan om nieuwe kozijnen aan te schaffen. Deze kozijnen zijn met meerdere luxe opties te kopen. Denk in dit geval inderdaad aan de zojuist genoemde rolluiken maar bijvoorbeeld ook aan extra isolerend glas. Door het HR++ of HR+++ glas wat tegenwoordig in kozijnen wordt geplaatst wordt flink bespaard op de energierekening. Deze facelift voor een huis zal in eerste instantie een behoorlijke investering zijn, maar ook deze verdient zichzelf met een jaar of 10 a 15 weer terug. Daarnaast verhoogt het de waarde van een huis waardoor de woningeigenaar altijd beter af is.

Een airco of verwarming
Kijk naar een gemiddeld huis in een land waar het klimaat extremer is dan in eigen land. In de meeste huizen zal men een airconditioning hebben aangesloten om de warme periode beter door te komen. Dit systeem mag dan nog zo ideaal lijken; het verhoogt in de zomermaanden het energieverbruik behoorlijk. Wie wil besparen op zijn energieverbruik doet er dan ook verstandig aan om te kiezen voor een warmtepomp met een lucht-lucht systeem. Dit is in feite een airco die ook in reverse stand kan werken. Zo is het mogelijk om in de koude wintermaanden een huis te verwarmen met warme lucht terwijl in de zomer juist een huis goed gekoeld blijft.

Leave a Comment