Het gas in de vergetelheid

huis en gasDe gaskraan wordt in ons land langzamerhand dicht gedraaid. Nieuwe woonwijken worden opgeleverd zonder gasaansluiting, en bestaande woonwijken worden stuk voor stuk afgesloten van het gas. Dat is natuurlijk geweldig nieuws voor het milieu, maar voor de consument betekent het een behoorlijk probleem. Voor dat aardgas moet nu een waardig alternatief worden gezocht.

Een huis met gaskachel

Heel veel woningen in de jaren 60 en 70 zijn opgeleverd met enkel een gaskachel in de huiskamer geplaatst. Deze huiseigenaren hebben een groot probleem als het aardgas wordt afgekoppeld. De kachel in de huiskamer verwarmde immers altijd het hele huis, voor die gaskachel moet een alternatief komen. In het kader van milieuvriendelijk stoken kwam een aantal jaren geleden de pelletkachel op de markt.

Jouw huis verwarmen met houtafval
Een pelletkachel werkt met een brandstof die bestaat uit zogeheten pellets. Dit zijn korrels die gemaakt zijn van samengeperst houtafval. Dit houtafval is afkomstig van houtverwerkingsbedrijven. We hebben het dus over een afvalmateriaal wat anders zou worden weggegooid. In plaats van weggooien in het milieu maak je er nu de kachel mee aan. Een pelletkachel lijkt dan ook het milieuvriendelijke alternatief voor de onvriendelijke gaskachel.

Een systeem met haken en ogen
Koop je een pelletkachel, dan krijg je te maken met een aantal nadelen die men niet vooraf had ingecalculeerd.

  • Opslagruimte voor de pellets. De pellets voor de houtkachel moet men zelf opslaan voordat men ze kan gebruiken. Voor die pellets heb je dan wel opslagruimte nodig. Die opslagruimte moet aan een aantal eisen voldoen. Zo mag er geen vocht in de opslagruimte komen, en daarnaast moet de opslagruimte continu goed toegankelijk zijn. Niet veel mensen die klein behuisd zijn hebben die luxe tot hun beschikking.
  • Vooruit betalen. Worden er pellets gekocht, dan komt men in eerste instantie voor een flinke uitgave te staan. Men moet de zakken namelijk per minimum aantal halen bij een leverancier. Daarnaast heeft een zak pellets een aardig kostplaatje. Dat zorgt ervoor dat een klant bij een pallet gevuld met zakken pellets gemiddeld 263 euro kwijt is. Men koopt dan 56 zakken van ieder 14 kilo pellets. Hoe snel die verbruikt worden bepaalt de klant zelf aan de hand van het verbruik. Er wordt dus niet zoals met gas in termijnen betaald voor de brandstof, maar in één keer een flink bedrag vooruit. Iets om rekening mee te houden bij de aanschaf.
  • Beperkt tot een aantal leveranciers. Het is niet zo dat men bij iedere bouwmarkt een zak pellets kan kopen; tot nu toe is de klant beperkt tot een aantal leveranciers. Dat wil zeggen dat er altijd vooruit gedacht moet worden bij het bestellen van pellets.

Leave a Comment