Haal meer uit de centrale verwarming: ga verstandiger met gas om

centrale verwarmingHet aardgasverbruik in ons land wordt de laatste tijd behoorlijk strak aan banden gelegd. Daarnaast wordt pijnlijk duidelijk dat het grootste deel van de CO2 uitstoot van huishoudens nog altijd afkomstig is van de centrale verwarming. Het is dan ook goed om te kijken hoe er zuiniger en verstandiger met aardgas kan worden omgegaan. We hebben een paar tips op een rij gezet om aanzienlijk op energie te besparen.

Laat de warmte niet ontsnappen

Veel warmte die met de CV ketel wordt opgewekt verdwijnt voordat het jouw huis kan binnenkomen. Het is goed om ervoor te zorgen dat de warmte op de juiste plek terecht komt. Dit kan bijvoorbeeld worden bewerkstelligd met isolatiemateriaal. Door de leidingen goed te isoleren kan de warmte niet onderweg naar de radiator verdwijnen. Naast de leidingen moeten er uiteraard ook andere zaken worden geïsoleerd in huis.

Pas om met een oude gevel
Heeft een huis een oude gevel, dan zal hoogstwaarschijnlijk een aanzienlijk deel van de warmte in huis door diezelfde gevel naar buiten trekken. Deze gevels zijn doorgaans niet geïsoleerd in de spouwmuur, waardoor de warmte niet jouw huis in trekt. In tegenstelling: de warmte zal door de muur heen naar buiten trekken; er wordt voor de vogels gestookt. Indien een huis is voorzien van een oude gevel is het dan ook aan te raden om deze te isoleren. Spouwmuurisolatie is bij nagenoeg ieder huis mogelijk. Daarnaast is het één van de betaalbaarste vormen van isolatie.

Waarom radiatorfolie weer massaal wordt verkocht

Radiatorfolie is een materiaal wat in de vergetelheid was geraakt. Ten onrechte, want ondertussen wordt het weer volop verkocht. Het is een zilverfolie achtig materiaal wat achter de radiator wordt bevestigd. Dat materiaal zorgt ervoor dat de warmte wordt gereflecteerd. Daardoor zal warmte niet vanuit de radiator naar buiten trekken, maar het huis binnenkomen. Het kost een paar euro’s per meter en levert vele malen meer op. Er kan door goed radiatorfolie bij een strenge winter een besparing tot wel 80 euro op jaarbasis worden behaald.

Niemand thuis kachel uit
Een leeg huis hoeft echt niet optimaal verwarmd te worden. Wie zijn cv de hele winter door op 22 graden Celsius heeft staan stookt het merendeel van de tijd voor niets. Alleen als er iemand in een bepaalde kamer is moet er worden gestookt. Is dat niet het geval, dan kan de kachel net zo goed een aantal graden omlaag. Het is dan ook altijd aan te raden om wat te investeren in een slimme thermostaat. Op die manier stook je nooit teveel. Een slimme thermostaat registreert namelijk of er iemand thuis is en stelt de warmte in huis daarop af. De kosten van de aanschaf haal je er met twee jaar weer uit.

 

 

Leave a Comment