Groene energie is niet altijd groen

groene energieOngeveer tweederde van alle Nederlandse huishoudens ontvangt groene stroom. Het grootste deel van deze groene stroom wordt niet in Nederland geproduceerd, maar geïmporteerd door de grote energiebedrijven. Groene stroom blijkt in de praktijk echter niet altijd daadwerkelijk groen te zijn. Vaak is de stroom juist niet duurzaam geproduceerd, maar groen ‘gemaakt' door de energiebedrijven. Dit doen ze met zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO's).

Garantie van Oorsprong

Tot 1 januari 2004 werd er gebruik gemaakt van zogenaamde groencertificaten die moesten aantonen dat energie daadwerkelijk groen was. Daarna is er overgestapt op de Garantie van Oorsprong (GvO). Deze GvO's zouden een stuk minder fraudegevoelig moeten zijn en daadwerkelijk een garantie zijn van duurzame, groene stroom. Helaas is in de praktijk gebleken dat het GvO-systeem slechts matig werkt.

GvO's zijn certificaten die per opgewekte megawattuur (MWh) worden afgegeven. GvO's zijn een internationaal initiatief en daarom ook international verhandelbaar. Groene stroom geïmporteerd uit bijvoorbeeld Duitsland wordt geleverd met de universele GvO. Hoewel het idee erachter sterk is, blijkt het niet zo goed te werken als gehoopt.

GvO als handelwaar
Eén van de problemen met GvO's is dat veel landen de GvO niet als maatstaaf gebruiken. De certificaten hebben in die landen niet of nauwelijks waarde. Eén van deze landen is Noorwegen. In Noorwegen wordt al sinds jaar en dag alle energie volledig groen opgewekt met behulp van waterkrachtcentrales. Noorwegen voldoet daarom ook al lange tijd aan de doelstellingen van de EU om duurzame energie op te wekken.

Omdat de Noren eraan gewend zijn dat hun stroom groen is, hebben de GvO's hier geen waarde. De overheid eist geen bewijs dat de opgewekte energie groen is, omdat simpelweg alle in Noorwegen opgewekte energie groen is. Daarom kunnen deze GvO's verkocht worden aan landen waar de certificaten nog wel een waarde hebben, zoals Nederland. Dit wordt door veel energiebedrijven massaal gedaan.

Groene energie is soms grijze energie

Groene energie is exact hetzelfde als grijze energie: wanneer het uit het stopcontact komt is het onmogelijk om te achterhalen op welke wijze de stroom is opgewekt. Om deze reden is het voor energiebedrijven vrij gemakkelijk om grijze energie ‘groen' te maken met behulp van GvO's. GvO's worden vanuit bijvoorbeeld Noorwegen ingekocht en vervolgens samen met grijze energie geleverd. Op papier is de energie groen, maar in de praktijk is de energie opgewekt op niet-duurzame manieren.

Wees om deze reden altijd kritisch bij het vergelijken van energie aanbiedingen. Energiebedrijven mogen grijze energie dankzij GvO's groen noemen, maar moeten altijd aangeven waar de stroom vandaan komt. Door te kiezen voor groene stroom die is opgewekt in Nederland, weet je zeker dat de energie ook daadwerkelijk duurzaam en schoon is.

One Response to “Groene energie is niet altijd groen”

Leave a Comment