Energiebespaarlening aanvragen

Energiebesparende maatregelen nemen is altijd een goed idee. Daarmee kun je besparen op je energieverbruik en dus ook op je energierekening. Veel mensen hebben het geld niet om zelf de volledige financiering van de energiebesparende maatregelen rond te krijgen.

Daarom is het tegenwoordig mogelijk om een energiebespaarlening aan te vragen. Dit kan bij verschillende partijen, maar het Nationaal Energiebespaarfonds is veruit de bekendste.

Waarom energiebesparende maatregelen nemen?

Ten eerste kun je je afvragen waarom je energiebesparende maatregelen wil nemen. Uit onderzoek blijkt, dat als je het huis zo goed mogelijk isoleert, je behoorlijk kunt besparen op je energierekening. Op korte termijn is de investering wellicht wat hoog, maar op een langere termijn verdien je de investering ook weer terug. Door bijvoorbeeld vloer- of spouwmuurisolatie kun je aanzienlijk besparen op de energierekening. Daarnaast is ook de installatie van zonnepanelen erg populair. Er zijn verschillende maatregelen die op de zogenoemde ‘maatregelenlijst’ staan. Voor deze maatregelen kun je een energiebespaarlening aanvragen.

Wat is een energiebespaarlening?

Een energiebespaarlening is niets anders dan een gewone lening om het huis op te kunnen knappen, maar dan bedoeld voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Het gaat bijvoorbeeld om isolatie van de woning, de aanschaf van een zuinige hr-ketel of bijvoorbeeld het plaatsen van dubbelglas. Het Nationaal Energiebespaarfonds is speciaal voor dergelijke doelen in het leven geroepen. Soms kan het energiezuinig van de woning maken nog best wel prijzig zijn. Veel mensen hebben het geld niet en kiezen daarom voor een lening. De looptijd van de energiebespaarlening is zeven, tien of vijftien jaar. Dat is afhankelijk van hoeveel je leent.

Het Energiebespaarfonds biedt leningen vanaf 2500 euro tot 25.000 euro. Daarnaast zijn er twee pakketten waarbij je meer kan lenen: het Zeer Energiezuinige Pakket ter waarde van 40.000 euro en het Nul-op-de-meter-pakket ter waarde van 50.000 euro. Beide pakketten hebben een looptijd van vijf jaar.

Voordelen energiebespaarlening
De lening is dus echt bedoeld voor het plegen van onderhoud aan de woning die energiebesparing ten goede komt. De energiebespaarlening heeft verschillende financiële voordelen. Zo betaal je meestal een veel lagere rekening dan dat je zou doen bij bijvoorbeeld een tweede hypotheek. Daarnaast gaat het om een rente die van tevoren wordt bepaald en de hele looptijd hetzelfde blijft.

Het geleende bedrag wordt vervolgens in een bouwkrediet gestort. Het voordeel van deze lening, is dat je altijd mag aflossen. Je mag dus ook alles in één keer aflossen, zonder dat er een boete voor staat. Wel betaal je voor een extra aflossing tenminste 250 euro extra. Verder betaal je geen afsluitkosten.

Voorwaarden energiebespaarlening

Om in aanmerking te komen voor de energiebespaarlening, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je de eigenaar en bewoning zijn van de woning. Daarnaast gaat het hier om een lening van 2500 euro tot 25.000 euro. Hoe hoger de lening, hoe hoger de looptijd. Bovendien mag de aanvrager niet ouder zijn dan 75 jaar, dit in verband met het risico op aflossen. Het gaat hier om een maand annuïteitenlening en om die reden gelden ook deze voorwaarden voor de energiebespaarlening.

Voor een bedrag tot 5000 euro is de looptijd zeven jaar, voor bedragen vanaf 5000 euro is de looptijd tien jaar. Vanaf 15.000 euro is de looptijd van de energiebespaarlening tien tot vijftien jaar. Bovendien moet je hard kunnen maken dat je het geld echt gaat gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Daarom moet je kiezen uit de maatregelen die op de maatregelenlijst staan. Zelf klussen mag ook niet, dit mag alleen door een erkende aannemer of installateur.

Ten slotte: wil je in zonnepanelen investeren, dan kun je daarvoor tot 75 procent van de energiebespaarlening gebruiken. De overige 25 procent moet je verplicht investeren in andere energiebesparende maatregelen. Een energiebespaarlening aanvragen, enkel voor het installeren van zonnepanelen is dus niet toegestaan.

Financieren met eigen geld
De spaarrente staat historisch laag. Als je veel spaargeld hebt, kun je ook dat bedrag gebruiken voor het investeren in energiebesparende maatregelen. Volgens Milieu Centraal is het rendement van spouwmuurisolatie te vergelijken met een rente van 11 procent op een spaarrekening. Denk dus goed na welke mogelijkheid jouw voorkeur heeft.

Leave a Comment