Energie besparen met een budget van 500 euro

Veel mensen vrezen dat het energiezuiniger maken van hun woning steevast gepaard gaat met niet onaanzienlijke investeringen. Wat echter op het ogenblik dat er slechts een budget voor handen is van bijvoorbeeld 500 euro? Is het dan echt onmogelijk om met een dergelijk relatief beperkt bedrag de energiezuinigheid van een huis te verbeteren? Absoluut niet. Zelfs verschillende kleine ingrepen kunnen er namelijk voor zorgen dat bijvoorbeeld het warmteverlies in een huis kan worden beperkt. Op welke manier dat nu precies kan gebeuren wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de onderstaande informatie.

1.) Voorzie isolatiestrips rond de vensters

Het is algemeen bekend dat er via ramen en deuren heel wat warmteverlies kan optreden. Op het ogenblik dat er kan worden vastgesteld dat er sprake is van een zekere mate van ‘tocht' in de directe nabijheid van ramen en deuren kan het interessant zijn om gebruik te maken van isolatiestrips. Dergelijke strips zijn niet alleen eenvoudig aan te brengen, daarnaast kunnen ze een bepaalde hoeveelheid warmteverlies voorkomen en zijn ze voordelig in aankoop. Het plaatsen van isolatiestrips is dan ook zeker een aanrader voor mensen die energie willen besparen met op financieel vlak zeer toegankelijke ingrepen.

2.) Voorzie isolatie rond de leidingen

We staan er vaak niet of in ieder geval te weinig bij stil, maar een niet-geïsoleerde verwarmingsbuis kan dezelfde hoeveelheid aan energie verbruiken als een lamp van 60 Watt welke 24 uur op 24 uur brandt. Omwille van deze reden wordt het steeds aangeraden om isolatie aan te brengen rond de leidingen. Op deze manier kan altijd worden voorkomen dat er doelloos energie verloren gaat en de energiefactuur dus aanzienlijk kan stijgen.

3.) Isolerende folie aanbrengen achter de radiatoren

Mensen die in hun huis gebruikmaken van radiatoren dienen er rekening mee te houden dat deze radiatoren in principe naar alle klanten warmte uitstralen. Dit betekent dat er steevast een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan warmte verloren gaat achter deze radiatoren en dus meer bepaald via de buitenmuur. Door het aanbrengen van een radiatorfolie is het mogelijk om deze verliezen op een efficiënte manier te beperken. Bovendien geldt ook voor het aanbrengen van radiatorfolie dat het eenvoudige evenals een financieel zeer interessante ingreep is.

4.) Zorg voor een alternatief voor tochtstrips onder de deuren

Het is verbazingwekkend hoeveel warme lucht er verloren kan gaan enkel en alleen door het ontbreken van tochtstrips onder de deur. Ook dit is iets waar veel mensen geen rekening mee houden terwijl het een eenvoudig onderdeel vormt van een deur waar heel wat geld mee kan worden bespaard. Is er bij jouw deur ook geen sprake van tochtstrips en wil je toch graag het warmteverlies kunnen inperken? In dat geval is het steeds de moeite waard om bijvoorbeeld over te gaan tot het aankopen van een tochthond. Dit komt overigens niet alleen de energiefactuur ten goede, daarnaast zal ook het binnenklimaat heel wat aangenamer worden.

5.) Denk ook eens aan vloertapijten en gordijnen

Bijzonder veel mensen gaan niet alleen op zoek naar mogelijkheden om te besparen op hun energiefactuur, als het even kan willen ze hun woning ook gevoelsmatig warmer maken. Dit lijkt een complexe opdracht, maar dat is het vaak helemaal niet. Gebruikmaken van hout, bijvoorbeeld in de vloer kan het interieur reeds heel wat warmer maken. Helaas gaat dat rekening houden met bovenstaande tips en een beperkt budget van 500 euro wellicht niet bepaald lukken. Geen probleem! In dat geval kan een vloertapijt de oplossing bieden! Het plaatsen van een vloertapijt evenals het hangen van gordijnen voor de ramen kan er zomaar voor zorgen dat elke woning niet alleen warmer zal aanvoelen, maar ook energiezuiniger wordt. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, de energiefactuur verlagen en het comfort in huis verhogen met een beperkt budget van 500 euro is absoluut geen enkel probleem!

Leave a Comment