Energie besparen in een bedrijf

kantoorHet energieverbruik van een bedrijf is in veel gevallen een stuk hoger en complexer dan bij een gemiddeld huishouden. Veel processen, apparaten of machines verbruiken nou eenmaal veel energie en kunnen niet zomaar vervangen worden of minder vaak aan worden gezet. Toch zijn er ook voor bedrijven methoden om energie te besparen en daarmee ook geld te besparen. EnergieAanbieding.nl zet deze manieren op een rijtje.

Energie besparen met verlichting

Bij veel machines of apparaten is misschien niet veel verandering mogelijk, maar dit ligt anders bij de verlichting. Zeker in grote winkelpanden of fabriekshallen is het aandeel van verlichting in het energieverbruik vrij hoog. Door de verlichting te vervangen voor energiezuinigere lampen of door de verlichting bewuster te gebruiken kunnen er jaarlijks honderden tot duizenden euro's bespaard worden. TL lampen zijn in principe al zuinig. Ze kunnen echter nog een stuk zuiniger gebruikt worden.

Door reflecterend materiaal achter een TL buis te plaatsen, wordt al het licht dat naar boven schijnt weerkaatst. Hierdoor kan een enorme winst behaald worden in lichtintensiteit. Het gevolg hiervan is dat er minder lampen hoeven te branden voor dezelfde hoeveelheid licht. Een andere energiebesparende maatregel is het gebruik van bewegingssensoren. Door deze te plaatsen in ruimtes gaat het licht automatisch uit wanneer er zich niemand in de ruimte bevindt. Dit voorkomt onnodig lang brandende verlichting en dus onnodig energieverbruik.

Bewust gebruik apparaten en verwarming

Afhankelijk van het type bedrijf zijn er altijd wel apparaten die minder vaak aan hoeven te staan. Op een kantoor is het bijvoorbeeld verstandig om computers uit te schakelen waar mogelijk en deze niet in de slaapstand te laten staan. Schakel waar mogelijk ook de hoofdschakelaar uit. Maak medewerkers bewust van hun energieverbruik, zodat iedereen bijdraagt aan energiebesparing.

Zeker in grote ruimtes draagt warmteverlies voor een groot deel bij aan onnodig energieverbruik. Voorkom warmteverlies door het pand goed te isoleren. Dit kan al vrij gemakkelijk, door bijvoorbeeld kieren onder deuren en in kozijnen te dichten met tochtstrips. Sluit deuren ook zoveel mogelijk en zet de verwarming uit in ruimtes waar niemand zich bevindt.

Energieadviseur en energieleverancier

Hoe er energie bespaard kan worden, verschilt per bedrijf. Het is bij particulieren makkelijker om een algemeen advies te geven, dan bij bedrijven. Daarom kan het de investering waard zijn om een energieadviseur in te huren voor een advies op maat. Neem ook het energiecontract onder de loep. Soms kan er bij andere energieleveranciers voordeliger energie worden afgenomen. Bovendien hebben sommige energieleveranciers energie aanbiedingen voor zakelijke klanten die kunnen leiden tot een flinke besparing.

One Response to “Energie besparen in een bedrijf”

Leave a Comment