Energie besparen in de keuken: piekmomenten onder controle

in de keuken: piekmomenten met energieWie een slimme energiemeter heeft, heeft het vast wel eens gezien. Tijdens de kookmomenten in de keuken wordt er veel energie verbruikt. Niet alleen het gasverbruik neemt opeens schrikbarend toe, ook de stroommeter draait overuren. We hebben voor consumenten een paar bespaartips op een rij gezet om energie te besparen onder het koken.

Inductie vreet stroom

Koken met een inductiekookplaat is ideaal, maar het is ook een methode die stroom vreet. Daarom is het een heel goed idee om die kosten binnen de perken te houden. Dat kan bijvoorbeeld door de tijd in te dammen die wordt gebruikt om water in een pan aan de kook te krijgen. Men kan zeker bij een grote pan behoorlijk lang bezig zijn om kokend water te krijgen. Daarom is de tip in dit geval: kook wat water in de waterkoker (mits deze een lager verbruik heeft) terwijl er een laagje water in de pan aan de kook wordt gebracht. Zo krijgt men minstens twee keer zo snel kokend water in een pan. Dit scheelt niet alleen tijd; het scheelt ook een hoop stroom.

Kies de juiste pan
Koken op inductie kan een stuk zuiniger als er voor de juiste maat pan wordt gekozen. Een te grote pan op een te kleine pit zal ervoor zorgen dat het eten veel langzamer kookt. Een te kleine pan op een te grote pit zorgt er juist voor dat er heel veel warmte gewoon verloren gaat. Beide zaken zijn niet goed voor het energieverbruik. Daarom is het advies bij dit soort zaken: stem de grootte van de pit af op de grootte van de pan. Een deksel op de pan zorgt ervoor dat de warmte niet extra verloren gaat waardoor het eten sneller gaart. Het voorkomt dat de kWh de pan uit rijzen.

Gooi het geld niet in het water
Het gasverbruik in een keuken is eveneens een heel heikel punt. In de keuken is het verstandig om zuinig om te gaan met gas. Bij het opwarmen van water is het verstandig om op te letten. De kraan in de keuken heeft doorgaans een bepaalde periode nodig om warm water te leveren. Al het lauwe water wat voor die tijd uit de kraan stroomt gaat verloren. Verstandig is het dan ook om juist dat water te gebruiken voor andere zaken zoals het vullen van de waterkoker of de planten water geven. Men kan er ook voor kiezen om een keukenboiler te laten plaatsen. Op die manier krijgt de gebruiker gelijk goed heet water uit je kraan. Een dergelijke keukenboiler heeft als nadeel dat hij wat extra stroom gebruikt. Dat weegt echter niet op tegen het gasverbruik wat afneemt. Gas is in het verbruik een stuk duurder, wat de boiler tot een betaalbaarder alternatief maakt.

 

 

Leave a Comment